Stoltenberg: Båndene mellom Europa og USA er svekket

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at båndene mellom Europa og USA er svekket, og at det må gjøres en innsats for å styrke forsvarsalliansen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg holder tale i Lancaster House i London i forkant av NATO-toppmøtet i Brussel 11. og 12. juli. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I en tale i Lancaster House i London torsdag gjentok Stoltenberg budskapet som han kom med i en kronikk i avisa The Guardian tidligere i uka.

– Det er ikke hogd i stein at de transatlantiske båndene vil vare evig, framholdt han.

Han sa også at verden står overfor en uforutsigbar sikkerhetssituasjon som følge av terror, spredning av masseødeleggelsesvåpen, nettangrep og et selvsikkert Russland.

– Strategisk interesse

– Vi kan ha sett en svekkelse av noen av båndene mellom USA og Europa, men vi har en strategisk interesse av å beholde det transatlantiske partnerskapet, sa Stoltenberg.

Generalsekretæren listet opp de mange stridsområdene mellom USA og Europa; handel, klima og Iran-avtalen.

– Vi må fortsette arbeidet med å styrke internasjonale institusjoner som NATO. Og vi må stå opp for et internasjonalt system som bygger på regler og forutsigbarhet, sa Stoltenberg.

«Foreldet»

NATO er blitt rystet av president Donald Trumps strategi om «USA først» og hans dype mistro til internasjonale institusjoner. Rundt den tiden da Trump ble valgt, beskyldte han NATO for å være foreldet, og han har gjentatte ganger refset alliansemedlemmene for ikke å bevilge nok til forsvar.

Til tross for uenigheter sa Stoltenberg at NATO leverer «transatlantisk enhet» hver bidige dag.

– Vi har hatt ulike oppfatninger tidligere, men historiens lærdom er at vi kommer oss gjennom uenighet hver gang, sa generalsekretæren.

Publisert: