Forsvaret setter foten ned for kongelig helikopterinspeksjon

Prins William, som også er utdannet helikopterpilot, skulle inspisere det nye redningshelikopteret under besøket i Oslo. Men nå blir det ikke noe av dette.

Tirsdag kom hertuginne Kate og prins William til Stockholm og fikk prøvd seg på bandy. Torsdag kommer de til Norge.
 • Ingeborg Moe
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Forsvaret synes ikke Akershus festning egner seg til det.

Før helgen ble det annonsert at prins William skulle få ta en titt på de nye redningshelikoptrene som Norge har kjøpt inn.

Det britisk-italienske helikopteret av typen AW101 skulle flys fra Sola til Akershus festning der kronprins Haakon, prins William og kronprinsesse Mette-Marit skulle bli møtt av justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug og se på helikoptrene.

Det skal ha vært et ønske fra prinsen å se på de britiskproduserte helikoptrene. Justis- og beredskapsdepartementet har bestilt 16 av dem, og de skal gradvis erstatte Sea King-helikoptrene.

Men nå blir det ikke noen kongelig inspeksjon av helikopteret.

– Dette punktet på programmet utgår helt, bekrefter seniorrådgiver Henrik Width overfor Aftenbladet.

Les også

Forstå: Dette er de nye redningshelikoptrene

Vil ikke lande på festningen

Luftforsvaret, som drifter helikoptrene, ønsker nemlig ikke å lande på Akershus festning med de helt nye helikoptrene.

– Justis- og beredskapsdepartementet har hatt dialog med Luftforsvaret for å sjekke om det var mulig å lande helikopteret på Akershus festning i forbindelse med hertugbesøket. Luftforsvaret driver fortsatt med klargjøring og dokumentasjon av helikopteret som nylig har ankommet. Ut fra en helhetsvurdering vil ikke Luftforsvaret fly maskinen til Akershus festning så tidlig etter mottak, sier pressekontakt Lars Glemble i Forsvarsdepartementet.

Så vidt Aftenposten kjenner til, er årsaken at helikopteret er helt nytt og at Luftforsvaret fortsatt jobber med å klargjøre rutiner for det. I tillegg skal landingsstedet på Akershus festning være i dårlig stand og de mangler erfaring med å lande under slike forhold siden helikopteret er helt nytt.

Veltet

Hittil er det levert to helikoptre av denne typen til Norge. Det første veltet da det kom til Sola i november, en uke etter at det ble levert. Det andre skulle ha blitt levert før jul, men kom først i forrige uke fordi Havarikommisjonen undersøker hva som var årsaken til at det første veltet kort tid etter at det kom, ifølge NTB.

Kate og William fikk prøve seg på bandybanen i et vinterkaldt Stockholm.

Spilte bandy i Stockholm

Det britiske hertugparet startet Skandinavia-reisen sin med bandykøller i Stockholm, og gravide Kate klinte til med straffemål.

Klokelig iført vinterjakker og toppluer ankom hertugparet Vasaparken i Stockholm for en presentasjon av bandy som sport, og kort tid etter delte de ny kunnskap på Twitter.

– Tilbake i 1813 oppsto bandy i Cambridgeshire og har nå blitt en av de mest populære vintersportene i Skandinavia, Øst-Europa og USA, skriver de.

Paret fikk prøve seg på isen, og hertuginne Kate viste fram gamle kunster. Som tidligere landhockeyspiller var det tilsynelatende enkelt å ta noen bandystraffer for henne.

– Takk alle sammen for at dere gjorde hertugen og hertuginnens første programpost i Stockholm så minneverdig, skriver Kensington Palace på Twitter.

Den svenske kongefamilien inviterte prins William og hertuginne Kate til lunsj på Drottningholm slott. Her er paret fotografert sammen med kong Carl Gustav, dronning Silvia, prins Daniel og prinsesse Victoria.

Skam-besøk og grilling av pølser i Norge

Torsdag ankommer hertugparet Oslo.

De blir møtt på Gardermoen av det norske kronprinsparet.

Deretter får de omvisning i Ingrid Alexandras skulpturpark av dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra.

De skal møte entreprenører og gründere på kontorfellesskapet Mesh etter en lunsj på Slottet.

Etter en lunsj på slottet blir det torsdag ettermiddag besøk på kontorfellesskapet MESH og møte med britiske oppstartsbedrifter og gründere. Hertuginne Kate, som er gravid i sjette måned, blir ikke med på denne delen av programmet.

Fredag skal de til Hartvig Nissens videregående skole for å møte elever ved skolen og skuespillere fra TV-serien Skam.

Paret avslutter besøket i Holmenkollen. De skal både opp i Holmenkollbakken og deretter møte barn i en friluftsbarnehage som er på skiskole og griller pølser på bål.

Publisert:
 1. Forsvaret
 2. Prins William
 3. Luftforsvaret
 4. Justis- og beredskapsdepartementet

Mest lest akkurat nå

 1. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 2. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 3. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 4. Trafikkuhell på Solasplitten

 5. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 6. Studie avslører hvorfor kaffedrikking reduserer risiko for demens