Trump sparker transpersoner ut av forsvaret

President Trump vil ikke lenger la transpersoner tjenestegjøre i USAs militære styrker. Beslutningen kom tilsynelatende overraskende på Pentagon.

Amerikanske fallskjermsoldater forbereder seg på et øvingsoppdrag. President Donald Trump vil nå nekte transpersoner å tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
President Donald Trump vil ikke la transpersoner tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Trump skriver på Twitter at transpersoner ikke kan tjenestegjøre i noen posisjoner i forsvaret. Han viser til at deres nærvær «vil føre til enorme medisinske kostnader og ellers utløse store forstyrrelser».

Presidenten hevder videre å ha rådført seg med generaler og militære eksperter i saken.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, som synes å ha blitt tatt på sengen av Trumps kunngjøring, vil foreløpig ikke kommentere saken. De henviser til Det hvite hus.

Avskaffet

Transpersoner har siden i fjor kunnet tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret etter at tidligere forsvarsminister Ash Carter avskaffet forbudet.

At Trump nå gjør om på dette og vil utestenge transpersoner fra militæret, får sterk kritikk av både Carter og av Demokratenes leder i Representantens hus, Nancy Pelosi.

– Å velge ut hvem som skal få tjenestegjøre med andre begrunnelser enn militære kvalifikasjoner hører ingensteds hjemme i vårt forsvar, sier Carter.

Nancy Pelosi kaller Trumps beslutning for «ondskapsfull og hatefull».

Tusenvis i aktiv tjenesten

Per i dag har forsvaret registrert rundt 250 personer som er i ferd med å gjennomføre prosessen med å endre kjønn, eller som er blitt godkjent for kjønnsskifte, opplyser militære tjenestemenn.

Forsvarsdepartementet vil ikke gå ut med noen oversikt over hvor mange transpersoner forbudet rammer. Men en undersøkelser fra RAND viser at det er mellom 2.500 og 7.000 transpersoner i aktiv tjeneste. Det er ytterligere 1.500 til 4.000 i reservestyrkene.

Prosess

Siden 1. oktober 2016 har militære transpersoner fått medisinsk hjelp til formelt å starte prosessen med skifte av kjønn.

Carter ga militære ledere frist fram til 1. juli i år med å utvikle regelverk for dem som allerede er erklærte transpersoner, og som vil gå inn i forsvaret, forutsatt at fysiske, medisinske og andre krav er innfridd.

Disse personene må også ha vært stabile i sitt nye kjønn i 18 måneder.

De militære sjefene sa nylig at de vil utsette fristen med å la transpersoner kunne verve seg. De vil se nærmere på hvordan transpersonene blir behandlet, om de blir diskriminert eller har problemer med den militære disiplinen.

Publisert:
  1. Donald Trump
  2. USA

Mest lest akkurat nå

  1. Grep muligheten da Berisha manglet: – Jeg fikk frysninger

  2. Hommersåk samles i sorg – igjen

  3. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

  4. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

  5. Minst 123 avlyste flygninger mandag

  6. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»