FN: Assad bak 27 giftgassangrep

Assad nekter, men en FN-etterforskning gir regimet hans ansvaret for gjentatte angrep med kjemiske våpen – også etter at Syria offisielt overga sine lagre av de forbudte våpnene.

Publisert: Publisert:

En mann puster gjennom en oksygenmaske i byen Khan Sheikhoun i opprørskontrolllerte regionen Idlib i Syria den 4. april 2017. , Foto: Ammar Abdullah / Reuters Scanpix

 • Anders Jerichow
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kjemiske våpen? Mot sivile? I Syria? Hørt det før? Det har vi – dessverre.

Derfor gikk heller ikke internasjonale medier i «breaking news»-modus onsdag ettermiddag, da FN ga det syriske diktaturet ansvaret for bruk av giftgassen mot sivile i Idlib-provinsen 4. april i år.

Minst 83 drept

Minst 83 sivile ble drept i byen Khan Sheikhoun. Og det er klart at den luktfrie men dødelige giftgassen ble sluppet ut fra Assad-regjeringens bombefly, sier FNs etterforskning. De fleste ofrene var kvinner og barn.

Les også

Russland: Syrias siste anlegg for kjemiske våpen er ødelagt

Hittil har det «kun» vært en utbredt oppfatning at diktatoren Bashar al-Assads styrker måtte stå bak giftgassen. Nå mener FNs etterforskningskommisjon for krigsforbrytelser i Syria at bevisene er klare.

I den nye rapporten sier etterforskere at «alt bevismateriale får Kommisjonen til å konkludere med at det er adskillige grunner til å tro at syriske styrker slapp bomber fra luften som spredte sarin i Khan Sheikhoun».

Og det har ikke bare skjedd i denne byen. FNs etterforskningskommisjon gir det syriske regimet ansvaret for bruken av kjemiske våpen 27 ganger siden 2011, hvor regimet besvarte folkelige krav om politisk frihet med rå vold.

Et vårhelvete

Den «arabiske våren» i Syria utviklet seg raskt til et helvete. I Tunisia og Egypt hadde fredelige demonstrasjoner tvunget mangeårige diktatorer vekk fra makten. Også i Syria startet opprøret fredelig. Regimet besluttet imidlertid raskt å slå hardt ned på de økende protestene mot Assad og hans mektige familie.

Aktivistgruppen Edlib Media Center publiserte dette bildet av et barn som mottar medisinsk hjelp etter gass-angrepet i Khan Sheikhoun i april i år. Foto: EMC / AP-foto Scanpix

Resten er en blodig borgerkrig som ennå ikke er over.

Ansvaret for de seks tidlige tilfellene av angrep med kjemiske våpen har man ikke kunnet dokumentere, sier FN-etterforskerne i rapporten.

Likevel sier FN-kommisjonen at Bashar al-Assads styrker har brukt kjemiske våpen 27 ganger, selv om Assad og regimet hans alltid har benektet det. Noe de fortsatt gjør.

Amerikanerne bombet

Da de kjemiske våpnene ble brukt ved Khan Sheikhoun i april, fikk det USAs nye president Donald Trump til å sende et regn av Tomahawk-krysserraketter inn fra USAs flåte i Middelhavet mot Shayrat-basen, hvor flyet med sarin ifølge etterretningsopplysningene kom fra.

Det amerikanske svaret etter sarin-angrepet på Khan Sheikhoun ble sterkt kritisert av Russland, som støtter Assad-regimet politisk, forsyner dem med våpen og gir militæret deres beskyttelse fra luften.

Til gjengjeld kritiserte den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson Russland for ikke å ha overholdt løftet sitt og en FN-avtale fra 2013 om å frakte alle kjemiske våpen ut av Syria.

– Enten visste Russland om det, eller så har Russland simpelthen vært ute av stand til å innfri sin del av avtalen, sa Tillerson ifølge ABC.

En talsperson for Russlands president Putin svarte at Syrias styrker etter russernes oppfatning ikke hadde flere kjemiske våpen. Nå slår imidlertid FN fast at jo, Syria hadde fortsatt kjemiske våpen. Og jo, Syria brukte sarin mot sivile i Khan Sheikhoun.

Obama ble lurt

USAs tidligere president Barack Obama var i 2013 også nær ved å iverksette luftangrep på syriske baser etter at Assads styrker hadde angrepet sivile i en forstad til Damaskus med kjemiske våpen.

Obama avlyste angrepsplanene mot at Russland skulle bistå med å få Syria til å oppgi alle sine kjemiske våpen, blant annet med dansk hjelp.

Regimet i Syria lyktes altså med i all hemmelighet å lure unna noen av sine lagre med giftgass. Nå sier FN at Syria gang på gang har brukt disse skjulte våpnene mot sivile.

Begrenset overraskelse

Avsløringen fra FN onsdag fikk ikke plass hos det syriske nyhetsbyrået SANA, som i stedet prioriterte sin toppnyhet om at Putin har gratulert Assad med militære seire over IS-bevegelsen i byen Deir ez-Zor.

FNs oversikt førte ikke til noen «breaking news»-historie. Det tok mange timer før giganter som BBC og al-Jazeera ga plass til konklusjonen om de syriske krigsforbrytelsene med kjemiske våpen. Ikke fordi de tvilte på saken, men som nyhet kunne den ikke konkurrere med andre internasjonale historier, bare noen av de fra Midtøsten – en ny rapport om tortur i Egypt (BBC), orkanen i Karibia (al-Jazeera), barns krigstraumer i Syria (CNN).

Sarin-angrepet på Khan Sheikhoun vakte internasjonal oppsikt da det skjedde, slik det vakte oppsikt da Trump avfyrte amerikanske krysserraketter under en middag med sin kinesiske kollega på hotellet sitt i Florida.

Siden har FNs organisasjon for bekjempelse av kjemiske våpen, OPCW, fastslått at sarin utvilsomt ble brukt, men uten å tilføye noen avsender.

Det er første gang at FN offisielt gir Syria ansvaret for angrep med kjemiske våpen i Damaskus-forstaden i 2013, skriver al-Jazeera. Det er også første gang at FN gir Syria ansvaret for angrepet i april i år.
Og al-Jazeera bemerker at FN nå totalt gir Syria ansvaret for 27 tilfeller av giftgassangrep, og 23 ganger bare siden 2013.

Ingen adgang

FN-etterforskerne har aldri selv fått adgang til Syria. De baserer undersøkelsene deres på fotografier av bomberester, satellittopptak og et stort antall vitner til angrepet.

De mener at en russisk Su-22-jagerbomber, som brukes av det syriske flyvåpenet, gjennomførte fire angrep på Khan Sheikhoun rundt klokken kvart på sju, morgenen 4. april i år.

FNs kommisjon har til gjengjeld ikke funnet noen vitneutsagn som støtter den russiske eller syriske påstanden om at kjemikaliene slapp ut da et bombeangrep traff et av de syriske opprørernes våpendepoter.

Derimot mener FN ifølge al-Jazeera at Syria har gjennomført minst tre andre kjemiske angrep siden mars i år – i Idlib, Hama og det østlige Ghouta.

Nyhet eller ei – det er en knusende kritikk av det syriske diktaturet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 3. Flere voldsepisoder, knust busskur og ruskjøring i natt

 4. Kjøkkenet ligger 143 meter over havet – i Stavanger

 5. «Koronapandemien har gitt en oppblomstring for tvilsomme firmaer som skor seg på desperate mennesker»

 6. Flyttet fra leilighet i byen til minihus på landet: - Man må ofre noe for å bo som dette

 1. Syriakrigen
 2. FN
 3. Bashar al-Assad
 4. OPCW