EU «sjokkert og opprørt» over George Floyds død

EUs utenrikssjef sier George Floyd døde som et resultat av maktmisbruk. I flere land har det vært demonstrasjoner og politiske reaksjoner.

EUs utenrikssjef ber om at den spente situasjonen i USA trappes ned. Han reagerer kraftig på pågripelsen som endte med at George Floyd døde.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Josep Borrell sier de som håndhever loven, ikke må bruke sine midler «slik det ble brukt i forbindelse med dette svært, svært triste dødsfallet».

– I likhet med det amerikanske folket er jeg sjokkert og opprørt over George Floyds død, sier Borrell.

Floyd døde etter ha blitt holdt mot bakken av en politimann som satte kneet mot Floyds hals i flere minutter. Politimannen er siktet for drap.

Det har vært store demonstrasjoner over hele USA – og andre steder i verden – etter den fatale pågripelsen.

– Europa støtter retten til å demonstrere fredelig, men vi fordømmer vold og rasisme av alle slag, og vi ber om at den spente situasjonen trappes ned. Vi stoler på amerikanernes evne til å finne sammen, leges som nasjon og ta opp dette vanskelige spørsmålet, sier utenrikssjefen.

– Rasisme er en realitet

Det har vært demonstrasjoner flere steder i Europa, og det planlegges flere, blant annet i Frankrike og Nederland. Også i Australia har det vært demonstrasjoner, der folk minnes lignende hendelser i eget land.

Noen av George Floyds siste ord var «Jeg får ikke puste». Det samme sa aboriginske David Dungay som døde i et fengsel i Sydney mens fem vakter holdt ham nede. «Aboriginske liv er viktige» sto det side om side med det mer kjente «Black lives matter» på plakater i Sydney.

– Det vrenger seg i meg av det som skjer i USA, og det skjer her også, selv om det er mindre tydelig. Rasisme er en realitet for meg, sa Aoatua Lee, som var med på demonstrasjonen i Sydney

En parlamentariker fra Australias urbefolkning ba regjeringer benytte anledningen til å redusere dødsfall blant urfolk i politiets varetekt. Linda Burney, som tilhører opposisjonen, sier det har vært minst 430 slike dødsfall i Australia siden 1991.

Kenya og Ghana

Det som skjer i USA, vekker også reaksjoner i afrikanske land. Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga sier han ber for USA, «for fred og rettferd for alle mennesker som kaller USA sitt land».

– Det kan ikke være riktig, at i det 21. århundre skal USA – demokratiets bastion – fortsatt slite med problemer med systematisk rasisme, sier Ghanas president Nana Akufo-Addo.

Publisert: