Apekopper påvist i flere nye land

De første tilfellene av apekopper er påvist i Sveits og i Israel, de foreløpig siste i en rekke land i Europa og Nord-Amerika der virussykdommen er påvist.

Viruset gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig. Folkehelseinstituttet i Norge er ikke særlig bekymret for situasjonen, men vurderer den løpende.
  • NTB-DPA-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Helsedirektoratet i sveitsiske Bern opplyser at personen som fikk påvist smitte der lørdag, trolig ble smittet i utlandet. Pasienten har fått behandling og er nå i isolasjon hjemme.

I Israel er viruset påvist hos en 30 år gammel mann som nylig kom tilbake fra Vest-Europa med symptomer på apekopper.

Viruset gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig. Vanligvis blir pasienten frisk etter to til fire uker.

Apekopper er endemisk i deler av det sentrale og vestlige Afrika.

De siste ukene er viruset imidlertid påvist i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Italia, Portugal, Spania og Sverige, samt i USA, Canada og Australia.

Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge mener sykdommen ikke har potensial til å bli en pandemi og viser til at viruset ikke smitter lett. Apekopper kan spres gjennom hudkontakt med blemmer eller sår, dråper og deling av for eksempel sengetøy eller håndklær.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har besluttet å granske de utypiske utbruddene. Fredag opplyste WHO at det hittil er rundt 80 påviste og 50 mistenkte tilfeller fordelt på elleve land.

De fleste av de første påviste tilfellene, ble funnet blant menn som har sex med menn og oppsøkte hjelp på klinikker for seksualhelse, ifølge WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

Lørdag ble det kjent at Oslo kommune og FHI har startet smittesporing etter at en utenlandsk person som besøkte Oslo i mai, har fått påvist apekopper i hjemlandet.

Publisert: