Skuffet Putin har ikke gitt opp Trump

Hittil har Trump vært en skuffelse for Kreml. Men Putin har ikke gitt opp håpet.

President Donald Trump har bare hatt tre korte telefonsamtaler med Vladimir Putin. Her fotografert under den første samtalen i januar. Disse var også med på begivenheten: stabssjef Reince Priebus, visepresident Mike Pence, spesialrådgiver Steve Bannon, kommunikasjonsdirektør Sean Spicer og tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.
 • Thomas Heine
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fem måneder inn i Donald Trumps presidentperiode er det ingen tvil om at han har vært en skuffelse i Moskva. Den amerikanske presidenten er under press som følge av diverse etterforskninger, og Trump har helt sluttet med å si eller skrive noe som kan tolkes som Russland-vennlig.

Les også

New York Times: Trump sa til russerne at Comey var en skrulling

Fortsatt sanksjoner

De amerikanske sanksjonene mot Russland har ikke blitt lempet, men tvert imot blitt noe utvidet. Ytterligere sanksjoner er også på vei dersom senatet får viljen sin.

I forrige uke omtalte Heather Nauert, en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, separatistene i det østlige Ukraina som «ledet av Russland, finansiert av Russland og trent av Russland», mens Barack Obamas regjering konsekvent omtalte dem som «støttet av Russland».

Moskvas håp om en felles allianse i Syria – på Russlands vilkår og med Syrias president Bashar al-Assad som en del av alliansen – har foreløpig ikke blitt virkelighet. Tvert imot gjennomførte USA et større missilangrep på en syrisk flybase i april, og forrige søndag skjøt amerikanerne ned et syrisk bombefly like ved byen Raqqa.

Fortsatt spenning

De militære spenningene over Østersjøen fortsetter også. Det kom blant annet til uttrykk da et Nato-fly i forrige uke nærmet seg et fly hvor Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu var passasjer. Et russisk jagerfly av typen SU-27 la seg mellom flyene og vippet med vingene for å vise frem våpenlasten sin.

Trump har helt sluttet å snakke Russland-vennlig.

– Disse hendelsene viser at USA og Nato ikke er interessert i å normalisere relasjonene til Russland, og de fortsetter med å støtte den såkalte eskaleringstendensen, sa den russiske militæreksperten Boris Rosjin til Radio Sputnik, mens vestlige militæranalytikere på sin side hevdet at det er Russland som eskalerer.

Umulig plan

En ny amerikansk plan for gjenopprettelse av relasjonene mellom USA og Russland utarbeidet av utenriksdepartementet har fått hard medfart i Moskva.

– Det hvite hus forbereder et hardt ultimatum til Putin som ikke bare gjør hans aksept utelukket, men som også gjør et samarbeid praktisk talt umulig, noterte statsviteren Tatiana Stanovaja i den uavhengige russiske nettavisen Republic.

Bare på telefon

Og mens Trump har hatt møter med Kinas president Xi Jinping, med Nato- og EU-ledere, med en rekke stats- og regjeringsoverhoder i Midtøsten og til og med pave Frans, har hans kontakt med Russlands president Vladimir Putin vært begrenset til tre korte telefonsamtaler.

Museumsansatt Nikolay Borisov gjør densiste finpussen på voksfiguren Donald Trump. Til høyre er Vladimir Putin. Stedet er Sofia i Bulgaria.

Det er lagt opp til at Trump og Putin skal møtes i Hamburg om to uker, men da kun på «sidelinjen» av G20-toppmøtet. Ryktene om at Trump og Putin skulle møtes på et eget møte – i Reykjavik, Helsingfors, Ljubljana eller et annet sted – har så langt ikke materialisert seg.

«Trump blir sabotert»

Likevel er det tydelig at Putin ikke har gitt opp håpet om et varmt – eller i det minste varmere – forhold til den amerikanske presidenten.

Putin og hans indre krets unngår omhyggelig å kritisere Trump direkte. Og det gjelder også de russiske statskontrollerte mediene. Unntaket er studioverten Dmitrij Kiseljov, som etter det amerikanske missilangrepet i Syria kalte Trump farligere enn Nord-Koreas leder, Kim Jong-un.

I den russiske regjeringen er heller budskapet at Trump gjerne vil «tine» relasjonene til Russland, men at han blir «sabotert av USAs elite».

– Verden ønsker fred med Russland, lød en typisk overskrift i det regimevennlige dagbladet Isvestija i forrige uke.

Ønsker avspenning?

– Det må antas at USAs president og utenriksminister ikke har mistet deres opprinnelige ønske om å oppnå en avspenning i forholdet til Russland, skrev en av avisens faste kommentatorer – den russisk-israelske journalisten og statsviteren Avigdor Eskin.

– Enhver manifestasjon av god vilje kan bli møtt med forbitrelse fra visse amerikanske strukturer. Det er alle de famøse høringene og undersøkelsene et eksempel på. Men ikke desto mindre ville en modig åpenhet i forholdet til Russland gagne Trump.

Moskva har reagert avdempet på de seneste amerikanske sanksjonene. Episoden med forsvarsminister Sjojgus fly har blitt betegnet som relativt rutinemessig av fremtredende russiske militærfolk.

Ikke sterke reaksjoner

Heller ikke nedskytingen av det syriske bombeflyet har ført til de helt store reaksjonene. Riktignok meddelte Russland igjen at de stanser den direkte militære kommunikasjonskanalen mellom USA og Russland i Syria, og riktignok sa Russland at de fremover vil anse alle vestlige fly som krysser elva Eufrat som legitime mål – men det var ingen direkte trussel om å skyte disse flyene ned, og Kreml lot forsvars- og utenriksdepartementene stå for de fordømmende kommentarene.

To viktige verdensledere, Putin og Trump, her i form av pappfigurer laget i Tyskland til et karnevalsopptog i februar.

Russlands retorikk overfor USA og Nato er fortsatt hard, uansett om det gjelder Natos nylige utvidelse til Montenegro, utstasjoneringen av Nato-styrker i Polen og de baltiske landene, missilforsvar eller Norges forlengelse av den amerikanske kontingenten på Værnes, men tonen er i det hele og det store ikke like krigersk som før det amerikanske presidentvalget i fjor høst.

Som så mange andre ser det ut til at Putin tar tiden til hjelp for å se hvordan forholdet med den amerikanske presidenten vil bli.

Aftenbladet/Politiken

Les også

 1. Verdens befolkning misliker Trumps politikk

Publisert:
 1. Nato
 2. Russland
 3. Vladimir Putin

Mest lest akkurat nå

 1. En svært farlig mann

 2. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 3. Viking tar med ung storscorer til Spania

 4. Trafikknedgang for Høgsfjord-sambandet

 5. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 6. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av