Erdogan: Khashoggi-drapet var planlagt

Jamal Khashoggi ble drept på grusomt vis, og alt tyder på at drapet var politisk motivert og planlagt i Riyadh, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Publisert: Publisert:
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener Saudi-Arabia hadde planlagt drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi og krever å få utlevert de skyldige. Foto: AP / NTB scanpix
Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på hjemlandets konsulat i Istanbul 2. oktober. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krever å få vite hvor liket er og vil stille de skyldige for en tyrkisk domstol. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I en tale til partifeller i nasjonalforsamlingen i Ankara gikk Erdogan tirsdag gjennom Khashoggi-saken. Han fortalte hva tyrkiske etterforskere mener å kunne fastslå om det som skjedde med den regimekritiske, saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Den tyrkiske presidenten redegjorde om hvordan Khashoggi 28. september oppsøkte hjemlandets konsulat i Istanbul for å ordne noen dokumenter, men ble bedt om å komme tilbake senere.

Dødsskvadron

– Det virker som om de begynte å planlegge drapet alt da, sa Erdogan, som mener drapet var politisk motivert.

Flere av konsulatets ansatte reiste deretter til Riyadh, der planleggingen skal ha fortsatt.

Få timer før Khashoggi ble bedt om å komme tilbake til konsulatet, ankom en dødsskvadron bestående av 15 menn Istanbul, ni av dem om bord i et privatfly.

Mange av mennene er senere identifisert som ansatte i den saudiarabiske sikkerhetstjenesten.

Noen av mennene gjorde ifølge Erdogan undersøkelser i Belgrad-skogen nord for Istanbul og i Yalova-området, mens andre dro til konsulatet. Det spekuleres i om det var på disse stedene at liket av Khashoggi senere ble skjult.

Ikke spontant

Den tyrkiske presidenten kommenterte ikke opplysninger om at det foreligger lyd- og videoopptak av drapet, men avviste Saudi-Arabias offisielle versjon om at Khashoggi nærmest ble drept ved et uhell i en slåsskamp.

– Han ble drept på brutalt vis. Å skjule dette grusomme drapet vil være en fornærmelse mot menneskeheten, sa Erdogan.

– Alt tyder på at dette drapet ikke skjedde spontant, fortsatte han.

Identifiserte

18 dager gikk før Saudi-Arabia til slutt innrømmet at Khashoggi endte sine dager inne på konsulatet.

Samme dag hadde Erdogan en telefonsamtale med Saudi-Arabias kong Salman, som opplyste at 18 menn var pågrepet, mistenkt for å ha medvirket til drapet.

Disse var ifølge Erdogan identiske med medlemmene av dødsskvadronen som forsvant fra Tyrkia samme dag som drapet fant sted, samt tre ansatte ved konsulatet.

– Vi så med en gang at dette var de samme som vår sikkerhetstjeneste hadde identifisert, sa Erdogan.

Kritiserte lekkasjer

Regjeringsvennlige medier i Tyrkia har de siste ukene lekket stadig flere opplysninger fra etterforskningen, blant annet lydopptak og overvåkningsbilder.

Erdogan kritiserte tirsdag disse lekkasjene, som analytikere mener at tyrkiske myndigheter selv har stått bak for å legge press på Saudi-Arabia.

– Ulike medier har gjort mye for å forstyrre denne prosessen. Vi vet hvem som står bak, og hvorfor de har gjort det. Disse angrepene mot vårt land vil ikke lykkes, sa han, uten å gå i detalj.

- Har funnet levninger

Saudi-Arabia må nå fortelle hvor levningene av Khashoggi befinner seg, understreket Erdogan.

Noen timer senere meldte Sky News at det lemlestede liket var funnet, angivelig i hagen til den saudiarabiske konsulen Mohammed al-Otaibi.

Den britiske TV-stasjonen oppgir ingen kilde for opplysningen, som heller ikke er bekreftes av andre kilder.

Erdogan ba tirsdag Saudi-Arabia legge alle kort på bordet og utlever de mistenkte.

– Vi har 18 mistenkte på listen, og vi ber Saudi-Arabias konge om å åpne for at de kan stilles for retten i Tyrkia, sa han.

MER FRA TALEN:

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, er klokken 11.10 på talerstolen. Han starter med å oppsummere uken som gikk.

Klokken 11.18 kommer han til drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Det skal ha blitt gitt beskjed til en dødsskvadron og satt i gang forberedelser for å ta livet av Jamal Khashoggi, sier Erdogan, og forklarer et detaljert hendelsesforløp.

– Demonterte sikkerhetskamera

Han sier at flere folk går inn i konsulatet, og at sikkerhetskamera blir demontert, og at Khashoggi aldri kommer ut igjen av konsulatet.

– Svært spesielle forhold blir avdekket da vi setter i gang etterforsking via vår statsadvokat, forklarer Erdogan og forteller om flere forhold de har avdekket og at de av juridiske og samvittighetsgrunner ikke kunne tie stille.

Han forteller om møter og telefonsamtaler, og at 18 personer skal ha blitt pågrepet etter drapet.

– Saken må belyses fra alle hold. Vi kan ikke dysse ned et så grotesk drap. Vi har et ekstra stort internasjonalt ansvar her.

– Planlagt drap

Han sier at bevisene som har kommet fram, viser et grotesk drap som vil skade samvittigheten til menneskeheten om det blir dysset ned.

– Drapet skjedde ikke i affekt, det var planlagt.

– Det er veldig viktig at en uavhengig gruppe undersøker saken, for dette er et politisk motivert drap.

Erdogan sier han har en viktig beskjed til Saudia Arabia:

– Hendelsen skjedde i Istanbul. Og jeg tilbyr at disse 18 personene straffeforfølges i Istanbul.

Publisert: