Polen: Migrant­krisen kan vare i flere måneder

Migranter som har ligget i teltleir på hviterussisk side av grensen, ble onsdag ført inn i busser og kjørt vekk fra stedet, ifølge en polsk talsperson.

Rundt tusen migranter overnattet i en lagerbygning ved grensepasseringen Kuznitsa. Mange valgte likevel å returnere til teltleiren ved grensen, ifølge hviterussisk politi.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Den hviterussiske presidenten har tidligere gitt beskjed om at lagerbygningen skal brukes som en midlertidig innkvartering for migrantene. En gruppe på rundt tusen personer har overnattet på stedet.
Dronebilde viser polske grensevakter som bruker vannkanon mot migranter i sammenstøt på den hviterussiske grensen i nærheten av byen Grodno. Polske myndigheter sier migrantene kastet stein mot vaktene. Foto: Leonid Shcheglov/BelTA via AP/NTB
Hviterussiske myndigheter offentliggjorde onsdag bilder fra sammenstøt på grensen der polske sikkerhetsstyrker satte inn vannkanoner mot migranter.

En video som ble lagt ut på Twitter av polske grensevakter, skal vise migranter med vesker og ryggsekker som ledes bort fra grensen av hviterussiske tjenestemenn.

Den polske viseinnenriksministeren Maciej Wasik sier han har mottatt informasjon om at migranter gikk om bord i busser, som så forlot området. Om opplysningene stemmer, kan det bety en mulig deeskalering i den spente situasjonen.

Men talskvinne for grensevaktene, Anna Michalska, sier noen av migrantene tok med seg trestokker, noe som har ført til spørsmål om migrantene flyttes til et annet sted langs grensen.

Spenningen økte

Spenningen økte tirsdag da polske styrker ved grensen brukte vannkanoner og tåregass mot steinkastende migranter som forsøkte å ta seg over EUs østlige grense.

Tusenvis av migranter, hovedsakelig fra Midtøsten, oppholder seg i leirer ved grensen i det Vesten sier er en krise skapt av Hviterussland for å splitte EU og slå tilbake mot sanksjoner. Minsk har avvist anklagene.

– Kan ta måneder

Polen varslet onsdag at migrantkrisen kan bli langvarig.

– Vi må forberede oss på at situasjonen på den polsk-hviterussiske grensen ikke vil løses raskt. Vi må forberede oss på måneder. Jeg håper det ikke tar år, sa forsvarsminister Mariusz Blaszczak til polske Radio Jedynka.

Migrantenes forsøk på å krysse grensen hadde vedvart i løpet av natten, ifølge Blaszczak, som la til at de hadde brukt «samme metode for å angripe den polske grensen» som på tirsdag.

– Den offentlige oppmerksomheten har vært rettet mot det som skjedde i Kuznica, mens mindre grupper av migranter prøvde å bryte seg gjennom den polske grensen på andre steder, sa han.

Det er fortsatt vanskelig å uavhengig verifisere informasjonen, spesielt ettersom polske tjenestemenn holder journalister og hjelpeorganisasjoner langt unna grensen.

Russland glad for direktesamtaler

Samtidig ønsker Russland velkommen at det gjennomføres direkte samtaler mellom EU og Hviterussland om migrantkrisen.

– Det er svært viktig at det er opprettet kontakt mellom representanter for EU og den hviterussiske ledelsen, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov onsdag.

Uttalelsen kom dagen etter at den tyske statsministeren Angela Merkel og den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko diskuterte situasjonen. De to hadde da en timelang telefonsamtale.

Mange forsøk

Det utspilte seg kaotiske scener tirsdag ved grensepasseringen Kuznica-Bruzgi, et av stedene der flest migranter har samlet seg. Folk skal ha kastet steiner og andre gjenstander mot grensevakter og politi. Det polske forsvarsdepartementet hevdet også at Hviterussland hadde utstyrt migranter med sjokkgranater og tåregass.

Til sammen ble det oppdaget 161 forsøk på ulovlig grensepassering tirsdag, inkludert to kraftfulle forsøk på å krysse grensen registrert i løpet av kvelden, opplyste sikkerhetsstyrkene.

Ni politifolk, én grensevakt og én soldat ble såret i sammenstøt tirsdag, ifølge polske myndigheter. Alle var skrevet ut av sykehus onsdag.

Overnattet i lagerbygning

Rundt tusen migranter har tilbrakt natten i provisoriske innkvarteringer i et lager på grensen mellom de to landene.

Det var opprinnelig en større gruppe som ble brakt til lageret, men om lag 2.000 av migrantene returnerte til teltleiren de hadde oppholdt seg i tidligere, sa en talsperson for politiet onsdag.

Det hviterussiske statlige nyhetsbyrået Belta publiserte onsdag morgen bilder av voksne og barn som sitter i en hall med tepper og soveposer. Belta publiserte også bilder av migranter som prøver å beskytte seg mot kulden der de sitter rundt et leirbål i teltleiren.

Lukasjenko har tidligere beordret at lageret, som ligger like ved grensebyen Grodno, skulle gjøres om til en migrantleir.

Publisert:
 1. Hviterussland
 2. EU
 3. Angela Merkel
 4. Russland
 5. Migrantkrisen i Europa

Mest lest akkurat nå

 1. Apoteker er tomme etter voldsom pågang etter hurtigtester

 2. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 3. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 4. Danmark strammer inn

 5. Ola Borten Moe før Stavanger-besøk: Holder legerapport hemmelig

 6. Hvor bor de rikeste i din kommune?