Siste nytt om Afghanistan
En gruppe Taliban-medlemmer har flyttet inn på den norske og danske ambassaden i bydelen Wazir Akbar Khan i Kabul, melder Aftenposten.
Avisas journalister har besøkt ambassaden, som ble tømt dagen før Taliban tok makten i Kabul 15. august.
I ambassaden ble Aftenposten-journalistene vist rundt av gruppen, som selv hevder å være 56 Taliban-medlemmer som har flyttet inn.
Ifølge avisa har Talibans folk samlet sammen søppelsekker med ting de anser som skrot, som en CD med norske julesanger og en DVD med filmen «Kurt blir grusom». Bilder viser også et gruppemedlem som tester en romaskin og Taliban-folk som holder treski med Kandahar-bindinger.
– Dette området tilhører fremdeles deres land. Dere skal få det tilbake. Vi passer bare på, sier Amir Mohammed Mohammed, som er sjef for gruppen.
I dag jobber ambassadepersonellet i Oslo. Kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten at de ansatte i lengre tid før evakueringen pakket ned og ødela utstyr og dokumenter i henhold til instruks fra departementet. Offisielle bilder av kong Harald ble også tatt med tilbake til Norge, mens andre effekter med riksvåpen ble forsøkt ødelagt.
- NTBDELFlere evakuerte afghanere på Ramstein-basen har søkt asyl i TysklandFlybasen Ramstein er en av flere baser med amerikansk militært personell i Tyskland. Under oppholdet har flere titalls afghanere søkt om tysk asyl. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
Flere titalls afghanere som ble evakuert av det amerikanske militæret til Ramstein-basen i Tyskland, har nå søkt om asyl der.
Det opplyser tyske tjenestemenn tirsdag.
Så langt har rundt 90 mennesker, som er en brøkdel av de rundt 34.000 som er fløyet til den amerikanske basen, søkt tysk asyl. De evakuerte skulle etter planen alle bli sendt videre til USA.
Så langt har omtrent 22.000 av de evakuerte allerede forlatt basen og dratt til USA eller andre steder.
– Den amerikanske flybasen i Ramstein ligger på tysk territorium. Da gjelder Tysklands asyllov, sier Tysklands innenriksdepartement i en uttalelse.
Samtidig bekreftes det at Tyskland har kontaktet USA for å diskutere saken videre.
USAs utenriksminister Antony Blinken skal møte Tysklands utenriksminister Heiko Maas på Ramstein-basen onsdag.
- NTBDELTerrorettersøkt utpekt som minister i ny Taliban-regjeringMohammad Hassan Akhund (til høyre) i 1999, da han var utenriksminister i Afghanistan. Her tas han imot av Pakistans daværende statsminister Nawaz Sharif i Islamabad. Foto: B.K. Bangash / AP / NTBTaliban-talsmann Zabihullah Mujahid kunngjorde tirsdag hvem som skal sitte i Talibans nye regjering. Foto: Muhammad Farooq / AP / NTB
Mulla Mohammad Hassan Akhund er utpekt som leder for Talibans regjering. Terrorettersøkte Sirajuddin Haqqani blir ny innenriksminister.
Det opplyste talsmann for bevegelsen Zabihullah Mujahid under en pressekonferanse tirsdag. Bevegelsen erklærte samtidig Afghanistan for å være et islamsk emirat, melder BBC.
Den nye regjeringens leder, Mohammad Hassan Akhund, er ikke spesielt kjent utenfor Afghanistan. Han skal i ha vært med på å stifte Taliban, og avisen Times of India omtaler ham som leder for rådet som tar beslutninger i bevegelsen. Taliban-leder Haibatullah Akhundzada foreslo utnevnelsen, opplyser kilder i Taliban til avisen.
Det var på forhånd ventet at Haibatullah Akhundzada selv skulle få en sentral rolle i regjeringen, men det later ikke til at han vil få det.
Haqqani
Den nye innenriksministeren i Taliban-regjeringen blir Sirajuddin Haqqani, som står på USAs terrorliste. FBI tilbyr en dusør på 5 millioner dollar for å få ham arrestert og utlevert til dem.
Han regnes som lederen for det beryktede Haqqani-nettverket, en gruppe som ble grunnlagt av Jalaluddin Haqqani allerede på 70-tallet. Han døde i 2018, og Sirajuddin Haqqani skal de siste årene ha hatt lederrollen.
Han er etterlyst for angrepet mot Serena Hotel i Kabul i 2008, der den norske journalisten Carsten Thomassen var blant de seks som ble drept.
Abdul Ghani Baradar, som også var med på å stifte Taliban, blir regjeringens nestleder, opplyste Zabihullah Mujahid.
I tillegg blir mulla Mohammad Yaqoob forsvarsminister, melder CNN. Han er sønnen til en av grunnleggerne av Taliban, avdøde mulla Omar. Amir Khan Muttaqi blir utenriksminister, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Etablerte figurer
Den nye regjeringen er i første omgang å regne for en fungerende, midlertidig regjering, opplyses det.
Utnevnelsene preges av Talibans etablerte ledersjikt, personer som har vært sentrale i den 20 år lange striden mot den USA-ledede koalisjonen og deres afghanske allierte.
Så langt er det ikke utpekt regjeringsmedlemmer som ikke representerer Taliban, noe som har vært et av det internasjonale samfunnets krav.
Demonstrasjoner
Etter 20 år med krig står nå Taliban overfor en formidabel oppgave med å styre landet, som både har store økonomiske problemer og sikkerhetsutfordringer, blant annet i form av en aktiv lokal IS-avlegger.
Spredte protester de siste dagene tyder på at mange afghanere er skeptiske til Talibans løfter om et mer moderat styre enn forrige gang gruppen hadde makten.
Taliban-soldater skjøt i luften for å oppløse en demonstrasjon i Kabul tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP. De fleste av demonstrantene var kvinner.
– Afghanske kvinner vil at landet skal være fritt. De vil at landet skal gjenoppbygges. Vi er trøtte, sa en kvinnelig demonstrant til byrået i Kabul tirsdag. Også i Herat og Mazar-e-Sharif er det meldt om protester.
- NTBDELFN advarer om matmangel i tørke- og krigsherjede AfghanistanProblemene har tårnet seg opp for afghanerne. Krig og uro og Talibans maktovertakelse har ført til at mange legger på flukt. Men klimaendringer, tørke og flom har også ødelagt avlinger, og nå trues mange av sult. Her fra den kaotiske situasjonen ved flyplassen i Kabul i august. Foto: AP-NTBDet er frykt for at Taliban ved makten skal bli et hinder for bistandsleveranser og gjøre det vanskelig for hjelpemedarbeidere å ta seg rundt i landet. Det trengs mye nødhjelp til afghanere på landsbygda. Foto: AP/NTBAfghanistan er egentlig et rikt landbruksland med mange varer, men klimaendringer og krigshandlinger har gjort det tøft for bøndene, og FN advarer om sult i landet til vinteren. Foto: Nina Haabeth/NTB
Både krigshandlinger og klimaendringer har tappet Afghanistans matforsyninger. Allerede nå går folk sultne. Til vinteren kan situasjonen bli prekær, advarer FN.
Rundt 60 prosent av Afghanistans befolkning lever av landbruket.
Landet er blant annet kjent for sine granatepler, pinjekjerner og rosiner. Landbruksproduksjonen har de siste 20 årene stått for opp til 40 prosent av BNP, ifølge Verdensbanken.
Men de siste tiårene har bøndene gått gjennom mange prøvelser, ikke bare som følge av konflikt og krigshandlinger. Landet har også vært hardt rammet av tørke og flom, begge deler konsekvenser av klimaendringer, skriver cbcnews.
I 2019 havnet Afghanistan på sjette plass over land i verden som er mest påvirket av klimaendringene, ifølge Germanwatch Global Climate Risk Index.
Konflikt om ressurser
80 prosent av konfliktene i landet er dessuten knyttet til naturressurser. Det går fram av en felles studie laget av Verdens matvareprogram, FNs miljøprogram og Afghanistans nasjonale miljøvernprogram.
Taliban har utnyttet bøndenes problemer til å rekruttere støttespillere. Taliban frister ofte med høyere lønninger enn det bonden kan få gjennom å dyrke jorda.
Konsekvensen av alle problemene er at matsikkerheten nå er alvorlig truet.
En tredel sulter
Verdens matvareprogram (WFP) opplyser at en tredel av Afghanistans befolkning- nærmere 14 millioner mennesker- allerede er utsatt for sult.
– Og matlagrene i landet kan gå tomme allerede denne måneden, advarer Ramiz Alakbarov, som leder FNs humanitære innsats i landet.
Etter at Taliban kom til makten i august, har WFP klart å frakte inn 600 tonn med mat. Organisasjonen har dessuten skaffet 16 nye lastebiler for å trappe opp distribusjonen av varene til den trengende befolkningen før den harde vinteren setter inn.
Mangler penger
Men det er bare blitt samlet inn 39 prosent av de 1,3 milliarder dollar som trengs til bistandsmidler til Afghanistan.
Regionaldirektør Anthea Webb i WFP frykter at tiden renner ut for å skaffe den hjelpen som trengs.
Vanligvis på denne tiden av året ville WFP allerede ha etablert matlagre over hele landet og vært godt i gang med distribueringen til trengende familier før snøen begynner å lave ned og gjøre veiene uframkommelige.
Det er også frykt for at Taliban ved makten skal bli et hinder for bistandsleveranser og gjøre det vanskelig for hjelpemedarbeidere å ta seg rundt i landet.
Dessuten skaper pandemien store problemer i et land med svært mangelfulle helsetjenester, og der mange millioner lever på flukt under kummerlige forhold.
Trenger bistand
Webb understreker imidlertid at WFP har vært i Afghanistan siden 1963 og at organisasjonen er i stand til å få fram nødhjelp, til tross for maktovertakelsen og den kaotiske situasjonen i landet.
– Vi klarte å nå 80 000 mennesker bare i løpet av den siste uken. Og siden januar har vi nådd fram til fem millioner mennesker, forteller hun.
– Men vi har nå bare noen få uker på oss til å sikre finansieringen og få brakt inn mat før fjellovergangene blir blokkert av snø, sier Anthea Webb i WFP.
– Når snøen setter inn, vil det være for sent å hjelpe, advarer hun.
- NTBDELFN gjenopptar Afghanistan-flygingerFoto fra desember 2019 som viser barn samle inn avfall fra en søppelfylling i Mazar-e-Sharif. FN har gjennomført tre humanitære flyginger til byen etter at Taliban tok makten i Afghanistan. Arkivfoto: Maisam Shafiey / People in Need via AP / NTB
FN har gjenopptatt humanitære flyginger til den nordlige og sørlige delen av Afghanistan etter at Taliban tok makten i landet, opplyser en FN-talsmann.
FNs humanitære luftfartstjeneste (UNHAS), som driftes av Verdens matvareprogram (WFP), er nå operativ med flygninger som gjør det mulig for 160 humanitære organisasjoner å fortsette sine aktiviteter i Afghanistan, opplyser FN-talsmann Stephane Dujarric.
Flygingene går mellom Islamabad i Pakistan og Mazar-e-Sharif nord i Afghanistan, og Kandahar sør i Afghanistan. Siden 29. august har tre flyginger landet i Mazar-e-Sharif, opplyser Dujarric.
FN er i gang med å få på plass flere flyginger til de over 20 destinasjonene i landet som UNHAS har betjent fra 2002 til i år, så snart finansierings- og sikkerhetstillatelser er på plass.
FN prøver også å få i stand en luftbro for å sende medisinsk utstyr og andre nødforsyninger til Afghanistan.
- NTBDELTaliban-talsmann: Kina holder åpen ambassaden i KabulBilde fra 15. august som viser Taliban-medlemmer i presidentpalasset i Kabul etter at president Ashraf Ghani hadde flyktet fra landet. Arkivfoto: Zabi Karimi / AP / NTB
Kina har lovet å holde ambassaden åpen i Afghanistans hovedstad Kabul, opplyser en talsmann for Taliban.
Kina lover dessuten å øke den humanitære hjelpen til Afghanistan, ifølge talsmannen.
Abdul Salam Hanafi, et medlem ved Talibans politiske kontor i Qatars hovedstad Doha, har hatt telefonsamtale med Kinas viseutenriksminister Wu Jianghao, opplyser Taliban-talsmann Suhail Shaheen.
– Den kinesiske viseutenriksministeren sa at de vil holde ambassaden i Kabul i gang, og han la til at vårt forhold kommer til å bli styrket, sammenlignet med hvordan det var før. Kina vil også fortsette og øke den humanitære hjelpen, og spesielt når det gjelder covid-19-behandling, skriver Shaheen på Twitter.
- NTBDEL17.000 afghanere venter på å bli sendt til USAAfghanske familier på vei til fly som evakuerer dem fra flyplassen i Kabul. Arkivfoto: Sgt. Samuel Ruiz / U.S. Marine Corps via AP / NTB
Rundt 17.000 afghanske flyktninger som er fløyet ut fra Kabul, er innlosjert på amerikanske militærbaser i Tyskland i påvente av å bli sendt videre til USA.
Rundt 12.000 flyktninger er innlosjert på Ramstein-basen sørvest for Frankfurt. Ytterligere 5.000 afghanere befinner seg på et annet militæranlegg i Kaiserslautern, nær Ramstein, opplyser general Tod Wolters, som leder USAs europeiske felleskommando.
I tillegg sitter rundt 4.300 afghanere på amerikanske baser i Italia og Spania.
De afghanske flyktningene blir sjekket to ganger før de får fortsette reisen til USA – ved ankomst og like før avgang på ferden videre. Så langt har én mistenkelig person, som ikke utgjør noen stor trussel, blitt funnet og er nå i varetekt, opplyser Wolters.
- NTBDELUD bekymret for helse og utdanning i Afghanistan etter bistandsfrysAfghanere på flukt i eget land i en flyktningleir i Daman i provinsen Kandahar. UD er bekymret for stans i den humanitære bistanden, spesielt innen helse og utdanning. Foto: AP Photo/Sidiqullah Khan/NTB
Utenriksdepartementet er svært bekymret for konsekvensene av at Verdensbanken har stanset bistand til Afghanistan.
Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet har fått skarp kritikk, blant annet fra Afghanistankomiteen, etter at bistandsmidler ble satt på hold da Taliban overtok makten i landet. Fra flere hold er det ropt varsku om at millioner av afghanere er i fare.
Også UD er bekymret, bekrefter statssekretær Audun Halvorsen (H).
– Vi er svært bekymret for bortfall av tjenestelevering og de humanitære konsekvensene dette kan få. Dette gjelder spesielt innen helse og utdanning, skriver Halvorsen i en epost til NTB.
– Det er uten tvil svært store behov, og humanitære aktører vil ikke kunne fylle gapene dersom Verdensbanken skulle avslutte sitt engasjement, skriver han videre.
Norges støtte fortsetter
Verdensbanken har prosedyrer den følger når det skjer irregulære maktovertakelser, som i Afghanistan. Det innebærer blant annet midlertidig frys av midler til situasjonen er avklart.
Norge har derimot ikke stanset den humanitære støtten til Afghanistan. Flere organisasjoner, som Røde Kors og FN, leverer fortsatt helsetjenester og andre grunnleggende tjenester. Taliban har ikke direkte hindret humanitært arbeid.
Den sentrale diskusjonen er hvilke muligheter som finnes for å videreføre utviklingsprogrammene, understreker Halvorsen.
– Vi gjør nå en avveining mellom økning i humanitære behov og behovet for en prinsipiell linje overfor Taliban, sammen med andre giverland, skriver han.
Tok opp saken med Verdensbanken
Gjennom det nordisk-baltiske styremedlemmet i Verdensbanken har Norge overfor bankens ledelse understreket behovet for fortsatt engasjement fra Verdensbanken i Afghanistan. I den grad det er mulig, bør midler vris mot offentlige tjenester som utdanning og helse og humanitær assistanse.
Dette vil forutsette støtte fra internasjonale partnere, først og fremst givere i Verdensbankens Afghanistan Reconstruction Trust Fund, men også FN og andre partnere, opplyser statssekretæren.
– Vi vil de nærmeste dagene drøfte neste skritt i et norsk-ledet møte med Nordisk-baltisk valgkrets og i dialogen med andre sentrale givere, skriver han.
- NTBDELPakistan stenger grensen mot AfghanistanAfghanske familier sitter utenfor teltene sine på pakistansk side av grensen ved Chaman. Nå stenges grenseovergangen inntil videre, mens Pakistan sier landet ikke kan takle en ny flyktningstrøm fra nabolandet. Foto: Jafar Khan / AP / NTB
Pakistan stenger en viktig grenseovergang for å bremse tilstrømmingen av flyktninger. Flere land sier det er begrenset hvor mange de kan ta imot.
– Vi stenger grenseovergangen Chaman i en periode, sier Pakistans innenriksminister Sheikh Rashid Ahmed, men spesifiserer ikke hvor lenge det er snakk om.
Grenseovergangen forbinder provinsen Balutsjistan sørvest i Pakistan med Spin Boldak i den afghanske provinsen Kandahar, Talibans arnested. Flere tusen flyktninger har krysset grensen ved Chaman hver dag siden Taliban tok makten i Afghanistan.
2,7 millioner flyktninger
Mange tusen venter desperat på afghansk side i håp om å komme seg over til Pakistan, ifølge tjenestemenn og rettighetsaktivister.
Pakistan huser allerede 2,7 millioner afghanske flyktninger, som har kommet til landet siden 1970-tallet. Landet sier det ikke kan takle en ny flyktningstrøm og viser til økonomiske og sosiale bekymringer. En tjenestemann sa i forrige uke at det er ventet at det vil komme opptil 800.000 nye flyktninger til Pakistan fra det krigsherjede nabolandet.
De to landene deler en 2.500 kilometer lang grense med et titall offisielle grenseoverganger.
– Har ikke mulighet
Sør-Afrika har sagt nei til en forespørsel om å ta imot afghanere som har flyktet til Pakistan. Landet sier de allerede tar hånd om «et betydelig antall» flyktninger fra andre land.
– Vi har fått en forespørsel om hvorvidt vi kan ta vare på dem mens de er på vei til sitt endelige mål. Den sørafrikanske regjeringen er dessverre ikke i stand til å si ja til en sånn forespørsel, heter det i en uttalelse fra Sør-Afrikas utenriksdepartement.
Heller ikke Tadsjikistan, Afghanistans nabo i nord, har mulighet til å ta imot mange flyktninger. De sier de mangler infrastruktur til å skaffe dem tak over hodet. Tadsjikerne anklager internasjonale organisasjoner for ikke å tilby praktisk hjelp.
– Derfor har ikke Tadsjikistan mulighet til å ta imot mange flyktninger og asylsøkere, sier innenriksminister Hamro Rahimzoda til et statlig nyhetsbyrå. Rahimzoda har møtt FNs høykommissærs stedlige representant for å diskutere den voksende humanitære krisen og flyktningkrisen i Afghanistan.
- NTBDELFN frykter at matlagrene i Afghanistan kan gå tomme i løpet av månedenHundrevis av afghanere ved Hamid Karzai-flyplassen i midten av august. Mange fikk ikke tatt seg ut av landet, og FN frykter at matlagrene de har der kan gå tomme innen slutten av måneden. Foto: AP / NTB
FNs matlagre i Afghanistan kan gå tomme denne måneden, advarer Ramiz Alakbarov, som leder FNs humanitære innsats i landet.
En matkrise kan komme på toppen av mange utfordringer når Taliban skal forsøke å stabilisere Afghanistan etter mange tiår med konflikt og uro.
Av landets rundt 38 millioner innbyggere er en tredel hver dag usikre på om de får mat, ifølge Alakbarov.
Verdens matvareprogram WFP har fraktet inn mat og delt det ut til titusenvis de siste ukene, men vinteren er på vei og det er tørke i deler av landet. Minst 200 millioner dollar, 1,74 milliarder norske kroner, trengs umiddelbart for å kunne fortsette å tilby mat til de mest sårbare afghanerne, ifølge Alakbarov.
– Innen utgangen av september vil lagrene FN har i landet, være tomme, sier han.
Tidligere sa FN-tjenestepersoner at det bare er blitt samlet inn 39 prosent av de 1,3 milliarder dollarene som trengs til bistandsmidler.
- Julie Teresa OlsenDELJoe Biden kaller evakueringen av Kabul en suksess
- NTBDELPutin: USAs nærvær i Afghanistan har kun ført til tragedie og tapVladimir Putin snakket onsdag til elever i Vladivostok i forbindelse med starten på det nye skoleåret. Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / AP / NTB
USAs 20 år lange militære innsats i Afghanistan har kun ført til tragedier og tap, sier Russlands president Vladimir Putin.
Putin er kjent for å kritisere vestlige land for å prøve å tvinge deres verdier på ikke-vestlige land. Onsdag sier han at det var en håpløs oppgave å forsøke å tvinge amerikanske normer på det krigsherjede Afghanistan.
– Resultatet er bare tragedier og tap for dem som gjorde dette – for USA – og ikke minst for dem som bor i Afghanistan. Det er umulig å påtvinge noe utenfra, sa Putin på et ungdomsmøte i Vladivostok lengst øst i Russland.
Sist uke sa Putin at Russland ikke vil blande seg inn i Afghanistan og at russiske myndigheter har lært av den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på 1980-tallet. Russland har signalisert forsiktig optimisme med tanke på den nye ledelsen i landet.
Putin klaget også over at vestlige land forsøker å plassere afghanske flyktninger i sentralasiatiske land som er alliert med Russland.
- NTBDELQatar ber Taliban sikre fritt leide ut fra Afghanistan
Qatar oppfordrer Taliban til å sørge for at de som ønsker å forlate Afghanistan, sikres fritt leide.
– Vi ber Taliban sørge for at folk har frihet til å bevege seg og at det sikres fritt leide uansett om folk ønsker å forlate eller reise inn i landet, sier Qatars utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Uttalelsen kom på en pressekonferanse han hadde onsdag sammen med Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag.
- NTBDELTaliban viser fram amerikansk utstyrTaliban-soldater i uniformer sitter på et militært kjøretøy ved flyplassen i Kabul. Foto: AP / NTB
Taliban-soldater viste onsdag fram amerikansk krigsutstyr, inkludert terrengkjøretøy og et helikopter, i anledning en parade i Kandahar.
En lang rekke grønne terrengkjøretøy av typen Humvee fylte opp et kjørefelt på en hovedvei utenfor Afghanistans nest største by Kandahar onsdag. Hvite og svarte Taliban-flagg var festet til antennene på mange av dem.
De amerikanske kjøretøyene var inntil nylig blitt brukt av styrker fra USA, Nato og Afghanistan.
Pickup-er var fylt opp med Taliban-tilhengere som kjørte forbi kolonnen.
Kvalifiserte piloter
I videoopptak lagt ut på en Taliban-vennlig brukerkonto i forkant av paraden, kunne man se et helikopter fly over området med et Taliban-flagg etter seg, mens Taliban-soldater på bakken vinket.
Minst ett Black Hawk-helikopter er blitt observert over Kandahar de siste dagene, noe som tyder på at noen fra den tidligere afghanske hæren satt ved spakene, ettersom Taliban mangler kvalifiserte piloter selv.
På en cricketbane ventet hvitskjeggede Taliban-ledere i skyggen i lenestoler mellom trebord, idet de ventet på at paraden skulle starte. Rundt satt hundrevis av andre og ventet.
Utenfor rampelyset
Det har gått rykter om at Talibans leder Haibatullah Akhundzada, som bor i Kandahar men som har holdt seg utenfor rampelyset de siste årene, skulle dukke opp til paraden onsdag, men han kom ikke. Byens nye guvernør holdt tale til folkemengden.
Dagen før samlet tusener av Taliban-tilhengere seg i gatene i Kandahar, viftet med flagg og ropte «Gud er størst» for å feire USAs uttrekking.
- NTBDELTaliban feirer – har full kontroll i KabulTaliban-krigere holder vakt på flyplassen i Kabul tirsdag etter at de siste amerikanske soldatene hadde forlatt Afghanistan. Foto: Kathy Gannon / AP / NTBTaliban-talsmann Zabihullah Mujahid, her flankert av andre Taliban-medlemmer, holdt en improvisert pressekonferanse ute på rullebanen på flyplassen i Kabul tirsdag. Foto: Kathy Gannon / AP / NTBTaliban-medlemmer gikk rundt ute på rullebanen på flyplassen i Kabul tirsdag. Foto: Kathy Gannon / AP / NTBGeneralmajor Chris Donahue ble den siste amerikanske soldaten som forlot afghansk jord. Like før midnatt tok en 20 år lang krig slutt. Kort etter tok soldater fra Taliban seg inn på flyplassen. Foto: USAs sentralkommando via AP / NTB
Talibans krigere feiret på flyplassen i Kabul etter at USAs siste soldater og diplomater forlot Afghanistan.
– Gratulerer Afghanistan, denne seieren tilhører oss alle, hevdet Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid på flyplassen tirsdag morgen.
USAs siste soldater i Afghanistan dro med det siste amerikanske flyet fra Kabul rundt midnatt. Dermed hadde islamistene full kontroll i den afghanske hovedstaden.
Mujahid sa at verden nå bør ha lært en lekse. Han siktet spesielt til eventuelle andre som måtte vurdere å invadere Afghanistan.
Samtidig lovet han at Afghanistan ikke vil isolere seg fra verden.
– Vi ønsker et godt forhold til USA og resten av verden. Vi ønsker gode diplomatiske forbindelser med alle.
Stille i sentrum
I Kabul sentrum var det rolig etter at de siste vestlige soldatene forlot byen. Det var angivelig ikke mange Taliban-krigere å se i gatene.
– Byen er stille, sa Lotfullah, som bor i sentrum, til nyhetsbyrået DPA.
Han fortalte at de fleste butikkene i bydelen Shahr-e Nau var åpne, men at det var få kunder.
Noen få banker åpnet filialene tirsdag morgen, drøye to uker etter at Taliban inntok byen og tusenvis av afghanere sto i kø for å ta ut pengene sine.
På flyplassen gikk Taliban-krigerne rundt og sjekket forholdene. Noe av det siste amerikanerne gjorde, var å ødelegge et stort antall fly, helikoptre og kjøretøyer som de var nødt til å sette igjen.
Også rakettforsvarssystemet C-Ram, som skjøt ned raketter skutt mot flyplassen av IS mandag, ble ødelagt.
Ødela fly og helikoptre
Så mange som 73 luftfartøyer ble gjort ubrukelige på flyplassen, ifølge den amerikanske generalen Kenneth McKenzie.
Det samme gjaldt 27 Humveer og rundt 70 pansrede personellkjøretøyer av typen mrap – som kan koste opptil 1 million dollar per stykk.
På flyplassen var det fortsatt hundrevis av meter med piggtråd, satt opp for å hindre desperate afghanere som håpet å komme seg ut av landet. På piggtråden satt tøybiter fra klærne til noen av dem som forsøkte å klatre over.
Flere titall biler lå veltet over på siden, også de brukt som en barriere mot afghanere som ville rømme landet og komme seg bort fra Taliban.
Men Talibans ledere forsikrer at innbyggerne ikke har noe å frykte.
– Jeg håper dere er svært forsiktige i møte med nasjonen, sa talsmann Zabihullah Mujahid i en tale til Talibans elitestyrker på flyplassen.
– Gud er størst! svarte krigerne i kor.
Ingen kontroll
Siden Taliban inntok Kabul 15. august, har over 120.000 mennesker blitt evakuert ut av Afghanistan. Ved hjelp av sivile og militære fly som har gått i skytteltrafikk, har USA og andre vestlige land hentet ut egne borgere, lokalt ansatte og deres familier.
Inne i terminalen lå tirsdag et stort antall kofferter, klær og sko strødd ut over gulvet, tilsynelatende etterlatt i kaoset da de siste reisende forlot bygningen.
Ute ved flyplassens østre port prøvde en håndfull afghanere fremdeles å komme seg inn, i håp om å komme seg på et fly ut av landet. Men etter den amerikanske tilbaketrekkingen er flyplassen inntil videre ute av drift.
På vei ut advarte det amerikanske militæret piloter om at ingen lenger hadde kontroll over flytrafikken og at ingen flyplasstjenester lenger var operative.
USAs fungerende ambassadør Ross Wilson og generalmajor Christopher Donahue var de siste som gikk om bord i det siste amerikanske flyet ut av Kabul.
- NTBDELTaliban-topp: Vi har skrevet historieTaliban-krigere vinker fra en pickup i Kabul mandag. En av sjefene i islamistgruppen sier de har skrevet historie, etter at de siste amerikanske soldatene forlot Afghanistan like før midnatt natt til tirsdag. En talsmann for gruppen sier at Afghanistan nå har fått «full uavhengighet». Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi / AP / NTB
USA er ute av Afghanistan etter 20 år. Taliban har skrevet historie, slår en høytstående tjenesteperson i islamistgruppa fast.
– Vi har skapt historie. Den 20 år lange okkupasjonen av Afghanistan av USA og Nato tok slutt i natt, skrev Anas Haqqani, en av sjefene i Taliban, på Twitter.
– Jeg er veldig glad og stolt over å kunne oppleve dette historiske øyeblikket etter 20 års jihad, oppofrelser og motgang, sa han.
Taliban-krigere fyrte av skudd i feiring i Kabul etter at det siste amerikanske flyet lettet. Talsmannen Zabihullah Mujahid skriver at «landet vårt fikk full uavhengighet» da de siste amerikanske soldatene forlot Afghanistan.
– Lovet være Allah, skriver han videre.
Taliban erklærte seier over de afghanske regjeringsstyrkene 15. august etter å ha inntatt Kabul. Det er uklart hvordan Taliban nå vil styre Afghanistan.
Gruppen har gitt uttrykk for at den er annerledes nå enn da den styrte landet mellom 1996 og 2001, men det fryktes at den fundamentalistiske styreformen kan gjeninnføres.
- NTBDELBlinken: USA vil hjelpe alle amerikanere som ønsker å forlate AfghanistanUSAs utenriksminister Antony Blinken sier at landet vil hjelpe alle amerikanere som ønsker å forlate Afghanistan. Ifølge ham er det igjen mindre enn 200 amerikanere i landet. Foto: Jonathan Ernst / Pool via AP / NTB
USA vil hjelpe enhver amerikaner som ønsker å forlate Afghanistan, sier utenriksminister Antony Blinken. Han sier samtidig at det er snakk om mindre enn 200.
Ifølge ham er det igjen mellom 200 og 100 amerikanere, trolig «nærmere 100», i Afghanistan etter at de siste amerikanske styrkene forlot landet sent mandag kveld.
Tidligere sa en amerikansk tjenestemann at de tror at rundt 250 amerikanske borgere som gjerne vil reise, fortsatt er igjen.
Blinken sa også at den amerikanske ambassaden i Kabul fortsatt vil stå tom. Diplomatene som har jobbet fra ambassaden, blir flyttet til Doha i Qatar.
- NTBDELUSA ødela flere titall fly og kjøretøy før de forlot AfghanistanEt Chinook-helikopter blir lastet om bord et C-17 Globemaster-transportfly før amerikanerne forlot Afghanistan. Det amerikanske militæret uskadeliggjorde og etterlot flere titall militærfly og pansrede kjøretøy før de forlot Afghanistan. Foto: Pentagon via AP / NTB
Det amerikanske militæret uskadeliggjorde og etterlot flere titall fly og pansrede kjøretøy før de forlot Afghanistan.
Ifølge general Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, ble 73 fly som allerede var på Hamid Karzai-flyplassen «demilitarisert» eller uskadeliggjort av amerikanske soldater i løpet av de to ukene siden evakueringen startet.
– De flyene vil aldri fly igjen. De kommer aldri til å være i stand til å bli fløyet av noen, sa han.
– De fleste av dem er ikke kapable til bruk i operasjoner i utgangspunktet. De kommer definitivt ikke til å kunne flys igjen, sa han videre.
Ifølge ham etterlot Pentagon, som sendte nesten 6.000 styrker for å sikre og drive flyplassen mens evakueringen pågikk, rundt 70 pansrede MRAP-kjøretøy, som per stykk kan koste opptil 1 millioner dollar (8,67 millioner kroner), og 27 Humvee-er.
Også disse ble uskadeliggjort og vil «aldri bli brukt igjen av noen», ifølge McKenzie.
Rakettforsvarssystemet C-RAM, som ble brukt for å beskytte flyplassen, ble også ødelagt og etterlatt. Det ble tatt i bruk senest mandag, da det stanset fem raketter i et IS-angrep.
– Vi bestemte oss for å holde de systemene operative så lenge vi kunne, sa McKenzie.
- NTBDELAvis: Ti sivile drept i USAs droneangrep i KabulDenne bilen sto parkert innendørs, og ble helt ødelagt i det amerikanske droneangrepet søndag. I angrepet, som rettet seg mot en bil Pentagon mener inneholdt eksplosiver og hadde kurs mot flyplassen i Kabul, ble også sivile rammet. Ti personer ble drept, opplyser slektninger til Washington Post. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi / AP / NTB
Ti sivile ble drept i USAs droneangrep i Kabul søndag, opplyser slektninger og venner til Washington Post.
Av de ti sivile var åtte under 18 år gamle, får avisa opplyst.
Alle var fra en utvidet familie, som var på vei ut av en bil i oppkjørselen, da angrepet rammet et kjøretøy i nærheten, sier naboen Abdul Matin Azizi, som så angrepet.
Angrepet rettet seg mot en bil som ifølge Pentagon inneholdt eksplosiver og var på vei mot flyplassen. USA mener det avverget en umiddelbar trussel fra den ytterliggående islamistgruppen IS-K, som i forrige uke gjennomførte et terrorangrep ved en av portene til flyplassen i Kabul, der minst 180 mennesker, hvorav 13 amerikanske soldater, ble drept.
Før helgen gjennomførte USA et droneangrep mot antatte IS-medlemmer i Nangarhar-provinsen. USA gikk til aksjon dagen etter det voldsomme terrorangrepet i Kabul.
Tre sivile skal ha blitt såret i angrepet i Nangarhar. Taliban har kritisert begge angrepene.
- NTBDELUSA har forlatt Afghanistan etter en 20 år lang krigGeneralmajor Chris Donahue ble den siste amerikanske soldaten som forlot afghansk jord. Like før midnatt tok en 20 år lang krig slutt. Foto: USAs sentralkommando via AP / NTB
De siste amerikanske flyene har lettet fra Kabul, og Taliban feirer. USA har forlatt Afghanistan etter 20 år med krig.
Pentagon opplyste rett etter midnatt natt til tirsdag at de amerikanske militære har reist fra Kabul. Dermed er den 20 år lange krigen over.
General Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, sa at de to siste til å gå om bord i flyene, var øverstkommanderende på flyplassen, generalmajor Chris Donohue, og den amerikanske ambassadøren Ross Wilson.
USA har alene evakuert over 120.000 mennesker fra Kabul siden operasjonen startet like før Taliban inntok den afghanske hovedstaden 14. august.
Det var satt en frist til tirsdag med å fullføre evakueringen.
Ifølge flere meldinger fra journalister som har dekket konflikten, forlot en gruppe på fem-seks amerikanske fly flyplassen da mandag ble til tirsdag.
Det bekreftet Taliban-vakt Hemad Sherzad utenfor flyplassen. Han var den første til å opplyse at de siste fem flyene hadde lettet rundt midnatt natt til tirsdag.
Idet han kunngjorde at evakueringen var slutt, sa general McKenzie at det siste flyet lettet ett minutt før midnatt.
Mellom 100 og 200 amerikanere som ønsker å forlate Afghanistan, er fortsatt igjen i landet, ifølge utenriksminister Antony Blinken. Han lover at USA vil gjøre alt for å få dem ut. Foto: Jonathan Ernst / Pool via AP / NTB