Boris erklærer krig mot sjefen

Gjør Boris Johnson et forsøk på å velte statsminister Theresa May? Regjeringen er dypt splittet, og i tvil om Boris Johnsons planer.

Han en kampvillig Boris Johnson tatt opp kampen mot selveste partileder og statsminister Theresa May?
 • Michael Seidelin
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Boris Johnson var mannen som en søndag ettermiddag i januar i fjor trakk teppet under sin venn og daværende statsminister David Cameron.

På en improvisert pressekonferanse utenfor sitt hus i London erklærte Boris Johnson at han aktet å slutte seg til kampanjen for brexit, og standpunktet hans kastet tvilende konservative velgere i armene på EU-motstanderne.

Les også

Leder: Følgene av Brexit

Ny krise

David Cameron følte seg sveket. Nå gjør Boris Johnson det igjen, og med nye utsagn om brexit risikerer han å sette sin karriere som utenriksminister på spill, samtidig som han både svekker statsminister Theresa May og kaster den kaotiske brexit-prosessen ut i en ny krise.

Storbritannia skal umiddelbart stoppe sitt bidrag på 350 millioner pund (drøyt 3,7 milliarder kroner) i uka, og i stedet bruke disse pengene på det offentlige helsevesenet, skrev Boris Johnson, som nå er utenriksminister, nylig i en artikkel i avisen The Telegraph.

«En forræderi»

Siden har Boris, som han blir kalt av både venner og fiender, vært i rampelyset konstant. Artikkelen ble nemlig offentliggjort en uke før statsminister Theresa Mays store tale i Firenze fredag, hvor hun ikke bare ventes å foreslå en overgangsperiode etter brexit, men hvor hun også vurderer å akseptere bidrag til EU i en begrenset periode.

En slik løsning er rent forræderi mot flertallet som stemte mot brexit, mener lunsjaviser som Daily Mail og The Sun, og Boris Johnson mener også at den såkalte sveitsiske modellen, hvor Sveits betaler EU for tilgang til det indre markedet, er helt uakseptabel, ifølge flere av vennene hans.

Den britiske statsministeren Theresa May er sterkt svekket. Hvor lenge holder hun ut?

Vil bli i regjeringen

I et intervju i The Guardian onsdag avviser Boris Johnson at det er maktkamper i regjeringen, og han går ut ifra at Theresa May vil holde en tale som representerer alle synspunkter i regjeringen.

– Vi er som små fugler i et rede hvor alle synger, sier han til avisen.

De vil nå prøve å finne et kompromiss mellom Boris Johnsons avvisning av fortsatt britisk deltakelse i EUs indre marked, og finansminister Philip Hammonds ønske om en «myk» brexit som ikke vil skade britisk økonomi.
Mange av Boris Johnsons partifeller er imidlertid rasende.

– Boris forsøker å undergrave statsministeren, sa innenriksminister Amber Rudd.

Flere konservative parlamentsmedlemmer oppfordret Theresa May til å sparke Boris Johnson, men det oppgjøret tar hun ikke. «Boris er Boris», sa hun mandag.

Styres fra førersetet

– Denne regjeringen styres fra førersetet, og vi er alle på vei i retningen vi er enige om.

Tilsynelatende har Theresa May kontroll. I virkeligheten har hun ikke styr på noe som helst, og hun er svært svekket etter de konservatives katastrofevalg i juni, hvor hun satte partiets parlamentariske flertall i fare.

Teoriene i London går ut på at Boris Johnsons utspill er første ledd i et oppgjør som skal fjerne henne fra makten og utløse en konservativ maktkamp, hvor Johnson og tilhengerne av «hard Brexit» skal vinne.

Trusselen om en maktkamp og et kuppforsøk fra Boris Johnsons side hviler permanent over Det konservative parti.

Boris Johnsons soloraid

Han har prøvd det tidligere. Etter at David Cameron varslet sin oppsigelse dagen etter brexit-avstemningen 23. juni, gjorde Boris Johnson seg klar som kandidat til posten som konservativ leder og dermed statsminister.

Få minutter før offentliggjøringen av «BoJo»s kandidatur veltet imidlertid vennen og brexit-motstanderen Michael Gove, landets innenriksminister, alle Boris Johnsons planer. Han stilte som kandidat i stedet for Boris Johnson.

Han ble slått av Theresa May – som holdt Michael Gove ute av regjeringen, mens hun gjorde Boris Johnson til utenriksminister.

Fornem post

Det var en fornem post til den mangeårige borgermesteren av London, som ble verdenskjent under OL i 2012.

Etter årene på kostskolen Eton og Oxford-universitetet, hvor han sammen med blant andre David Cameron var kjent som en uforbederlig bråkmaker, var han i en periode EU-korrespondent i Brussel for avisen The Telegraph, og senere redaktør for tidsskriftet The Spectator.

Han svært EU-fiendtlige artikler gjorde ham populær hos den konservative grasrota. I fjor avslørte avisen The Times at han likevel lenge hadde vaklet mellom ja eller nei til EU.

Boris Johnsons beslutning handlet i stor grad om ham selv.

Best for Boris

– Det er ingen tvil. Boris’ beslutning om å slutte seg til brexit-leiren handler om hva som er best for… Boris, lød vurderingen fra den politiske kommentatoren Chris Deerin.

Det gjelder også i dag, sier et konservativt medlem av EU-parlamentet.
– Boris vet at Theresa May er svekket, og mange konservative frykter kompromisser med EU. Han satser på deres støtte i en maktkamp.

Samtidig er spørsmålet om Boris Johnson ikke har gått for langt.
Tallet 350 millioner pund i uka er det samme som brexit-motstanderne brukte i Vote Leave-kampanjen, og det har ingenting med virkeligheten å gjøre, lød det den gang fra uavhengige eksperter.
Det samme sier lederen av Storbritannias statistiske kontor. Sir David Norgrove skriver i et brev at han er «overrasket og skuffet» over at dette tallet blir brukt igjen.

Venter på sjansen

Boris Johnson føler seg feilsitert, men står likevel fast på at «Storbritannia skal ikke betale for adgang til EUs markeder, og de skal ikke betale for adgang til våre».

Denne holdningen deles av mange konservative, men øvrige brexit-ministre holder i disse dager lav profil. Theresa May unngår et frontalangrep fra brexit-fløyen, og Boris Johnson berger antakeligvis jobben sin.

Saken avspeiler den dype splittelsen i regjeringen og blant de konservative, som holder landsmøte 1. oktober.

Boris Johnson er lei av at han tross tittelen som utenriksminister ikke deltar i formuleringen av regjeringens EU-politikk, og at han ikke deltar i forhandlingene med EU-kommisjonen.

Det kommer han neppe til å gjøre med Theresa May ved roret. Spørsmålet er hvor lenge hun holder ut.

Boris står klar.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Brexit
 2. David Cameron
 3. Boris Johnson
 4. EU-politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne funnet omkommet i Haugesund

 2. – Gjester tar med seg piknikkurv og blir hele dagen

 3. Trafikkulykke på Forus - tre biler involvert

 4. Eventyrlig resultat for Sandnes Garn

 5. Stavanger-studenten Khatireh (23) flyktet fra Afghanistan: – Fikk sjokk da jeg så at Taliban var i Norge

 6. Bryne tester tidligere Stabæk-spiller