Twitter stengte kontoene til Kina-kritiske brukere

Twitter stengte i forrige uke hundrevis av kontoer som tilhørte brukere som kritiserte Kinas kommunistparti. Selskapet sier det skjedde ved en feil og beklager.

Twitter beklager at selskapet har stengt kontoene til en rekke Kina-kritiske brukere, og sier det skjedde ved en feil. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Nedstengningen av kontoene skjedde kort tid før 30-årsdagen til massakren på Den himmelske freds plass, da et stort antall demonstranter ble skutt og drept av soldater i den kinesiske hovedstaden. Omtale av hendelsen sensureres strengt i Kina.

Ifølge aktivister dreier det seg om hundrevis av Twitter-kontoer, med brukere både i og utenfor landet.

Til tross for at tjenestene er blokkert i Kina, brukes både Twitter og andre utenlandske sosiale medier av aktivister og regimekritikere for å ta opp temaer som sensureres i kinesiske forum.

Twitter sier imidlertid at det ikke er kinesiske myndigheter som har rapportert kontoene eller bedt om at de stenges. Ifølge firmaet er de i stedet blitt rammet av en pågående innsats for å fjerne kontoer som brukes i forskjellig slags manipulasjon, blant annet i forbindelse med spredning av søppelpost.

Kontoene som er stengt tilhører blant annet regimekritiske skribenter og en aktivist som har bidratt til å dokumentere forsvinningen til medlemmer av uigur-minoriteten, sier Cao Yuexin, grunnlegger av nettstedet China Change.

Den republikanske senatoren Marco Rubio beskylder i en Twitter-melding plattformen for å drive sensur på vegne av Kinas regjering.

Twitter selv beklager.

– Noen ganger gir våre rutiner feilaktige konklusjoner, eller så gjør vi feil, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Publisert: