Dronningen hyllet unge klimaaktivister i sin juletale

Dronning Elizabeth brukte deler av sin tradisjonelle tale første juledag til å hylle unge klimaaktivister som svenske Greta Thunberg.

Dronning Elizabeth hyllet unge klimaaktivister og medga i sin juletale at 2019 har vært «et humpete år» for britene.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Britenes 93 år gamle monark sammenlignet de unges kamp for klimaet med det hun selv opplevde som ung da tyske fly bombet London under andre verdenskrig.

– De utfordringer mange mennesker står overfor i dag, er annerledes enn de utfordringer min generasjon opplevde, sa dronningen.

– Men det har slått meg hvordan nye generasjoner har brakt lignende følelser av mening inn i saker som det å beskytte miljøet og klimaet vårt, sa hun.

Jesus og brexit

Brexit, som har dominert den politiske debatten i Storbritannia i årevis, og som særlig har satt sitt preg på 2019, var også trolig tema i dronningens tale, selv om hun valgte sine ord med omhu og pakket det godt inn.

Med henvisning til Jesus viste dronningen til «hvordan små steg tatt med god tro og håp, kan bygge bro over langvarig uenighet og dyp splittelse».

– Veien er selvsagt aldri rett, og i år har den ofte blitt opplevd som ganske humpete, men små steg kan utgjøre en hel verden av forskjell, sa hun.

Prins Andrew

Også innad i den britiske kongefamilien har det vær «humpete» i året som gikk.

Prins Andrew valgte å trekke seg fra alle offisielle plikter da forbindelsene hans til den overgrepsdømte og skandaleombruste amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein ble kjent.

Ikke minst fikk prinsen mye kritikk etter et intervju med BBC der han, uten hell, forsøkte å distansere seg fra Epstein, som tok livet sitt i en fengselscelle tidligere i år. Det hele endte med at prinsen sa fra seg alle sine offisielle plikter.

Prinsekrangel

Også den angivelige uoverensstemmelsen mellom prinsene William og Harry og deres ektefeller, hertuginnene Kate og Meghan, skal ha preget dronningen. Ifølge britiske medier skal hun være skuffet over barnebarnet Harry og hans amerikanske kone.

The Times skriver at bildet av Harry og Meghan ikke er å se blant de andre familiebildene på dronningens skrivebord når hun holder juletalen.

– Når det gjelder dronningen, så er ingenting tilfeldig, påpekte avisen.

Publisert:
  1. Dronning Elizabeth
  2. Greta Thunberg
  3. Storbritannia

Mest lest akkurat nå

  1. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

  2. Nå kutter flere skoler ned på leksene

  3. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

  4. Sandnes Ulfs nye radarpar: - Vi kjenner hverandre ut og inn

  5. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

  6. – Denne gang gikk det vår vei!