Ordkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av amerikansk drone

Irans nedskyting av en amerikansk drone var et uprovosert angrep, mener Pentagon. I Iran kaller Revolusjonsgardens leder hendelsen et klart budskap til USA.

Patruljebåter fra USAs marine ved Hormuz-stredet i Midtøsten. Torsdag opplyste Irans revolusjonsgarde at den hadde skutt ned en amerikansk drone over sitt territorium. Foto: Kamran Jebreili/ AP/ NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Spenningsnivået i regionen var allerede høyt etter en serie angrep mot tankskip som USA mener Iran står bak. Torsdag steg det kraftig da den amerikanske dronen ble skutt ned.

Iran sier at dronen befant seg i iransk luftrom i provinsen Hormozgan da den ble skutt ned natt til torsdag.

Det amerikanske forsvaret bekrefter at en av deres droner er skutt ned, men er helt uenig med iranerne om hvor dette skjedde.

– Uprovosert angrep

Dronen befant seg i internasjonalt luftrom over Hormuzstredet, ifølge en uttalelse fra U.S. Central Command. De opplyser at den var av typen RQ-4A Global Hawk og ble truffet av en iransk bakke-til-luft-rakett.

– De iranske meldingene om at dronen var over Iran, er feilaktige. Dette var et uprovosert angrep mot et amerikansk overvåkingsfly i internasjonalt luftrom, sier det amerikanske forsvarets talsmann Bill Urban.

I en TV-sendt tale torsdag sa den iranske generalen Hossein Salami at landet ikke ønsker krig med noen.

– Men vi er klar for krig, la han til.

– En katastrofe

Utviklingen skaper stor bekymring internasjonalt, og var blant temaene Russlands president Vladimir Putin ble spurt om da han torsdag svarte på spørsmål på russisk TV.

– USA sier de ikke vil utelukke å bruke makt. Det ville være en katastrofe for regionen, sa Putin.

– Det vil lede til en kraftig økning i voldsbruken og en økning i tallet på flyktninger, sier han, og føyer til at konsekvensene av en intervensjon vil være vanskelig å forutsi.

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

En av oljetankerne som er blitt rammet av eksplosjoner de siste månedene, er registrert i Norge. I tillegg ble et av tankskipene til John Fredriksens rederi Frontline nylig rammet av eksplosjoner som utløste en brann.

Atomavtalen

Forholdet mellom USA og Iran er blitt kraftig forverret etter at president Donald Trump i fjor trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Formålet med avtalen var å fjerne muligheten for at Iran i hemmelighet forsøkte å utvikle atomvåpen.

Trump har innført harde økonomiske sanksjoner mot Iran etter at han trakk USA fra atomavtalen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

  2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

  3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

  4. Flere har fått tilbake strømmen i Sirdal – også bedring på mobilnettet

  5. – Bare dobørsten skal ha kostet 7000 kroner

  6. Slåssing utenfor ungdomsklubb på Bryne