May mener Russland sto bak forgiftning av eksspion

Storbritannia mener Russland står bak giftangrepet på den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter. Russland kaller anklagen for en provokasjon.

Publisert: Publisert:

Storbritannias statsminister Theresa May ber russerne forklare seg innen tirsdag. Hvis svaret ikke er troverdig, vil regjeringen regne giftangrepet i Salisbury som et russisk angrep på britisk territorium. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Britiske soldater jobber med å undersøke en bil i Winterslow etter giftangrepet for en drøy uke siden. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

I en tale i Underhuset mandag kveld opplyste statsminister Theresa May at Sergej og Julia Skripal fikk i seg nervegiften Novitsjok, som er produsert i Russland til militær bruk. Nervegiften ble i sin tid utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

May sa også at den russiske ambassadøren til Storbritannia vil bli kalt inn på teppet innen tirsdag for å svare på hvordan det har seg at nervegiften er blitt brukt mot de to. Onsdag vil regjeringen gå grundig gjennom svaret fra Russland.

– Hvis det ikke foreligger et troverdig svar, vil vi konkludere med at dette er en ulovlig voldshandling begått av den russiske staten mot Storbritannia, sa May, som også lovet å komme tilbake til Parlamentet for å avgjøre hva slags tiltak som skal iverksettes som svar på angrepet.

– Vi vil ikke tolerere et slikt frekt forsøk på å drepe uskyldige sivile på vår jord, sa May.

– Sirkusshow

Skripal (66) og den 33 år gamle datteren Julia ble funnet bevisstløse på en benk i den engelske byen Salisbury søndag for en drøy uke siden. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden er fortsatt kritisk for begge.

Russland har avvist kategorisk at landet har noe å gjøre med giftangrepet, og rett etter Mays tale kom russisk UD med en uttalelse der de avviser påstanden fra May.

– Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalforsamlingen, sier talskvinne Maria Zakharova og kaller Mays tale for «enda en politisk informasjonskampanje basert på provokasjon».

– Farlig spill

Tidligere på dagen kom Russland også med en kraftig advarsel der den britiske regjeringen ble anklaget for å spille «et farlig spill» som kan komme til å ødelegge forholdet mellom de to landene.

– Den britiske regjeringen spiller et veldig farlig spill med den britiske folkemeningen i sin nåværende politikk mot Russland. Dette fører ikke bare etterforskningen inn på et lite hjelpsomt spor, men fører også til en fare for mer alvorlige og langvarige konsekvenser for vårt forhold, het det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i London.

Russlands president Vladimir Putin ønsket mandag ikke å kommentere saken.

– Kom først til bunns med tingene der, så kan vi diskutere det, sa Putin til en BBC-korrespondent.

Dobbeltagent

Skripal er tidligere dømt til 13 års fengsel i Russland for spionasje til fordel for Storbritannia, men i 2010 ble han fløyet til Storbritannia som del av en utvekslingsavtale.

Hundrevis av politifolk er nå i gang med å etterforske giftangrepet med hjelp fra militæret. Iført beskyttelsesdrakter har de saumfart steder som Skripal og datteren besøkte før de kollapset på en benk i den vanligvis så fredelige britiske byen.

Saken vekker minner om giftdrapet på en annen russisk eksspion, Aleksandr Litvinenko i 2006.

Han ble syk og døde etter å ha drukket en te med det radioaktive stoffet polonium. En britisk granskning konkluderte med at han ble drept av to russiske agenter.

Les også

Russland anklager May for «sirkus og provokasjoner"


Fakta om Sergej Skripal:

 • Pensjonert russisk etterretningsoffiser, som i 2006 ble dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia.
 • 66-åringen arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet.
 • Ble pågrepet i Moskva i 2004, og innrømmet i avhør ha å ha blitt rekruttert av britisk etterretning i 1995.
 • Ifølge dommen hadde han lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.
 • Skripal ble benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl.
 • Søndag 4, mars ble Skripal funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England, sammen med sin 33 år gamle datter Julia.
 • Britisk politi har slått fast at de to var utsatt for et attentat der det ble benyttet nervegift. De to ligger fortsatt i koma.
 • Også en politimann som kom til stedet der Skripal og datteren ble funnet, er innlagt på sykehus, men han er ved bevissthet.

Fakta om nervegiften Novitsjok

 • Nervegass utviklet i Sovjetunionen på 1970- og 80-tallet.
 • Finnes i om lag 100 varianter.
 • Antas å være en av de mest dødelige nervegifter som finnes.
 • Kan komme inn i kroppen via huden eller ved å bli pustet inn
 • Fører til ufrivillige sammentrekninger av alle kroppens muskler, noe som igjen kan føre til åndedretts- og hjertesvikt, ofte med dødelig utfall.
 • Atropin kan brukes som motgift.

(Kilde: Wikipedia)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

 2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

 3. – Her vil vi ikke være verneverdige

 4. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

 5. Jeg forlanger at denne boka blir lest

 6. Prøvde å overtale moren til ikke å se «Exit»