Påtalemyndigheten vil gi Cohen «betydelig» fengselsstraff

Trumps tidligere advokat Michael Cohen risikerer «betydelig» fengselsstraff til tross for hans samarbeid med påtalemyndigheten.

Michael Cohen. Foto: AP / Richard Drew
  • uvakt@ntb.no
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

En føderal statsadvokat ba fredag om at domstolen gir Cohen «en betydelig periode i fengsel». Trumps tidligere advokat er tiltalt for skatte- og finanslovbrudd, inkludert brudd på loven om valgkampfinansiering. I august erklærte han seg skyldig i åtte tiltalepunkter.

– Cohen, en advokat og forretningsmann, begikk fire separate føderale lovbrudd fordelt over flere år. Han var motivert av personlig grådighet og brukte gjentatte ganger sin makt og innflytelse i bedragersk hensikt, skriver statsadvokat Robert Khuzami i sin anbefaling til retten.

Liten strafferabatt

Den aktuelle saken mot Cohen er uavhengig av russlandsgranskingen som ledes av spesialetterforsker Robert Mueller, men Mueller er av dem Cohen har hatt samtaler med i sitt samarbeid med påtalemyndigheten i flere saker. Dette samarbeidet ser likevel ut til å bare gi ham en beskjeden strafferabatt.

Khuzami anbefaler at Cohen dømmes til soning imellom 53 og 61 måneder, det vil si rundt fem år. Forsvareren hans mener han bør slippe fengselsstraff.

Cohen har blant annet erkjent å ha organisert utbetaling av penger til folk for å ti stille og dermed beskytte presidenten. Han sier blant annet at Trump ga ham i oppdrag å betale pornostjernen Stormy Daniels for å ikke snakke om affæren hun hevder å ha hatt med Trump.

Løy om Russland-prosjekt

For en uke siden innrømmet han også å ha løyet til Senatets etterretningskomité i fjor om Donald Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva. Foran komiteen tonet han ned betydningen av sin kontakt med Kreml om det planlagte eiendomsprosjektet. Han kom også med uriktige uttalelser om forhandlingene, som for øvrig aldri førte fram til en endelig avtale.

I retten fortalte Cohen derimot at han snakket med en russisk borger som «nøt tillit» i Russland og foreslo et møte mellom Trump og Russlands president Vladimir Putin. Russeren, som ikke er navngitt i rettspapirene, skal ha tilbudt Trumps valgkamp «politiske synergier» og «synergier på regjeringsnivå».

Løgnen i Senatet sorterer under Muellers etterforskning, og spesialetterforskeren sier Cohen har strukket seg langt for å bistå granskerne. I et eget rettsnotat ber Mueller derfor om at Cohen behandles mildt, men han vil ikke komme noen konkret anbefaling om straff, men sier det «vil være passende om en eventuell fengselsstraff» for dette lovbruddet sones parallelt med straffen i skattesaken.

Skjelt ut av Trump

Cohen var Donalds Trumps private advokat og en av hans fremste rådgivere og ledere i forretningsimperiet Trump Organization.

Trump har gjentatte ganger latt sin vrede gå utover Cohen, som han beskylder for å lyve for å få redusert straff.

Publisert: