Iran tok viktig symbolsk seier mot USA i FN-domstol

FN-domstolen ICJ fastslår at deler av USAs sanksjonsregime mot Iran er ulovlig. I Teheran feires den midlertidige kjennelsen som en seier.

Den iranske advokaten Mohammed Zahedin Labbaf (i midten) venter på kjennelsen i ICJ. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Mens medlemmer av den amerikanske delegasjonen i ICJ snakker, venter den iranske representanten Mohammed Zahedin Labbaf på at dommerne skal kunngjøre kjennelsen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix
FN-dommen er en delvis seier for Iran. Her Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under Oslo Forum på Losby Gods i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette er et klart tegn på at Iran har rett. Avgjørelsen viser enda en gang at den amerikanske regjeringen blir mer isolert for hver dag som går, heter det i en uttalelse fra det iranske utenriksdepartementet.

USA har gjeninnført en rekke sanksjoner mot Iran som følge av at amerikanerne har trukket seg fra den internasjonale atomavtalen. I sommer reagerte Iran med å klage USA inn for Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ).

Nå har USA fått ordre om å oppheve sanksjoner som rammer flysikkerheten og den humanitære situasjonen i Iran. Dette omfatter blant annet import av mat, medisiner, medisinsk utstyr og jordbruksprodukter, samt flydeler, opplyste ICJs sjefsdommer Abdulqawi Yusuf da kjennelsen falt onsdag.

Han føyde til at avgjørelsen var enstemmig.

Vennskapsavtale

Iran mener at sanksjonene bryter med en vennskapsavtale som Iran og USA inngikk i 1955, da Iran fortsatt var styrt av den USA-vennlige sjaen Mohammad Reza Pahlavi.

ICJ er FNs øverste juridiske organ i saker mellom FNs medlemsland. Domstolens avgjørelser er bindende og kan ikke ankes, men den har ingen mekanismer som presser stater til å respektere avgjørelsene.

Onsdagens kjennelse er dessuten av foreløpig karakter. Den endelige beslutningen kan det ifølge eksperter ta flere år å komme fram til. Inntil videre er det den midlertidige kjennelsen som gjelder.

Trekker seg

USA svarte onsdag på kjennelsen ved å trekke seg fra vennskapsavtalen fra 1955.

– Jeg kunngjør nå at USA avslutter vennskapsavtalen med Iran fra 1955. Dette burde ærlig talt ha vært gjort for 39 år siden, sa utenriksminister Mike Pompeo, med henvisning til revolusjonen i Iran i 1979.

Irans utenriksminister Javad Zarif svarte med en rasende twittermelding.

– I dag har USA trukket seg fra en reell avtale mellom USA og Iran etter at ICJ ba dem om å slutte å overtre den gjennom å innføre sanksjoner mot det iranske folk. Røverstat, skrev han.

Første bolk av de amerikanske sanksjonene mot Iran ble gjeninnført i august.

I november vil sanksjonene også ramme landets oljeeksport, landets viktigste inntektskilde.

– Psykologisk krigføring

Zarif kaller sanksjonene psykologisk krigføring, og under den fire dager lange rettshøringen i slutten av august anklaget Irans advokater USA for å strupe landets økonomi.

De andre landene bak atomavtalen – Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland samt EU – er sterkt imot USAs avgjørelse om å skrote atomavtalen, og de har iverksatt tiltak for å bevare den.

Likevel har en rekke vestlige selskaper trukket seg ut av Iran i frykt for å bli rammet av de amerikanske sanksjonene hvis de blir værende.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke svart på NTBs forespørsel om en kommentar til ICJ-kjennelsen og en vurdering av om denne kan få betydning for norske interesser i Iran.

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Internasjonal politikk
 3. USA
 4. Iran
 5. Økonomi

Mest lest akkurat nå

 1. Se hvor det kan komme nye hytte­felt

 2. Snart er hver fjerde bil i bomringen en elbil – kritisk for Bymiljøpakken

 3. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 4. Aftenbladet monterer webkamera på det nye utsiktsplatået på Hanafjellet

 5. Ut mot Solskjær: – Fullstendig stryk i kamp­forberedelser

 6. Mistet lappen i trafikkontroll på Ganddal