Fortsatt uklart hvor mange liv tornadoene i USA har krevd

Redningsmannskaper leter fortsatt etter overlevende i ruinene av bygninger som ble rasert da en rekke kraftige tornadoer rammet seks amerikanske delstater.

Redningsmannskaper bærer en skadd person ut av ruinene av en bygning som ble rasert av en tornado i St. Charles County i Missouri.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Bare i delstaten Kentucky har 80 mennesker mistet livet, opplyste guvernør Andy Beshear søndag. Mange av dem var ansatt ved stearinlysfabrikken Mayfield Consumer Products. Opptil 70 arbeidere er fortsatt savnet etter at bygningen ble jevnet med jorden natt til lørdag.

Produksjonen ved fabrikken gikk for fullt og rundt 110 arbeidere var i sving da tornadoen rammet. Over 40 er reddet ut.

Blant dem som er savnet er firebarnsmoren Janine Denise Johnson Williams.

– Det er jul, og hun jobbet på et sted som laget lys som gaver. Å miste livets gave for å lage en gave til andre. Vi har ikke hørt noe. Vi frykter det verste, sier broren Darryl Williams.

Kyanna Parsons-Perez sto ved samlebåndet i fabrikken da tornadoen rammet. Hun ble begravd under halvannen meter med bygningsmasser, men ble funnet etter to timer.

– Jeg trodde ikke at jeg ville overleve. Det var helt forferdelig, forteller hun til NBC.

Les også

Uvanlig varmt vær blant årsakene til kraftig tornadoaktivitet i USA

Som en bombe

Guvernøren i Kentucky, Andy Beshear, besøkte selv ruinene lørdag og sa at det vil være et mirakel dersom det blir funnet flere overlevende.

– Ødeleggelsene er på et nivå jeg aldri før har sett, sier guvernøren.

Mayfields ordfører Kathy O'Nan forteller at store deler av byen er lagt i ruiner og at det ser ut som en bombe har truffet stearinlysfabrikken.

– Bygningen er helt ødelagt. Vi håper det fortsatt er mulig å redde noen, sier hun til CBS News.

Amazon-lager

Over en halv million husstander var søndag strømløse, ifølge PowerOutage.com.

I Illinois ble Amazons lagerbygning i Edwardsville, rundt 40 kilometer øst for storbyen St. Louis, rammet.

Seks mennesker er bekreftet omkommet i lagerbygningen, og det er fortsatt uklart om det befinner seg flere i bygningen ettersom det var midt i et vaktskifte da tornadoen rev av taket og flere vegger kollapset.

Minst 14 mennesker har mistet livet utenfor Kentucky i forbindelse med stormen, inkludert de seks ved lageret til Amazon i Illinois.

I Tennessee har fire mennesker mistet livet, mens Arkansas og Missouri har registrert to dødsfall hver. Til sammen har det søndag ettermiddag blitt registrert 94 dødsfall knyttet til tornadoene. Det tallet er ventet å stige.

Les også

Laget stearinlys til jul da tornadoen traff: Mirakel om flere overlevende blir funnet

Knust Bezos

– Vi har identifisert 45 personer som kom seg trygt ut av bygningen. En av dem ble fraktet med luftambulanse til et sykehus. Seks er døde, opplyste brannsjef James Whiteford på en pressekonferanse.

Amazon-sjef Jeff Bezos skriver på Twitter at det er tragiske nyheter.

– Vi er knust etter tapet av våre lagkamerater. Våre tanker og bønner er med familiene. Alle i Edwardsville bør vite at Amazon vil støtte dem og stå ved deres side gjennom denne krisen, skriver Bezos.

Han kommer også med en stor takk til redningsarbeiderne på stedet.

Klimaendringer

President Joe Biden kaller tornadoene som har rammet flere delstater i USA en ufattelig tragedie og sier at klimaendringer gjør værsystemene mer ekstreme.

– Fakta er, som vi alle vet, at alt blir mer intenst når klimaet varmes opp. Og det har tydelig hatt en påvirkning her, men jeg kan ikke gi en kvantitativ analyse av det nå, sier Biden.

– Vi vet ennå ikke hvor mange som har mistet livet eller hvor store ødeleggelsene egentlig er. Jeg vil understreke det som jeg har sagt til guvernørene, at føderale myndigheter vil gjøre absolutt alt de kan for å hjelpe, sa han i en tale senere samme dag.

Biden planlegger selv å besøke Kentucky, men vil avvente litt.

– Når det dukker opp en president, så kommer han med fryktelig mye personell. Veldig mange kjøretøy. Vi kan uten å ville det komme i veien, sier Biden.

Putin kondolerer

Russlands president Vladimir Putin sendte søndag sin «oppriktige kondolanse» til Biden etter de ødeleggende tornadoene.

– Russland deler sorgen over dem som har mistet sine kjære som et resultat av denne katastrofen, heter det i telegrammet fra Putin til den amerikanske presidenten.

– Vi håper at ofrene vil komme til hektene igjen og at følgene av denne katastrofen raskt kan overkommes, skriver den russiske presidenten videre.

Publisert: