Trump truer Irak med sanksjoner

President Donald Trump truer Irak med sanksjoner dersom landet kaster ut den USA-ledede koalisjonen. Han får liten støtte blant sine europeiske allierte.

President Donald Trump sier at USA nekter å forlate Irak uten å få betalt for landets militære investeringer, og lover sanksjoner om de blir kastet ut.
 • NTB
Publisert: Publisert:
President Donald Trump truer Irak med sanksjoner dersom landet kaster ut den USA-ledede koalisjonen, der også Norge inngår.
De norske soldatene som er stasjonert i Anbar-provinsen i Irak, har nå stanset opplæringen av den irakiske regjeringshærens sjuende bataljon (bildet). Det skjer som følge av sikkerhetssituasjonen og ikke fordi den irakiske nasjonalforsamlingen har bedt regjeringen i landet om å kaste ut soldatene i den USA-ledede koalisjonen mot IS, understreker Forsvaret.
Norske soldater har bistått den irakiske regjeringshærens sjuende bataljon (bildet) i Anbar-provinsen, men soldatene fra Panserbataljonen i Troms har nå stanset treningen og holder seg inne på Ain al-Asad-basen.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Iraks nasjonalforsamling ba søndag regjeringen om å kaste ut den USA-ledede koalisjonen som har kjempet mot IS i landet.

Bakgrunnen var amerikanernes likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad.

USA har 5.200 soldater i Irak, der også Norge har et styrkebidrag på 70 personer, stasjonert ved den amerikanskdrevne Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen.

Dyr flybase

– Vi har en usedvanlig dyr flybase der som kostet millioner av dollar å bygge. Vi drar ikke med mindre de betaler oss tilbake for den, sa Trump søndag.

– Om de ber oss om å dra, vil vi ilegge dem sanksjoner som de aldri har sett maken til. De vil få de iranske sanksjonene til å se tamme ut, fortsatte presidenten, som i valgkampen i 2016 rett nok lovet å hente hjem alle de amerikanske soldatene fra Irak.

Lite hjelpsomt

Tysklands utenriksminister Heiko Maas reagerer sterkt på Trumps trussel om å innføre sanksjoner mot Irak og kaller utspillet «lite hjelpsomt».

– Jeg tror ikke man kan overbevise Irak ved hjelp av trusler, men med argumenter, sier han til radiostasjonen Deutschlandfunk.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har ifølge Maas gitt uttrykk for misnøye og etterlyst mer støtte fra sine europeiske allierte.

– Han var åpenbart ikke særlig glad for at vi ikke sluttet 100 prosent opp om USAs aksjoner, sier Maas.

Atomavtalen

Den tyske utenriksministeren understreker viktigheten av at Europa står samlet for å kunne bidra til å dempe spenningsnivået og berge atomavtalen med Iran.

USA trakk seg fra avtalen i 2018, og Iran varslet søndag at landet ikke lenger ser seg forpliktet til å overholde avtalens begrensninger for antallet sentrifuger for anriking av uran eller anrikningsgrad.

Iranske myndigheter ser seg heller ikke bundet av avtalens regler for kjernefysisk forskning og utvikling, men understreker fortsatt at landets atomprogram utelukkende er sivilt og at de ikke har noe ønske om å utvikle atomvåpen.

Iran lover også å svare militært på USAs likvidasjon av Soleimani, men ayatolla Ali Khameneis militærrådgiver Hossein Dehghan understreket i helgen at sivile mål ikke vil bli angrepet.

– Responsen vil uten tvil være militær og rettet mot militære installasjoner, sa han til CNN.

Norske holder seg i leiren

De norske soldatene, som tilhører panserbataljonen i Troms, har i likhet med de øvrige soldatene i den USA-ledede koalisjonen forskanset seg i leiren og stanset opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker.

– Dette skjer på grunn av sikkerhetssituasjonen og ikke som følge av vedtaket i den irakiske nasjonalforsamlingen, sier major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Den videre skjebnen til det norske bidraget vil bli avklart i samtale med irakiske myndigheter, opplyste forsvarssjef Frank Bakke-Jensen (H) til NTB søndag.

Regjeringen har vedtatt å videreføre det norske styrkebidraget ut 2020, men soldatene som nå befinner seg i Irak, skal etter planen hjem i februar. Da skal soldater fra Telemarksbataljonen etter planen følge etter, men om det blir noen ny norsk kontingent, er nå høyst uklart.

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Iran
 4. Irak
 5. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Årsmøtet kastet Danielsen – Moi Nilsen overtar

 2. – Me må ha lengre varsel. Nå blir det bare kaos

 3. Professor la seg flat etter upassende meldinger

 4. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 5. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 6. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave