Mario Draghi vil gå av – Italias president sier nei

Italias statsminister Mario Draghi leverte torsdag kveld sin avskjedssøknad, men presidenten vil ikke la ham gå av.

Mario Draghi sier at han vil gå av senere torsdag.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Italias statsminister Mario Draghi har varslet at han vil gå av.

Draghi kom med beskjeden under et møte i ministerrådet – regjeringens øverste organ – torsdag kveld.

– Den nasjonale enheten som denne regjeringen har vært bygd på siden starten, finnes ikke lenger, sa statsministeren.

Men da han leverte avskjedssøknaden til president Sergio Mattarella senere på kvelden, fikk han nei. Mattarella vil i stedet at Draghi skal tale til nasjonalforsamlingen og få et inntrykk av hvordan den politiske krisen kan løses.

I teorien innebærer dette at Draghi må danne en ny samlingsregjering, trolig uten Femstjernersbevegelsen, som den siste tiden har havnet på kollisjonskurs med regjeringssjefen som følge av ulike tilnærminger til Ukraina-krigen.

Draghi, som tidligere vært sjef for Den europeiske sentralbanken, har siden februar 2021 ledet en bred samlingsregjering bestående av seks partier: Høyreorienterte Lega, den populistiske Femstjernersbevegelsen, Det demokratiske partiet, Forza Italia, Italia Viva og venstregruppen Artikkel én.

Nektet å stemme ja

Tidligere torsdag nektet Femstjernersbevegelsen å stemme ja til en økonomisk redningspakke for personer og bedrifter i kjølvannet av kraftig inflasjon og Ukraina-krigen. Avstemningen fungerte også som en tillitsvotering for regjeringen.

Det skyldtes at partiet, som ledes av tidligere statsminister Giuseppe Conte, mener at støtteordningene ikke er gode nok for familier som sliter med økte levekostnader.

Femstjernersbevegelsen er ett av de største partiene i nasjonalforsamlingen og hadde på forhånd truet med å stemme imot redningspakken. I stedet avsto partiets parlamentarikere fra å stemme, noe som førte til at forslaget gikk gjennom med 172 mot 39 stemmer i senatet.

Sier nei til våpen

Den siste tiden har det vært økende samarbeidsproblemer i regjeringen, og Femstjernersbevegelsen har også vært sterkt uenig i Italias våpenleveranser til Ukraina.

Draghi understreket nylig at han anser Femstjernersbevegelsen for å være en viktig del av koalisjonen, og før avstemningen advarte han om at han ville gå avhvis Femstjernersbevegelsen ikke deltok i avstemningen.

Redningspakken og tillitsvoteringen ble i forrige uke behandlet separat i underhuset. Også da lot Femstjernersbevegelsen være å stemme over redningspakken, men den uttrykte samtidig støtte til regjeringen i en annen votering.

Publisert: