Skurker og helter fra 6. januar 2021

WASHINGTON: Husker du de bisarre skurkene og uventede heltene fra kuppforsøket på Capitol Hill?

Anslagsvis 2000 Trump-tilhengere stormet den amerikanske nasjonalforsamlingen 6. januar i fjor.
 • Philip Flores
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det var et merkverdig sammensurium av konspirasjonsteoretikere, avdankede kjendiser, rabiate radioverter og voldelige fotsoldater på ytterste høyreside, som stod i sentrum for angrepet på det amerikanske parlamentet som kostet livet til fem mennesker og rystet USA.

En del av dem sitter nå i fengsel, andre er på frifot og nekter fortsatt å fortelle om sin rolle. Den endelige regningen for stormløpet på det amerikanske parlamentet 6. januar 2021 er langt fra gjort opp et år etter det sjokkerende kuppforsøket i USA. Men vi skal heller ikke glemme de få heltene i historien. Vi frisker her opp noen av hovedkarakterenes rolle før og under selve angrepet og viser hvilke konsekvenser deres handlinger har fått så langt.

 • Steve Bannon

  Hvem er han?

  Bannon var i stor grad med på å bane veien for politikeren Donald Trump etter å ha viet livet sitt til å så mistro til amerikanske autoriteter, blant annet via det konspiratoriske høyrevridde mediet Breitbart. Bannon stod i spissen for Trumps første valgkamp som president og tjente som Trumps nærmeste rådgiver i Det hvite hus.

  Hva var rollen hans?

  Bannon hadde forlatt Det hvite hus og vært på kant med Donald Trump, men det blir stadig tydeligere at Bannon igjen fikk en sentral rolle etter Trumps valgnederlag. En av Trumps siste handlinger som president var å benåde Bannon, som var tiltalt for svindel. Dagen før angrepet sa Bannon i podcasten sin, War Room: «Helvete bryter løs i morgen … Mange mennesker sier iblant: ‘Hvis jeg bare hadde fått lov til å oppleve en revolusjon’. Men vet dere hva: Dette er deres historiske mulighet». En større utredning, iverksatt av Representantenes hus, har også vist at Bannon var til stede i hotellsuiten hvor Trumps indre krets oppholdt seg før og under angrepet på Capitol Hill.

  Hvor er han nå?

  Bannon fortsetter kampen sin mot det amerikanske etablissementet med podcasten sin som hovedplattform, men han er også nok en gang en del av Trumps stab. Bannon har dessuten fått et comeback i mainstream-mediene etter at han nektet å samarbeide med granskningskomiteen i Representantenes hus. Han må nå stille i retten for å ha motarbeidet granskningsarbeidet.

 • Rudy Giuliani

  Hvem er han?

  Giuliani begynte sin politiske karriere som offentlig advokat ved å bekjempe New York-mafiaen på 1980-tallet. Etter sju år som borgermester i samme by fra 1994 til 2001, hvor han fikk æren for fallende kriminalitet, toppet populariteten seg etter terrorangrepet 11. september 2001, da han ble kåret til Time Magazines Person of the Year.

  Hva var rollen hans?

  Etter noen år utenfor politikken, hvor Giuliani hadde kastet seg inn i næringsvirksomhet, ble Giuliani i 2018 en del av Trumps juridiske lag og var sterkt involvert i Ukraina-skandalen som førte til den første riksrettssaken mot Trump. Etter Trumps valgnederlag til Biden i 2020 var det Giuliani som stod i spissen for dusinvis av søksmål i en rekke delstater, med det formål å få omgjort eller i det minste utsatt maktoverdragelsen. Juristens innsats nådde et klimaks ved en bisarr pressekonferanse hvor han prøvde å koble den kriminelle underverden opp mot stemmetellingsmaskinene, nærmest utelukkende ved å fremføre en scene fra mafiakomedien ‘Min fetter Vinny’, alt mens det rant svart hårfarge ned kinnene.

  Hvor er han nå?

  Som om han ikke var ydmyket nok: Giuliani er siden blitt offentlig uthengt av sin egen datter og Trump selv, som ifølge Bob Woodward-boken ‘Peril’ skal ha kalt Giuliani for ‘en galing’. I juni mistet Giuliani også retten til å praktisere som advokat i New York, i tillegg til at lisensen hans i Washington er suspendert. Han forventes å være en av de kommende vitnene som blir stevnet av granskningskomiteen i Representantenes hus.

 • Sidney Powell

  Hvem er hun?

  Det var faktiske enda en karakter i Trump-staben som var så drøy at selv Giuliani følte behov for å distansere seg fra henne: Sidney Powell. Hun er best kjent som forsvarsadvokat for general Michael Flynn, som måtte gå av som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver etter å ha løyet om en rekke hemmelige samtaler med den russiske ambassadøren.

  Hva var rollen hennes?

  Sidney Powell dukket opp ut av ingenting i dagene og ukene etter valgnederlaget, men man må likevel si at hun gjorde en oppsiktsvekkende entre: Powell ble den direkte koblingen mellom Trumps indre krets og konspirasjonsteoretikerne helt ute på den ytterste høyresiden. Blant annet den såkalte QAnon-bevegelsen som klienten hennes Michael Flynn også var en del av. På en pressekonferanse antydet Powell blant annet at Biden var finansiert av kommunister, at han kun hadde vunnet fordi algoritmen til stemmetellingsmaskinene var venstrevridde, og at de var produsert for å holde den nå avdøde presidenten Hugo Chavez ved makten.

  Hvor er hun nå?

  Trump kuttet båndene til Powell da han innså at hennes drøye konspirasjonsteorier kanskje var for mye selv for sympatiserende amerikanere. Siden har firmaet bak stemmetellingsmaskinene saksøkt Powell på grunn av påstandene hennes. En del av forsvaret hennes sier at «intet fornuftig menneske» kan ha tatt ordene hennes bokstavelig. En dommer har dessuten anbefalt advokatsamfunnet å ta fra henne advokatbevillingen.

 • Jacob Chansley

  Hvem er han?

  Var det en som tok Powells ord bokstavelig, var det Chansley, som med sin pelslue, spyd, tatoveringer og krigsmaling ble selve bildet på vanviddet som utspilte seg på Capitol Hill den 6. januar. Før angrepet var QAnon-sjamanen, som han kalles, et kjent ansikt i Arizona og på sosiale medier, hvor han ofte gikk ut med ville konspirasjonsteorier.

  Hva var rollen hans?

  Chansley – som kaller seg Jake Angeli – har fortalt at han reagerte på Trumps oppfordringer og reiste til Washington sammen med andre patrioter. Videoklipp viser at han var en av de første som inntok parlamentsbygningen gjennom et knust vindu (selv om han påstår at politiet slapp ham inn). De dramatiske klippene og bildene viser også Chansley sittende i stolen til visepresident Mike Pence. Ifølge påtalemyndighetene etterlot han en beskjed på skrivebordet hvor det sto: «Det er kun et spørsmål om tid, rettferdigheten vil seire». I motsetning til en annen opprører, Robert Palmer, som er idømt den hittil strengeste straffen på fem års fengsel, er ikke Chansley dømt for å ha begått vold under angrepet.

  Hvor er han nå?

  Chansley har sittet i fengsel siden angrepet og – etter å ha bedt Trump om benådning, forgjeves – beklaget at han lot seg oppildne av eks-presidenten, i tillegg til at han har tilbudt seg å vitne mot Trump. Den 3. september innrømte Chansley sin skyld i angrepet og den 17. november ble han idømt 41 måneders fengsel. Han har siden bedt offentlig om å ikke lenger assosieres med QAnon-bevegelsen og konspirasjonsteoriene.

 • Eugene Goodman

  Hvem er han?

  De færreste kjente før den 6. januar 2021 til Eugene Goodman. Han levde en rolig tilværelse som politibetjent i det amerikanske senatet, som utgjør den ene delen av parlamentsbygningen på Capitol Hill. Goodman hadde tidligere tjent i det amerikanske militær og blant annet vært utstasjonert i Irak, hvor han av kolleger ble beskrevet som «cool og rolig».

  Hva var rollen hans?

  Cool og rolig kan man si var en passende beskrivelse. I hvert fall hvis man skal dømme ut fra videoer fra Capitol Hill, hvor Goodman i en nærmest legendarisk scene sender flere av de voldsklare kuppmakerne i feil retning, alt mens en flokk senatorer skjuler seg i et rom like bak Goodman. Klippet ble en viral sensasjon på sosiale medier. Andre videoer som kom frem under riksrettssaken mot Trump viser at Goodman personlig hadde ført senator og tidligere presidentkandidat Mitt Romney i sikkerhet mens hordene inntok parlamentet. 

  Hvor er han nå?

  Både militæret og den amerikanske kongressen har – på tvers av partilinjer – tildelt Goodman medaljer for den heroiske innsatsen som anses å ha forhindret en større konfrontasjon, og potensielt kan ha reddet mange liv. Goodman er fremdeles politi i Senatet og stod ved Kamala Harris’ side da hun ble innsatt som visepresident, og mottok stående ovasjoner. Han har også opptrådt som eksempelvis æresgjesten som kaster den første ballen i store baseballkamper.

