Ekstremværet Florence krever liv i USA

En mor og babyen hennes mistet livet da et tre falt over huset deres som følge av stormen Florence sørøst i USA. Enda to mennesker har mistet livet.

Folk går gjennom en oversvømt gate i New Bern i North Carolina fredag. Foto: Chris Seward / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Trær ble revet opp av vinden i Wilmington i North Carolina. Foto: Chuck Burton / AP / NTB scanpix
Det er ikke vinden, men vannmassene som gjør at myndighetene mener orkanen Florence fortsatt er farlig. Her fra Myrtle Beach i South Carolina. Foto: David Goldman / AP / NTB scanpix
Jamie Thompson går gjennom oversvømte gater i byen New Bern i North Carolina. Gater i flere kystbyer i delstaten er nå oversvømt med sjøvann før orkanen Florence har nådd land for fullt. Foto: Gray Whitley / Syn Journal / AP / NTB scanpix
En arbeidsbil på Highway 24 forserer vinden mens orkanen Florence gjør sin entre i Swansboro North Carolina. Foto: Tom Copeland / AP / NTB scanpix
Union Point Park i North Carolina er oversvømt etter at elvene Neuse og Trent gikk over sine bredder torsdag. Foto: Gray Whitley / Sun Journal / AP / NTB scanpix
Det brygger opp til storm også i South Carolina. Her fra Myrtle Beach torsdag kveld. Foto: David Goldman / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Florence er nedgradert fra orkan til tropisk storm. Vind, stormflo og oversvømmelser truer fortsatt Carolina-delstatene, advarer meteorologer.

Samtidig står uværet nesten stille, og vindstyrken er redusert til inntil 32 sekundmeter. Regnet høljer ned over de rammede områdene, og flere hundre mennesker er reddet fra stigende flomvann.

– Stormen herjer med delstaten vår, sa guvernør Roy Cooper i delstaten North Carolina fredag.

Han uttrykte stor bekymring for lokalsamfunn som risikerer å bli nærmest utradert av uværet.

Flom største utfordring

Myndighetene ga tidlig i uka ordre om evakuering av de mest utsatte områdene, men flomvann kan gjøre svært stor skade på bygninger og infrastruktur.

På vei til USA er Florence svekket fra kategori 4-orkan til tropisk storm, noe som betyr at vinden på langt nær er like ekstrem som før. Mange trær er likevel blåst ned, og i havnebyen Wilmington i North-Carolina omkom en mor og den 8 måneder gamle babyen hennes, opplyser politiet.

Barnets far ble brakt til sykehus med ukjent skadeomfang. Delstatens guvernør opplyser at en tredje person døde da han skulle koble til en generator i Lenoir, rundt 50 kilometer nord for Wilmington hvor en fjerde person er meldt omkommet.

Nærmest i ro

Samtidig er bygninger påført skader, og over en halv million mennesker er uten strøm.

Regn og flomvann er imidlertid den største trusselen, ikke vinden. Akkurat som meteorologene fryktet, har uværet Florence nærmest lagt seg i ro over områder nær kysten.

Værsystemet beveget seg bare i 6 kilometer i timen fredag. Dermed kan regnet vare lenger i områdene som er rammet.

– Orkanen Florence er kraftig, langsom og ubarmhjertig. Den er en brutal skapning som ikke er invitert, men som nekter å dra, sier Cooper.

I Wilmington våknet innbyggere fredag til krafttransformatorer som sprengte i lufta mens den ulende vinden sendte metallskilt, vannmasser og vrakdeler gjennom gatene. De fleste av småbyens innbyggere som ikke hadde flyktet på forhånd, holdt seg innendørs i strømløse hus.

Stormflo

Langs kysten fryktes det at stormflo og oversvømmelser skal kreve menneskeliv. Over 400 mennesker er blitt berget fra stigende flomvann i New Bern og Jacksonville i North Carolina. I Morehead City er det målt bølger på over 3 meter.

Til sammen er over 11 millioner mennesker bosatt i områder som var ventet å bli berørt av orkanen i USA. I tillegg til North Carolina er det erklært unntakstilstand i South Carolina, Maryland, Virginia, Georgia og hovedstaden Washington. Rundt 1,7 millioner innbyggere har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere siden mandag.

Oversvømmelser

Enkelte steder er det varslet 1 meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

Som følge av uværet har flyselskaper innstilt over 2.100 avganger til og med søndag. Flere cruiseskip har også måttet utsette avganger til Bermuda som følge av orkanen.

Les også

 1. Supertyfon beveger seg mot Filippinene

 2. En er død etter omfattende gasseksplosjoner i USA

 3. Sterke reaksjoner på Trumps Puerto Rico-skryt

 4. Avslørende bok om Trump: Gir et fascinerende innblikk som neppe blir gjort bedre eller mer troverdig før historikerne får sjansen om mange år.

Publisert:
 1. Ekstremvær
 2. USA

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland