Nye demonstrasjoner mot abortlov i Polen

Demonstranter trosser strenge koronaregler og fortsetter protestene i Polens hovedstad Warszawa mot en rettskjennelse som vil forby nesten alle aborter.

Protestene mot en rettskjennelse som vil forby nesten alle aborter i Polen, fortsatte fredag for niende dag på rad.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Innbyggere i Polen trosset på ny koronatiltak for å demonstrere mot en ny innstramming av landets abortlover fredag.
Politiet forsøker å holde en høyreekstrem gruppe unna demonstrantene som protesterer mot ny abortlovgivning i gamlebyen i Warszawa fredag.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Vi er forberedt på å kjempe til siste slutt, sa Marta Lempart, medgrunnlegger av Kvinnenes streikebevegelse, til pressen fredag.

Sikkerhetstiltakene var strenge, og både militærpoliti og ordinært politi var utplassert i påvente av den varslede demonstrasjonen.

I løpet av ni dager på rad med demonstrasjoner har det vært sammenstøt mellom aktivister fra ytre høyre og demonstranter.

Onsdag deltok over 400.000 mennesker i stort sett fredelige demonstrasjoner over hele Polen.

Risikerer straff

Arrangørene håpet på forhånd at like mange ville reise til hovedstaden for å delta i fredagens demonstrasjon. Ifølge et anslag fra Warszawa-ordfører Rafal Trzaskowskis kontor senere fredag kveld, var det rundt 100.000 som deltok i demonstrasjonen i hovedstaden.

Fotballpøbler og aktivister fra ytre høyre kom inn fra sidegater og fyrte av bluss mot demonstrantene. Politiet pågrep et titalls personer. Men mesteparten av demonstrasjonen gikk rolig for seg, og mange danset til musikk som ble spilt fra høyttaleranlegg i varebiler. Trzaskowski deltok selv i demonstrasjonen. Han tok til orde for dialog mellom demonstrantene og regjeringen.

Flere mindre demonstrasjoner fant sted i andre polske byer som Krakow og Wroclaw, i likhet med dagene før.

Kvinnerettsaktivister risikerer straffeforfølgelse siden alle samlinger med mer enn fem personer nå er forbudt på grunn av pandemien.

Landet satte fredag smitterekord for fjerde dag på rad, med over 21.600 nye tilfeller.

Presidenten griper inn

For en uke siden fastslo landets grunnlovsdomstol at alle aborter er ulovlige, med mindre mors liv er i fare eller graviditeten skyldes incest eller voldtekt.

Fredag opplyste Polens president at han vil fremme et lovforslag som åpner for abort, dersom det er klart at fosteret ikke kan overleve etter fødselen.

Andrzej Duda vil dermed lette noe på den nye innstrammingen. Selv om han vil tillate abort dersom fosteret har svært alvorlige avvik, skriver Duda på sin nettside at retten til liv er absolutt.

Ulovlige aborter

Presidenten mener at dersom barnet ikke vil være i stand til å leve, er beskyttelsen av det livet ikke lenger noe mennesker rår over.

Demonstrantene har i hovedsak rettet raseriet mot det konservative og ultrakatolske regjeringspartiet PiS, hvis medlemmer tok abortloven til grunnlovsdomstolen.

Polen har allerede en av de strengeste abortlovene i Europa. Landet har færre enn 2.000 lovlige aborter i året, men kvinnerettsgrupper anslår at rundt 200.000 kvinner får utført abort enten ulovlig eller i utlandet.

Publisert: