Flyktningkrisen innhentet Merkel

Det var uenighet om innvandring som gjorde at regjeringsforhandlingene brøt sammen i Tyskland.

Publisert: Publisert:

Vil Angela Merkel gi seg dersom det blir nyvalg i Tyskland, eller har mange undervurdert henne igjen? Foto: Michael Kappeler / AP-foto Scanpix

  • Erik Jensen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Selv om Angela Merkel overlevde den akutte flyktningkrisen, ser det ut itl at flyktningtemaet ut til å ha innhentet henne.

Det var nemlig asylspørsmålet som førte til sammenbrudd i regjeringsforhandlingene mellom CDU/CSU, liberale FDP og De Grønne, i det som omtales som en «Jamaica-koalisjon».

Les også

Merkel: – Heller nyvalg enn mindretallsregjering

Søndag kveld forlot FDP-delegasjonen forhandlingene plutselig, og gikk ut til det ventende pressekorpset. Her leverte partileder Christian Lindner en uttalelse som var som skapt for historiebøkene:
– Det er bedre å ikke regjere enn å regjere på feil grunnlag!

Mange spør seg om partileder Christian Lindner i det liberale partiet FDP egentlig ville i regjering i det hele tatt. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters Scanpix

Asylsøker-grense

I dagene og timene før sammenbruddet ble innvandring et hetere og hetere tema i forhandlingene. De Grønne gikk nølende med på den foreslåtte øvre grensen på 200.000 asylsøkere per år som CSU har kjempet for i de to siste årene. De Grønne ønsket muligheten til å justere tallet etter behov, samt en gjeninnføring av familiegjenforening i Tyskland, som ellers har blitt satt ut av kraft frem til 1. mars som følge av det store antallet asylsøkere i landet. FDP krevde på sin side at familiegjenforening fortsatt må være utelukket, og dermed brøt forhandlingene sammen.

Mediene og politiske motstandere var raske med å finne frem dommedagsbasunene og gjorde seg klare til å melde Merkels politiske død etter 12 år som kansler.

Hun er kompromissets mester, men denne gangen klarte hun det ikke. Foto: Axel Schmidt / Reuters Scanpix

Uansett hvilken vei Angela Merkel vil forsøke å ta ut av kaoset, får hun det vanskelig. En mindretallsregjering er nemlig et uhørt fenomen i tysk politikk, og strider imot både befolkningens og Angela Merkels egen sans for harmoni og sikkerhetsnettet et bredt flertall utgjør.

Krav om fornyelse

Et nyvalg vil øyeblikkelig føre til krav om fornyelse og rom for yngre krefter i både Angela Merkels parti, CDU, og søsterparti CSU, hvor partileder og delstatsminister i Bayern, Horst Seehofer, med nød og neppe har holdt troppene samlet siden valget i september.

Valget etterlot tyskerne med syv partier i parlamentet, hvor også det høyrenasjonalistiske Alternative für Deutschland (AfD) gjorde sin entre med stor styrke. At partiet allerede har indirekte innflytelse ser man tydelig i regjeringsforhandlingens sammenbrudd over nettopp innvandringspolitikk.
FDP har på sin side kastet alt ansvar over på Angela Merkel.

Sosialdemokraten Martin Schulz har gjort det helt klart at det ikke er aktuelt å gå inn i en storkoalisjon med de konservative, som det var i forrige periode. Foto: Michael Sohn / AP-foto Scanpix

Noen kommentatorer hevder at FDP aldri har trodd på en borgerlig-grønn allianse med CDU/CSU og De Grønne, og kanskje er det sant. Kanskje har FDP hele tiden ønsket å hevne seg på Angela Merkel etter at partiet ved valget i 2013 ble kastet på dør etter å ha sittet i regjering med Merkel.

FDP fikk kjeft

I det forutsigbare ansvarsfordelingen som fulgte mellom partiene mandag måtte FDP imidlertid selv ta mange slag for å ha forlatt forhandlingene etter en hel måned og for å ha forsøkt å overgå både det østerrikske FPÖ og Alternative für Deutschland i stram innvandringspolitikk.

– Vi er den originale varen. Andre er bare etterlignere, måtte AfDs partileder Alice Weidel slå fast på tysk tv.

Mens særlig FDP og De Grønne hadde det travelt med å rette kritikk mot hverandre, slik de også har gjort i de siste ukenes forhandlinger, valgte Angela Merkel å jobbe som vanlig. Etter en kort natt kastet den 63 år gamle kansleren seg ut i kampen for sin videre politiske karriere og sin fjerde periode som kansler, som hun erklærte seg klar til for omtrent ett år siden.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  3. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

  4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. Kjørte i 108 i 60-sonen ved flyplassen - mistet førerkortet

  1. Angela Merkel
  2. CDU
  3. Valget i Tyskland