Mann i flammehav kåret til verdens beste fotografi

En venezuelsk demonstrant løper gjennom gaten, omringet av flammer. Øyeblikket varte ikke i mer enn rundt ti sekunder, men nå har det fått en plass i historien.

Bildet av den brennende mannen vant prisen for «Årets foto» og førsteplassen i kategorien for enkeltbilder, nyhet. Foto: Ronaldo Schemidt / AFP / World Press Photo / AP / NTB scanpix.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Torsdag ble et bilde av hendelsen utnevnt til årets foto i kåringen «World Press Photo 2018».

Det var fotograf Ronaldo Schemidt som fanget øyeblikket, under voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og motstandere av president Nicolas Maduros regime i den venezuelanske hovedstaden Caracas. Ifølge juryen symboliserer motivet «et land i flammer».

Fotografen, som jobber for nyhetsbyrået AFP, er selv fra Venezuela, men forlot landet som 18-åring. Nå bor han i Mexico.

– Jeg har motstridende følelser, sier fotografen om å ha vunnet den prestisjetunge prisen.

Dette bildet vant prisen i kategorien «enkeltbilder, miljø». Den viser et neshorn som er bedøvet og med bind for øynene, som snart skal til å bli sluppet fri i Botswana etter å ha blitt fraktet fra Sør-Afrika for å beskyttes mot krypskyttere. Foto: Neil Aldridge / World Press Photo / AP / NTB scanpix.

– Jeg vet så godt hva noen i Venezuela går gjennom, sier han.

Bildet viser en mann som står i fyr etter at bensintanken på motorsykkelen hans har eksplodert. Han slapp fra hendelsen med en annengradsforbrenning.

World Press Photo ble startet av en gruppe nederlandske fotografer i 1955 og er blitt verdens mest prestisjetunge fotopris. Den deles ut av en uavhengig organisasjon med hovedkvarter i den nederlandske hovedstaden.

Dette bildet av en barne-jockey og hans hest vant førsteprisen i kategorien for bildeserier innenfor sport. Hesten blir tatt med på et nedkjølende bad etter en dag med hesteløp på øya Sumbawa i Indonesia. Foto: Alain Schroeder / Reporters / World Press Photo / AP / NTB scanpix.

4548 fotografer fra til sammen 125 land har sendt inn bilder i åtte forskjellige kategorier i årets konkurranse.

En av årets vinnere er VG-fotograf Espen Rasmussen, som fikk tredjepremien i kategorien for samtids-problemstillinger, bildeserier. Vinnerbildene ble tatt til artikkelserien « Det hvite raseriet ».

Publisert:
  1. Venezuela
  2. Fotojournalistikk

Mest lest

  1. Da soknepresten måtte slutte mot sin vilje, ble givergleden halvert

  2. Hvordan er forholdene i ditt favorittskitrekk?

  3. Innbrudd i bolig på Hundvåg

  4. Rogaland er nederst på vaksinestatistikken