Valget i Tyskland er allerede over

Martin Schulz klarte ikke å ryste Angela Merkel i den avgjørende tv-debatten. Resultatet er gitt - Merkel fortsetter sin forbundskansler.

Publisert: Publisert:

Etter at Martin Schulz ikke klarte å finte ut Angela Merkel i tv-duellen, ser det ut til at valget i Tyskland om tre uker allerede er avgjort. Foto: Reuters TV / Scanpix

 • Erik Jensen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mer harmoni og samhold kan selv den mest trygghetssøkende tysker neppe ønske seg. Tre uker før valget 24. september ser resultatet ut til å være gitt, og resten av valgkampen ligner en ørkenvandring nedover kjente og opptråkkede stier.

I forkant av den mye omtalte tv-duellen mellom kansler Angela Merkel og hennes sosialdemokratiske utfordrer Martin Schulz, hadde sistnevnte og partiet hans med kraft og overbevisning i stemmen hevdet at alle ville bli satt på plass søndag kveld i beste sendetid.

Schulz Mislyktes

På tidspunktet hvor tyskere pleier å flokke seg rundt tv-skjermene for å følge den populære krimserien «Tatort», som har gått siden 1970-årene, i landet hvor forandringer er omtrent like velkomne som en karriwurst i en ruccolasalat pyntet med økologiske løvetenner, lignet den politiske toppduellen en gjesteopptreden i et mislykket mordmysterium hvor gjerningsmannens identitet avsløres i første minutt.

Riktignok angrep Martin Schulz fra sin posisjon med ryggen nærmest presset gjennom veggen. Han fikk til og med en kledelig rødfarge fram i kanslerens kinn, da han triumferende utbrøt at han som kansler ville stoppe alle forhandlinger med Tyrkia om EU-medlemskap. Også da han – lenge etterpå – fikk Angela Merkel til å love at pensjonsalderen i Tyskland ikke heves til 70 år, for senere med et ulvesmil å minne om at hun i forrige tv-debatt for fire år siden lovet at man ikke vil få bomstasjoner på tyske motorveier, noe man senere har vedtatt.

De to kandidatene var enige om at Tyrkia trolig aldri blir EU-medlem. Foto: Reuters - Scanpix

Ingen motbølge

Selv om konflikten med Tyrkia er reell og en stor torn i øye på det ellers velfungerende diplomatiet, og pensjon er et viktig emne for samfunnets eldre borgere, var imidlertid disse punktene ikke nok til å lage riper i Merkels berømte teflon og starte motbølgen Martin Schulz og valgkampen hans virkelig trengte.

Han lyktes heller ikke med å nå frem til emnene som – ikke minst yngre – tyske velgere interesserer seg mest for: lave lønninger, utdanning, miljøhensyn og at Tyskland befinner seg i en digital baklekse sammenlignet med naboene. Samtidig kritiseres også programlederne for å avbryte særlig Martin Schulz når den høflige søndagspraten mellom venner i glimt minnet om den varslede duellen.

Som Süddeutsche Zeitung konstaterte i en kommentar søndag:
– Tyskland fikk søndag kveld hva det fortjente. Og hva det for store deler av samfunnets del også ønsket seg: Overenskomst, ingen eksperimenter og fremfor alt ingen stridigheter.

«Duett - ikke duell»

Resultatet ble, konstaterer Süddeutsche, en duell som i all sin høflige vennskapelighet og overfladiskhet passet best for middelklassen foran tv-skjermene. Ifølge en kommentar på tv-kanalen ARD var det heller snakk om «en duett enn duell». Det passet naturligvis også Angela Merkel best. Til dels var hun i sakens natur i forsvarerens rolle, til dels har hun gjennom sine nå fire valgkamper om kanslerposten lært at valg vinnes på midten av den politiske banen – ikke ute på ytterfløyene.

«Dette var mer en duett enn en duell», skriver en kommentator om tv-debatten. Foto: Reuters tv / Scanpix

Samtlige målinger av seernes reaksjoner etter konfrontasjonen ga Angela Merkel bedre score på viktige parametere som troverdighet, kompetanse og sympati enn den sosialdemokratiske partilederen. Det siste Martin Schulz og hans allerede nærmest umulige valgkamp trengte.

Minimere tapet

– Søndag kveld var valgkampen i praksis over for Martin Schulz. Han kan egentlig bare bruke de siste ukene på å minimere tapet og gå ut med ære, sier politisk ekspert Michael Spreng, tidligere sjefredaktør for Tysklands største søndagsavis Bild Am Sonntag, som var topprådgiver for Edmund Stoiber, CSUs kanslerkandidat, i 2002.

I tysk presse skiftet fokus fra kampen mellom Martin Schulz og Angela Merkel til alle de andre partiene som søndag møttes til en betraktelig mer underholdende tv-konfrontasjon. Spørsmålet er nå egentlig bare hvem Angela Merkel og den borgerlige Union bestående av CDU og CSU skal danne regjering med etter valget.

Riktignok kunne Martin Schulz’ vennlige holdning og store fokus på internasjonale emner under søndagens møte nærmest tolkes slik at den tidligere lederen av EU-parlamentet gjerne vil være utenriksminister i en ny bred regjeringskoalisjon under Merkels ledelse. Det ser også ut til å være 61-årige Martin Schulz’ siste sjanse for å få en toppjobb i tysk politikk. Han vil neppe være fremtidens kandidat for SPD.

Motstand mot koalisjon

I SPD er det imidlertid stor motstand mot nok en gang å inngå i en koalisjon. For både Angela Merkel og Tyskland er det trolig også mer attraktivt å finne nye partnere etter det lange fornuftsekteskapet med sosialdemokratene.

Det fremadstormende liberale FDP trenger seg på – ifølge meningsmålingene kan partiet bli det tredje største i det tyske parlamentet. I et eventuelt trekløver med også De grønne vil Angela Merkels velkjente ansikt, stil og politikk antakeligvis også piffes opp og få et mer ungdommelig med- og motspill i hennes tross alt antatt siste periode som kansler.

Det kan bli for mye forandring for de mest forandringsfiendtlige tyskerne, men mon tro om det ikke går, så lenge «Die Mutti» fortsatt er kaptein med kurs mot rolige farvann?

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

 2. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere

 3. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

 4. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

 5. Tre nye smittetilfeller i Stavanger - ett med ukjent smittekilde

 6. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 1. Martin Schulz
 2. Angela Merkel
 3. SPD
 4. CDU