130 tonn tungt fettberg blokkerer Londons kloakksystem

En 130 tonn tung og 250 meter lang fettklump av våtservietter, bind, bleier og matfett blokkerer Londons kloakksystem. Oppryddingen tar flere uker.

Publisert: Publisert:

Et bilde som viser en liten del av fettberget som blokkerer kloakksystemet i Whitechapel i London. Foto: Thames Water via AP / NTB scanpix

  • Frode Kvam
  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det kan ta opptil tre uker å fjerne det steinharde fettberget. Foto: Thames Water via AP / NTB scanpix

Det vil ta opp til tre uker å fjerne det steinharde fettet, som av vannselskapet Thames Water omtaler som «monster-fettberg».

Fettklumpen er en kvart kilometer lang og veier 130 tonn. Den ligger under en større vei i Whitechapel øst i London.

– Dette fettberget er nok det største vi noensinne har sett. Det er et fullstendig monster og det krever store mannskapsstyrker og maskiner for å fjerne det, fordi det er steinhardt, sier vannverkssjef Matt Rimmer.

Et mannskap på åtte personer tar nå i bruk høytrykksspylere for å forsøke å løse opp fettberget, og deretter suge opp bitene og samle dem i beholdere.

– Det er omtrent som å brekke i stykker betong. Det er frustrerende når man vet at slike situasjoner er fullstendig mulig å unngå. Dette er forårsaket av at folk tømmer ut fett og olje i vasken og kaster våtservietter, bind og bleier i do, sier Rimmer.

London er ikke ukjent med at ting baller på seg i undergrunnen. I 2013 måtte Thames Water bruke ti dager på å fjerne et fettberg på 15 tonn i kloakksystemet i Kingston sørvest i London.

Thames Waters statistikk viser at det tre ganger i timen oppstår blokkeringer forårsaket av fett og fem ganger i timen blokkeringer forårsaket av blant annet våtservietter.

Regningen blir feit nok – det koster rundt 1 million pund, i overkant av 10 millioner kroner, for en måneds arbeid med å rydde opp i griseriet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Klagestorm etter NRKs id-sending

  2. SUS har ikke registrert nye koronatilfeller på fem uker. Det betyr ikke at faren er over

  3. Svømmeinstruktør og livredder: – Det er for grunt under stupebrettet i Godalen

  4. Oalsgata: Nå kan huseiere søke om erstatning

  5. Abortkritikk mot KrF: – Provoserende, stygt og falskt

  6. Bil og syklist kolliderte i Stavangerveien

  1. London
  2. Kloakk