Brasils president angriper Norge med blodig hvalvideo

Brasils president Jair Bolsonaro har lagt ut video av brutal tradisjonell hvalfangst, trolig på Færøyene, og knytter fangsten til Norge.

Brutale bilder av hvalslakting på Færøyene. Foto: ANDRIJA ILIC, Reuters/Scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Reaksjonene fra den høyreorienterte presidenten har vært harde etter at det forrige uke ble det klart at Norge holder tilbake støtte tilbake til bevaringen av Amazonas.

– Se hvaldrapene som Norge sponser, skriver han i Twitter-meldingen som ble lagt ut natt til mandag.

Videoen viser hvaler som blir drept etter å ha blitt jaget mot stranden. Ifølge Dagbladet stammer videoen trolig fra Færøyene, hvor det finnes en 700 år gammel tradisjon for tradisjonell hvalfangst kalt grindadráp.

Norge mener at Brasil har brutt avtalen med Nore om støtte til tiltak mot avskoging, og torsdag gjorde klimaminister Ola Elvestuen det klart at Norge holder tilbake 300 millioner kroner.

– Se hvaldrapene som Norge sponser, skriver Brasils president Jair Bolsonaro i en melding der han har lagt ut en blodig video av det som trolig er et såkalt grindadráp på Færøyene. Foto: Eraldo peres, AP/Scanpix

Etter at Bolsonaro kom til makten ved årsskiftet har han blant annet lagt ned styret for Amazonas-fondet og den tekniske komiteen som gjør begninger for avskoging og dermed hvor store beløp Norge skal betale.

Den brasilianske presidenten har allerede kommet med flere skarpe utfall etter at Norges beslutning ble kjent.

– Norge, er ikke det landet som dreper hvaler oppe på Nordpolen? Som utvinner olje der? De har ingenting å lære oss, sa Bolsonaro til brasilianske medier.

Det norsk-brasilianske samarbeidet om bevaring av Amazonas har pågått i over ti år. Avskoging i regnskogområder fører til store utslipp av klimagasser i tillegg til tap av dyre- og plantearter.

Publisert:
 1. Regnskog
 2. Europa
 3. Norge
 4. Færøyene
 5. Amazonas

Mest lest akkurat nå

 1. Går inn for å forlenge smitte­vern­tiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig

 2. Denne isbanen i Stavanger er et mysterium

 3. Fine skiforhold i Sirdal, men ekstrem­kulde ødelegger idyllen

 4. Han blir leder for FNB Rogaland

 5. I denne kommunen har de fått nok. Nå ber de folk slutte med «smitte-shaming»

 6. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen