Kunstig intelligens har fått beboerbevis i Tokyo

Gutten Shibuya Mirai, som ikke finnes i fysisk form, men som egentlig er et dataprogram basert på kunstig intelligens, har fått offisielt beboerbevis i Tokyo.

Publisert: Publisert:

Det populære ungdomsstrøket Shibuya i Tokyo i Japan. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kunstig intelligens-programmet (AI) framstår som en pratsom sju år gammel gutt og er nå dermed offisielt del av befolkningen i Tokyo-bydelen Shibuya. Det er første gang i Japan at kunstig intelligens inngår i et beboerregister, og trolig også første gang i verdenshistorien.

Valg av bydel er ikke tilfeldig. Shibuya er populært blant byens motebevisste og trendy innbyggere. Bydelen er også kjent for det verdensberømte fotgjengerfeltet omringet av store reklameskilt og svære skjermer, og som utstillingsvindu for Japans teknologiindustri.

Navnet Mirai betyr «framtid» på japansk, og AI-programmet framstår som en førsteklassing. Folk kommuniserer med Shibuya Mirai via tekst. Han kan svare på meldinger og foretar små endringer på selfie-bilder som han sender fra seg.

– Hans hobbyer består av å ta bilder og å observere folk. Og han elsker å snakke med folk. Snakk med ham om hva som helst, heter det i en uttalelse via Microsoft, som har deltatt i utviklingen av AI-programmet.

Det er ikke bare trivielle og morsomme ting som er formålet. Prosjektet har som mål å gjøre bydelens lokale administrasjon mer synlig og kjent for byens befolkning, og vil også fungere som en kanal der offentlig ansatte får mer kjennskap til innbyggernes meninger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 2. Haalands langspurt overskygget alt. Det gikk et gisp over fotballverdenen.

 3. Ny seier til Jakob Ingebrigtsen: – Stas å gjøre ting man ikke har gjort før

 4. Ser du hvor dette huset har en skjult oase?

 5. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 6. Trafikken går som normalt igjen på E39

 1. Tokyo
 2. Forskning og vitenskap
 3. Japan
 4. Kunstig intelligens