Iransk fly styrtet i fjellområde – alle 66 fryktes omkommet

Det har ennå ikke lyktes letemannskapene å finne propellflyet som styrtet i Zagros-fjellene i Iran. 65 mennesker omkom, ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Publisert: Publisert:

Søndag hadde flere fortvilte pårørende til passasjerene om bord på flyet som styrtet, reist til landsbyen Bideh som ligger i nærheten av området flyet styrtet i. Foto: Tasnim News Agency via AP / NTB scanpix

Passasjerflyet styrtet i den sørlige delen av de enorme Zagros-fjellene søndag morgen. Søndag kveld innstilte iranske letemannskaper søket etter flyet for natten, grunnet vanskelige værforhold.

– Vinden i området har tiltatt i styrke. Det kombinert med kraftig snøfall og dårlig sikt gjør det umulig for redningsmannskapene å lete i de aktuelle fjellområdene. Aksjonen er blitt utsatt til mandag, opplyste det nasjonale TV-selskapet IRIB.

– På grunn av spesielle omstendigheter i regionen har vi stadig ikke adgang til stedet hvor flyet skal ha styrtet, opplyste kommunikasjonssjef Mohammed Tabatabaie i Aseman Airlines tidligere på kvelden.

Flyet forsvant fra radaren om lag 45 minutter etter at det hadde tatt av fra Teheran. Flyet skal ha blitt rammet av en snøstorm da det fløy over fjellkjeden.

– Terrenget i området er svært vanskelig. Tykk tåke, snø og regn har gjort det umulig å ta i bruk helikoptre, sa lederen for redningsaksjonen, Morteza Salimi, søndag kveld.

Redningsstyrkene er delt inn i 45 lag som jobber i området rundt Dena-fjellet sørvest i fjellkjeden.

Rapporterer at alle er omkommet

Ifølge flyselskapet Aseman Airlines var det 60 passasjerer og seks besetningsmedlemmer om bord. En talsmann meldte først at alle var omkommet, men senere ble meldingen trukket ettersom redningsmannskap ennå ikke hadde klart å lokalisere flyet.

Det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA fastslo søndag kveld at 65 personer er omkommet i flystyrten – én av passasjerene nådde ikke flyet. Landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har gitt sine kondolanser til de etterlatte.

Dårlig vær

Det var tåke og dårlig vær i området da ulykken skjedde søndag morgen.

Flyet, et tomotors propellfly av typen ATR-72, var på vei fra Irans hovedstad Teheran til Yasuj, en by med om lag 150.000 innbyggere i Isfahan-provinsen.

Flyet, som har vært i trafikk siden 1993, skal ha styrtet i nærheten av fjellbyen Semirom, som ligger 62 mil sør for Teheran.

Aseman Airlines er et delvis privateid flyselskap, som har spesialisert seg på flyginger til avsidesliggende områder i Iran. Det har også flyginger til utlandet.

Gamle fly

Som følge av internasjonale sanksjoner har Irans flyflåte blitt relativt gammel, og de siste årene har det vært flere flyulykker.

Etter at landet inngikk en avtale med verdenssamfunnet om landets atomprogram i 2015, har Iran inngått avtaler både med franske Airbus og amerikanske Boeing om kjøp av nye passasjerfly. De første Airbus-flyene har akkurat kommet til Teheran.

I USA har Boeing fått kraftig kritikk fra amerikanske kongressmedlemmer etter salget, ettersom de mener at iranske flyselskaper er blitt brukt til å sende våpen og militære styrker til Syria og andre konfliktområder i regionen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  3. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

  4. Rogfast skal være klar i 2031

  5. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning

  6. – Her vil vi ikke være verneverdige

  1. Iran
  2. Fly