Drapsdømt politimann i Dallas får 15 års fengsel

Politimannen som denne uken ble dømt for å ha skutt en 15 år gammel afroamerikansk gutt i en bil full av tenåringer i Dallas i USA, får 15 års fengsel.

Eks-politimannen Roy Oliver får opplest dommen mot seg i retten i Dallas tirsdag. Foto: Rose Baca / The Dallas Morning News via AP / NTB scanpix.

 • NTB
Publisert: Publisert:

Odell Edwards (t.h), far til den avdøde 15-åringen, snakket med mediene etter domsavsigelsen tirsdag. Foto: Rose Baca / The Dallas Morning News via AP / NTB scanpix.

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Roy Oliver avfyrte totalt fem skudd med en rifle inn i bilen 29. april i fjor. Et av skuddene traff 15 år gamle Jordan Edwards i hodet.

Tirsdag ble han funnet skyldig i drap, og nå er straffen fastsatt til 15 års fengsel. Det er ventet at Olivers forsvarere kommer til å anke dommen.

Oliver og en kollega hadde rykket ut til en fest i Dallas i Texas etter melding om at mindreårige drakk alkohol. Edwards og fire andre ungdommer, alle ubevæpnede, hadde akkurat satt seg i bilen for å forlate festen.

Politiet hevdet i utgangspunktet at Oliver skjøt fordi bilen rygget aggressivt mot ham, men filmopptak viser at bilen forsøkte å kjøre vekk fra politiet da det ble skutt.

Følte seg ikke truet

I retten forklarte Oliver at han måtte ta et raskt valg i en presset situasjon.

– Jeg måtte ta et valg. Bilen var på vei til å treffe partneren min, den var en trussel. Jeg hadde ikke annet valg enn å ty til et dødelig våpen.

Hans partner Tyler Gross, som vitnet i saken, forklarte imidlertid at han slett ikke følte seg truet av bilen.

Sheriffkontoret i Dallas har hele veien ment at det skjellig grunn til å tro at Oliver mente å forårsake alvorlig kroppsskade og utførte en handling som helt klart medførte fare for tap av liv.

Tidligere suspendert

Oliver meldte seg selv for politiet etter skytingen, men slapp ut etter å ha betalt kausjon på nærmere 2,6 millioner kroner. Samtidig mistet han jobben i politiet.

Han har tidligere vært suspendert fra jobben i korte perioder på grunn av oppførselen sin, med banning, utbrudd og problemer med å kontrollere seg. Han skal ha blitt pålagt å ta sinnemestringskurs i 2016.

Skytingen er en av flere der afroamerikanske unge menn er skutt og drept av hvite politifolk de siste par årene, og vekker sterke reaksjoner i USA. Det er høyst uvanlig at politimenn blir dømt for drap.

Publisert:
 1. USA
 2. Dallas
 3. Våpen
 4. Politiet

Mest lest akkurat nå

 1. Nytt smittetilfelle i Time, smitta på reise innanlands

 2. 14 ansatte mister jobben i Byggmakker Sørbø

 3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

 4. Varsler snø - og den blir liggende

 5. Nytt koronadødsfall ved SUS

 6. Politiutrykning etter melding om mistenkelig gjenstand på Boganes