Harvey Weinstein skyldig i voldtekt – til sykehus med smerter i brystet

Harvey Weinstein ankommer rettssalen på Manhattan.

Harvey Weinstein ble mandag eskortert ut av rettssalen i håndjern etter å ha blitt kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt mot to kvinner.

 • NTB-AP-DPA
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den 67 år gamle tidligere Hollywood-mogulen har stått tiltalt for overgrep og voldtekter mot flere kvinner. Etter fem dager med overveielser kunngjorde juryen at han er kjent skyldig i seksuelt overgrep mot produksjonsassistenten Mimi Haleyi i Weinsteins egen leilighet i 2006, samt i voldtekt av en annen kvinne på et hotellrom i 2013.

Etter å ha blitt kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt, ble Harvey Weinstein brakt til sykehus etter å ha fått smerter i brystet, melder Variety.

Planen var at han skulle fengsles på Rikers Island og bli der til straffeutmålingen 11. mars, siden dommeren ga ordre om varetektsfengsling etter kjennelsen.

Den tidligere Hollywood-mogulen ble imidlertid heller kjørt i ambulanse til Bellevue-sykehuset på Manhattan.

Les også

Weinsteins anklagere mener en æra er over

En tegning av Harvey Weinstein idet han blir ført ut av rettssalen på Manhattan iført håndjern.

Fengslet umiddelbart

Men Weinstein må i fengsel. Etter juryens kjennelse ga dommeren ordre om at han skulle fengsles umiddelbart, og at han må sitte i varetekt fram til straffeutmålingen kunngjøres 11. mars. Han risikerer opptil 25 års fengsel.

Fram til nå har 67-åringen vært løslatt mot kausjon under betingelse av at han har hatt på seg elektronisk fotlenke.

Weinstein så oppgitt ut da kjennelsen ble lest opp, melder AP. Men aktoratet var fornøyd.

– Dette er etter min mening det nye landskapet for dem som har overlevd seksuelle overgrep i USA, og det er en ny dag. Det er en ny dag fordi Harvey Weinstein endelig blir stilt til ansvar for forbrytelsene han har begått, sa aktor Cyrus Vance.

Deretter kom han med en lite flatterende beskrivelse av mannen som en gang var en av Hollywoods mest framgangsrike filmprodusenter.

– Weinstein er en ond serieseksualforbryter som brukte sin makt til å true, voldta, angripe, lure, ydmyke og få sine ofre til å tie stille, sa han.

Forsvarsadvokat Donna Rotunno (i midten) utenfor rettssalen etter at hennes klient Harvey Weinstein ble kjent skyldig i voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner.

Ikke livstid

Juryen har imidlertid frifunnet Weinstein for den mest alvorlige anklagen, at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner. Det var dette tiltalepunktet som kunne resultert i en livstidsdom.

Mange mener at tiden var overmoden for å stille Weinstein for retten etter at det i årevis har gått rykter om hans oppførsel mot kvinner. Flere kvinner har under rettssaken vitnet mot ham og fortalt i detalj om overgrep de opplevde å bli utsatt for.

Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

Tre saker

Saken mot Weinstein var vært bygd på tre anklager: At han voldtok en kvinne som håpet å få en filmrolle, på et hotellrom i New York i 2013, at han tvang til seg oralsex med produksjonsassistenten Haleyi, og at han voldtok og tvang til seg oralsex med «Sopranos»-skuespilleren Annabella Sciorra i leiligheten hennes på midten av 1990-tallet.

Ytterligere tre kvinner har i retten vitnet om at de ble angrepet av Weinstein. Vitnemålene skulle overbevise juryen om at overgrepene som Weinstein sto tiltalt for, var en del av et mønster som hadde rammet langt flere kvinner.

– Frivillig sex

Weinstein har ikke forklart seg under rettssaken, men forsvarerne hans har argumentert for at kvinnene samtykket til sex og at de gikk til sengs med ham for å fremme karrierene sine. De viste til at to av kvinnene fortsatte å ha kontakt med ham i form av hyggelige og til dels flørtende eposter, og at de hadde sex med ham også etter at han skal ha forgrepet seg mot dem.

Weinstein er også siktet for overgrep av påtalemyndigheten i Los Angeles. Der anklages ham for å ha voldtatt en kvinne og for å ha begått seksuelt overgrep mot en annen i forbindelse med Oscar-utdelingen i 2013.

Weinsteins forsvarere opplyste mandag kveld at saken kommer til å bli anket.

Les også

 1. Aktor: Weinstein misbrukte sin makt

 2. Skuespilleren vokste opp i en sekt og bodde på gaten som 13-åring. Så outet hun Harvey Weinstein og gjorde #metoo mulig

 3. Kvinner gjør opprør, men Trump hører ikke etter

 4. Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham

 5. Klart for rettssak mot Harvey Weinstein to år etter at anklagene utløste #MeToo

 6. Harvey Weinstein prøver å få voldtektsanklage frafalt

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 2. Mark Zuckerberg vil at vi skal legge mobil­telefonen og pc-en ned i kjelleren ved kassett­spilleren og plate­spilleren

 3. - Jeg har savnet å kunne klemme, og vi kunne liksom ikke gå på Rush, fordi vi måtte holde avstand

 4. Elleville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 5. Bedrageritiltalt Ap-politiker fra Rogaland: – Jeg har dummet meg ut

 6. Nå kommer influensa­vaksinen. Still ekspertene spørsmål her