 • Laura Ingraham

  Hvem er hun?

  Laura Ingraham er en tidligere jurist og taleskriver for tidligere president Ronald Reagan. Ingraham har siden 1990-tallet bygd seg en profil som en sterkt konservativ mediekommentator. Hun har hatt sitt eget radioprogram og de siste årene har hun vært vert for The Ingraham Angle på det Trump-vennlige Fox News.

  Hva var rollen hennes?

  Ingraham får i denne sammenheng lov til å representere mediene som før og under angrepet på Capitol Hill videreførte udokumenterte påstander om valgfusk og nedspilte trusselen fra det ekstreme høyre. Under selve angrepet luftet Ingraham på direktesendt TV teorier om at det var den venstrevridde gruppen Antifa som stod bak: «Det var slettes ikke Trump-tilhengere. Jeg har aldri sett Trump-tilhengere med svarte hjelmer», sa hun. Nylig kom det frem at hun i de samme timene skrev SMSer til Trumps stabssjef: «Mark, presidenten er nødt til å be folkene i parlamentet om å dra hjem. Dette skader oss alle. Det ødelegger hans ettermæle».

  Hvor er hun nå?

  Ingraham er fortsatt vert for The Ingraham Angle på Fox News og har – etter at SMSene hennes ble offentliggjort – blankt avvist kritikk av at hun skulle ha dekket over Trumps rolle eller betydning under angrepet. Flere andre vertsprofiler har imidlertid forlatt Fox i protest mot kanalens radikalisering, og kritisert blant annet Ingrahams ofte svært partiske versjon av virkeligheten og den nære kontakten med Trump-administrasjonen.

 • Liz Cheney

  Hvem er hun?

  Frem til begivenhetene vinteren 2020 var Liz Cheney best kjent som et moral-konservativt medlem av Representantenes hus – foruten å være datter av tidligere visepresident Dick Cheney. Cheney var leder av republikanernes gruppe i Representantenes hus og dermed en del av partiledelsen. Det er hun ikke lenger.

  Hva var rollen hennes?

  Liz Cheney var en av de første topp-republikanerne som anerkjente Bidens valgseier. Dagen før 6. januar-angrepet sendte hun ut et 21 sider langt dokument til partifellene som kritiserte mange av påstandene fra Trump-leiren. Under selve angrepet var hun til stede i Senatet og måtte ta en bakvei ut, men underveis avslo hun ifølge boken ‘I Alone Can Fix It’ hjelp fra en av de Trump-lojale senatorene Jim Jordan med følgende ord: «Hold deg vekk fra meg. Alt dette er deres skyld». I den påfølgende riksrettssaken var hun en av få republikanere som stemte for å erklære Trump skyldig i å ha vært årsak til urolighetene.

  Hvor er hun nå?

  Cheney er nå en av Trumps erklærte hovedfiender og ofte målet i sinte utbrudd i hans tallrike, daglige nyhetsmailer. På andre forsøk lykkes også Trump med å få Cheney fjernet fra partiledelsen ved en avstemming. Til gjengjeld har demokratene gjort henne til leder av granskningskomiteen i Representantenes hus. Cheney har lovet å bekjempe Trump og antydet at hun en dag selv kunne bli hans utfordrer som republikansk presidentkandidat.

 • Matthew Greene

  Hvem er han?

  Mens sjamanen Chansley tydeligvis selv tolket signaler og stemmer i sitt eget hode så er eventuelle kontakter mellom Trump-leiren og mer organiserte og voldelige høyreradikale grupper som Oath Keepers og Proud Boys den egentlige smoking gun som granskningskomiteen leter etter. Greene er det første medlemmet av Proud Boys som samarbeider.

  Hva var rollen hans?

  Matthew Greene er bare en av et større antall Proud Boys-medlemmer som var blant de mest aktive og aggressive front-troppene da politiets barrierer foran kongressen brast. «Alt bra her, vi har inntatt kongressen», skrev han underveis i en SMS til en kontakt fra gruppen. Gruppen er tiltalt for å ha koordinert flere forsøk på å forhindre politiet fra å komme frem og beskytte bygningen på Capitol Hill. FBI har tidligere offentliggjort at de ikke har funnet bevis på at det skal ha vært kontakt mellom grupper som Proud Boys og folkene rundt Trump, men Greene kan nå være veien til informasjon om hvorvidt sentrale republikanere visste hva som var i gjære.  

  Hvor er han nå?

  To dager før jul erklærte Greene seg skyldig i å ha forhindret den parlamentariske prosessen med å godkjenne Biden som president – og kanskje mer interessant i anklagen om conspiracy. Altså at han skal ha samarbeidet og konspirert med andre om angrepet på Capitol Hill. Det er visse forventninger om at han vil sladre om andre. Han får først sin egen dom i mars, som kan bli på opp til 51 måneder fengsel.

 • Mark Meadows

  Hvem er han?

  Mark Meadows var tidlig en del av den såkalte Tea Party-bevegelsen i det Republikanske partiet og kjent som en dypt konservativ senator og nær Trump-alliert, før han i 2020 ble utpekt som stabssjef i Det hvite hus. I den rollen rakk han å gjøre seg mest bemerket ved å dysse ned covid-pandemien og irettesette de føderale helseekspertene.

  Hva var rollen hans?

  Meadows var edderkoppen i nettverket av Trump-tilhengere som aktivt motarbeidet Bidens innsettelse som president. Han var blant annet en av stemmene i en nå berømt telefonsamtale hvor Trump og Meadows (forgjeves) prøvde å overtale valgsjefen i den republikanske delstaten Georgia, Brad Raffensperger, til å erklære stemmeopptellingen som ugyldig. Meadows prøvde også å presse dommere og andre embetsmenn til å forhindre maktoverdragelsen. Det var Meadows som fungerte som kontaktperson for Trump under urolighetene og derfor også han som mottok meldinger fra Laura Ingraham og andre tv-verter fra Fox News som prøvde å få Trump til å stoppe angrepet.

  Hvor er han nå?

  Meadows hadde først bestemt seg for å samarbeide med undersøkningskomiteen i Representantenes hus, men etter Steve Bannon nektet å uttale seg har Meadows inntatt samme posisjon. Han er nå – som den første stabssjefen siden Watergate-skandalen under Nixons presidentperiode – tiltalt for å forsøke å hindre kongressens arbeid og må nå stille for retten.

 • Mike Pence

  Hvem er han?

  Daværende visepresident Mike Pence hadde tross mange års politisk erfaring på lokalt og føderalt nivå gått helhjertet inn i Trumps kamp mot det politiske etablissementet både i og utenfor det republikanske partiet. Han stod last og brast med Trump gjennom hele Trumps tid som president, men endte til slutt opp på rett side av historien.

  Hva var rollen hans?

  Umiddelbart etter Trumps nederlag medvirket Pence til å dyrke de udokumenterte påstandene om fusk, men like før 6. januar-angrepet brøt Pence kontakten med Trump. Pence motsto Trumps gjentatte forsøk på å overtale Pence til å personlig avbryte den seremonielle godkjennelsen av Biden den 6. januar. Det fikk Trump til å kalle Pence en kujon og forræder, og Pence mottok dødstrusler fra opprørerne som inntok Capitol Hill. Pence og familien hans ble smuglet ut 14 minutter etter Capitol Hill ble inntatt, og det sies at han var sekunder fra å møte hordene. Pence satte etter hvert inn nasjonalgarden og gjorde deretter ferdig den formelle godkjennelsen av Biden som ny president.

  Hvor er han nå?

  Mest av alt minner han om en dead man walking i det Republikanske partiet. Etter maktoverdragelsen har han prøvd å jobbe seg inn i Trumps varme igjen med fortsatte beskyldninger om valgfusk og rosende uttalelser om eks-presidenten, men få tror at Trump har tilgitt Pence. Pences vakling gjør ham heller ikke til en opplagt utfordrer. Han er imidlertid stadig på listen med forslag på mulige republikanske presidentkandidater hvis Trump ikke stiller igjen.

 • Stormingen av Kongressen

  Tusenvis av Donald Trump-tilhengere var 6. januar i fjor samlet i Washington for å protestere mot valgresultatet og vise sin støtte til presidenten. I en tale til dem gjentok Trump de udokumenterte påstandene om omfattende valgfusk og oppmuntret de frammøtte til å gå mot kongressbygningen på Capitol Hill.

  Demonstrantene fulgte oppfordringen og stormet deretter Senatet, der senatorene var i ferd med å godkjenne valgresultatet. Anslagsvis 2000 demonstranter tok seg inn i bygningene der de folkevalgte gjemte og barrikaderte seg før de ble evakuert.

  En av demonstrantene ble skutt og drept av vakter da hun forsøkte å trenge seg inn en barrikadert dør, og en politimann døde senere av skader han ble påført. Tre andre døde i det politiet betegner som medisinske nødhendelser.

  Over 50 politifolk ble skadd i sammenstøtene.

Publisert: