Twitter stengte kontoene til Kina-kritiske brukere

Twitter stengte i forrige uke hundrevis av kontoer som tilhørte brukere som kritiserte Kinas kommunistparti. Selskapet sier det skjedde ved en feil og beklager.

Publisert: Publisert:

Twitter beklager at selskapet har stengt kontoene til en rekke Kina-kritiske brukere, og sier det skjedde ved en feil. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Nedstengningen av kontoene skjedde kort tid før 30-årsdagen til massakren på Den himmelske freds plass, da et stort antall demonstranter ble skutt og drept av soldater i den kinesiske hovedstaden. Omtale av hendelsen sensureres strengt i Kina.

Ifølge aktivister dreier det seg om hundrevis av Twitter-kontoer, med brukere både i og utenfor landet.

Til tross for at tjenestene er blokkert i Kina, brukes både Twitter og andre utenlandske sosiale medier av aktivister og regimekritikere for å ta opp temaer som sensureres i kinesiske forum.

Twitter sier imidlertid at det ikke er kinesiske myndigheter som har rapportert kontoene eller bedt om at de stenges. Ifølge firmaet er de i stedet blitt rammet av en pågående innsats for å fjerne kontoer som brukes i forskjellig slags manipulasjon, blant annet i forbindelse med spredning av søppelpost.

Kontoene som er stengt tilhører blant annet regimekritiske skribenter og en aktivist som har bidratt til å dokumentere forsvinningen til medlemmer av uigur-minoriteten, sier Cao Yuexin, grunnlegger av nettstedet China Change.

Den republikanske senatoren Marco Rubio beskylder i en Twitter-melding plattformen for å drive sensur på vegne av Kinas regjering.

Twitter selv beklager.

– Noen ganger gir våre rutiner feilaktige konklusjoner, eller så gjør vi feil, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kommunen med innstendig bønn før dagens støttemarkering i Stavanger: - Vi er bekymret

  2. Disse vil bli nye direktører i Oljedirektoratet

  3. 18 nye smittede siste døgn

  4. Trebarnsfaren tok livet sitt. – At alle fortsatt vil snakke med oss om Pål, betyr enormt mye.

  5. Det som skjer med pressefriheten i USA nå er skremmende, også her i Norge

  6. Advarer menn i Bergen: – Mens den ene kvinnen kysser ham, tar den andre pengene fra minibanken

  1. Twitter
  2. Kina
  3. Sosiale medier