Trump elsker krigen sin mot idrettsstjernene

Med sin offensiv mot NFL-spillere som ikke respekterer den amerikanske nasjonalsangen har Donald Trump åpnet en verdikamp av den sorten som hans velgere elsker ham for.

Spillere og eier av Dallas Cowboys, Jerry Jones, satte seg på kne før nasjonalsangen før kampen mot Arizona Cardinals på mandag.
  • Kristian Madsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Donald Trump har igjen vist hvorfor han ble USAs president: Ingen er bedre til å operere i krysningen mellom følelsene i det amerikanske folket, populærkultur og medienes overskrifter.

Han er usikker og famlende i de store politiske spørsmålene, som for eksempel Nord-Korea og reform av landets helsevesen. Men når det gjelder verdipolitikk fremstår han helt klar. I forrige uke satte Trump en ny verdikamp i lys lue da han langet ut etter amerikanske fotballspillere som protesterer mot landets store problemer med rasisme ved å knele under nasjonalsangen.

– Ville det ikke vært tøft å se en av klubbeierne i NFL si «Få det svinet av banen, han har sparken» når en spiller ikke respekterer vårt flagg, spurte Donald Trump under et velgermøte i Alabama. Senere fulgte han det opp på Twitter.

– Om en spiller vil tjene millioner av dollar i NFL eller andre sportsligaer burde det ikke være tillatt for ham eller henne å utvise mangel på respekt for vårt fantastiske amerikanske flagg (eller land), skrev presidenten blant annet.

Klassisk Trump

Det er absolutt klassisk Trump, som den konservative kommentatoren Rich Lowry også bemerket.

– Han tar en alminnelig følelse i den brede befolkningen, skrur den opp på full styrke, og venter på at venstrefløyen skal gå amok, skriver Lowry i National Review.

Spillere og president i Arizona Cardinals sto under nasjonalsangen. Fra vnestre cornerback Patrick Peterson, president Michael Bidwill, reciever Larry Fitzgerald og hovedtrener Bruce Arians.

Og amok gikk de. Nesten samtlige lag i National Football League (NFL) sendte ut forvirrende pressemeldinger, og under helgas kamper svarte spillere og trenere presidenten med forskjellige manifestasjoner.
Noen lag valgte å knele under nasjonalsangen, mens andre sto arm i arm. Dallas Cowboys knelte kollektivt før nasjonalsangen mens publikum buet mot dem. Pittsburgh Steelers ble værende i garderoben under nasjonalsangen, med unntak av Alejandro Villanueva, som har tjenestegjort i den amerikanske hæren i Afghanistan i tre omganger. Som den eneste på sitt lag sto Villanueva med hånden på hjertet, og den amerikanske høyrefløyen hyller ham som en helt for å ha stått opp mot «politisk korrekthet». I etterkant har imidlertid Villanueva beklaget at han stilte resten av laget i et dårlig lys.

Budskapet forsvinner i bråket

Egentlig var de knelende protestene nesten glemt, inntil Trump i forrige uke rettet søkelyset mot dem. De ble oppfunnet av Colin Kaepernick, quarterback for San Francisco 49’ers, som i fjor brukte kneling under nasjonalsangen som en protest mot bølgen av saker hvor amerikansk politi skjøt og drepte afroamerikanske borgere.
– Jeg vil ikke reise meg og vise stolthet over et flagg og et land som undertrykker svarte og fargede, sa Kaepernick til NFLs nettsted i august 2016.

– For meg er dette noe som er større enn sporten, og det ville vært egoistisk om jeg bare ignorerte det. Det ligger lik i gatene, og folk blir frifunnet for mord, sa quarterbacken.

I fjor førte dette til en god porsjon med oppmerksomhet, og litt etter litt støttet andre spillere – primært afroamerikanske – Kaepernicks protestaksjon. Det fikk imidlertid aldri den helt store utbredelsen.
Med sine uttalelser har imidlertid presidenten selv gitt protestene nytt liv. Mange amerikanske medier har beskrevet det som en sjelden oppvisning i enighet i NFL, og Trump har blitt skjelt ut av selv erklærte republikanere i og omkring ligaen.

Bare en vinner

Den rotete forestillingen har imidlertid kun én vinner: Donald Trump. Han har iscenesatt kampen som et spørsmål om respekt for flagget og nasjonen, og Kaepernicks opprinnelige antirasistiske budskap har dermed for lengst blitt glemt. Nå demonstrerer spillerne grovt sagt for kollegaenes rett til å demonstrere, heller enn å demonstrere mot rasisme.

Trump har klart å bygge et bilde av «utakknemlige» afroamerikanske stjerner med millioner på bok som protesterer mot USA. Bildet er som bensin på bålet av følelser som fikk den hvite arbeiderklassen til å sende Trump inn i Det hvite hus.

Donald Trump var også på vei ut i et oppgjør med basketballstjernen Stephen Curry. Curry spiller for laget Golden State Warriors, som vant det forrige mesterskapet, og sa åpent at han vurderte å takke nei til å delta i mesterskapsvinnernes tradisjonelle mottakelse i Det hvite hus, i protest mot presidenten. Trump valgte i stedet en konfrontasjon med amerikanske sportsfolk på sine betingelser, og avlyste hele mottakelsen.

Med denne konflikten med landets idrettsstjerner har Trump klart å snu mye av medias og velgernes oppmerksomhet bort fra rekken av saker som virkelig plager ham. Mens den store idrettskonflikten pågår har de amerikanske avisene blant annet avslørt at Trumps medarbeidere i Det hvite hus har brukt private epostkontoer – det de under valgkampen mente at Hillary Clinton skulle fengsles for.

En miks av rase og sport stjeler imidlertid all fokus fra den slags politiske historier, og det vet Trump utmerket godt.

Sprekker i NFLs enighet

Spørsmålet er om NFL-ligaen er klar over hvilken ubehagelig politisk dreiebenk de har havnet i. De vil bli presset fra venstresiden og fra spillere som krever flere og større protester i den kommende tiden. Og de vil bli presset fra høyre av fans som krever at spillerne har respekt for flagget og for landets leder.

Og det er allerede tegn på sprekker i enigheten. Pittsburgh Steelers-spiller Ben Roethlisberger skrev på sin hjemmeside at lagets beslutning om å bli i garderoben hadde holdt ham våken den følgende natta:
– Personlig mener jeg at spillingen av nasjonalsangen ikke er det riktige tidspunktet til å protestere mot noe som helst.

Betalte en høy pris

Samtidig er det hykleri å spore hos de steinrike eierne av lagene i ligaen. Colin Kaepernick, som startet protestene, betalte en høy pris. Da nye kontrakter skulle underskrives sto han uten noen kontrakt å skrive under på. Det var en direkte konsekvens av hans protester, mener blant annet Aaron Rodgers, en annen quarterback i ligaen.

– Jeg mener at han burde være på et lag, men jeg tror at han ikke er det på grunn av hans protest, sa Rodgers til tv-kanalen ESPN.

Ifølge en meningsmåling fra Rasmussen-instituttet var de knelende protestene en av hovedårsakene til at NFLs seertall falt i fjor.

En av de gylne reglene i amerikansk politikk er at man ikke blander seg inn i amerikanernes yndlingssport. En annen gyllen regel gikk imidlertid ut på å ikke kritisere tidligere amerikanske krigsfanger inntil Trump gikk på frontalangrep mot senator John McCain for å ha latt seg selv bli tatt til fange under Vietnamkrigen.

Denne typen oppgjør med Donald Trump kan man ikke vinne. Det kommer NFL-lagene til å forstå i løpet av de kommende ukene, når demonstrasjonene fortsetter.

Aftenbladet/Politiken

Publisert: