Irland frykter eksistensiell krise om forhandlingene mellom EU og Storbritannia mislykkes

Om ikke EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale innen 2020, vil det innebære en «eksistensiell trussel» mot Irland, sier statsminister Leo Varadkar.

Irelands statsminister Leo Varadkar sier det vil medføre en eksistensiell trussel mot den irske økonomien om Storbritannia og EU ikke blir enige om en ny handelsavtale innen nyttår. Foto: Foto: Damien Eagers / PA via AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi må være ærlige om truslene. Om partene ikke finner fram til en handelsavtale vil det innebære en eksistensiell trussel mot økonomien vår i 2021, så vi er nødt til å bli enige om avtalen, advarte Varadkar i en tale fredag.

Storbritannia vil fortsette å følge EUs regler for blant annet handel gjennom den elleve måneder lange overgangsperioden som begynner lørdag.

Irland deler grense med Nord-Irland, som forlater EU sammen med resten av Storbritannia. Dermed vil irene bli direkte berørt om det ikke er på plass en ny handelsavtale før året er omme. De ønsker derfor at partene skal bli enige om en så bred handelsavtale som overhodet mulig.

Varadkar kalte brexit en trist dag, men takket EU-lederne for at de støttet Irland under forhandlingene med Storbritannia.

– At Storbritannia forlater EU er ingen grunn til å feire for oss, sa Varadkar. Han la til at irene ikke vil utstede 50 pence-mynter for å feire brexit, slik Boris Johnsons regjering har gjort.

– Men vi feirer solidariteten som har blitt vist oss fra EU-partnere, og vi sier takk til våre europeiske likemenn.

Les også

 1. Fakta om veien videre etter brexit

Publisert:
 1. Brexit
 2. Irland
 3. Storbritannia
 4. EU

Mest lest akkurat nå

 1. Setter inn 50 vektere for å trygge landing med nye rednings­helikoptre

 2. Wirak: – Urimelig at Sandnes, Sola og Randaberg skal bli fratatt vaksiner nå, vi har høyere smittetrykk enn Stavanger

 3. Krever ny runde for naustet til Jan Bokn: – Uviss­heten er vond

 4. Mann i 60-årene skjelte ut politiet og rekte tunge etter fartsbot – dermed ble det dyrere

 5. Henrik Ingebrigtsen er i superform og skimter OL-suksess med Jakob

 6. «Det kan se ut som at ledelsen ved deler av UiS er særlig opptatt av hvordan ting tar seg ut»