«EU kan ende som en ren fasade»

Den verdensberømte professoren Jan-Werner Müller kritiserer EU for å svikte sine demokratiske idealer i forhold til Ungarn og Polen.

 • Michael Jarlner
  Michael Jarlner
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

EU har slått inn på en farlig kurs. Unionen svikter sine kjerneverdier i så sterk grad at samarbeidet kan ende som en ren fasade. Overlever EU krisen etter Brexit? Sannsynligvis, og i alle fall offisielt. Men i realiteten er det ikke sikkert det er så mye igjen av fellesskapet.

Professor Jan-Werner Müller

Ikke oppløsning

Den tyske professoren i statsvitenskap ved Princeton University, Jan-Werner Müller, spår villig om EUs framtid. Hvis da unionen i det hele tatt har en framtid. For det er spørsmålet han blir møtt med på det årlige møtet i World Economic Forum her i Davos i Sveits.

– Jeg tror ikke unionen offisielt går i oppløsning. Men den risikerer å stå tilbake som en tom fasade hvis den ikke setter hardt mot hardt overfor land som Ungarn og Polen og forsvarer sine egne kjerneverdier, sier Müller.

I fjor utga professoren en mye omtalt bok om populisme.

Tar pengene

I følge den tyske professoren er EUs institusjoner og medlemslandene blitt så redde for å utløse nye EU-fiendtlige holdninger at man er blitt passive tilskuere til at Ungarns ministerpresident Viktor Urban og hans polske kollega Jaroslaw Kaczynski begrenser demokratiene i sine respektive land.

– En ting er at Storbritannia melder seg ut av EU og betaler prisen det koster. Det er noe helt annet når et land som Ungarn bare tar pengene og blåser i de demokratiske prinsippene man har forpliktet seg til gjennom medlemsskapet, sier Müller, og minner om at EU er mer et politisk enn et økonomisk prosjekt. EU ble skapt for å skape fred, stabilitet og demokrati.

– Vi svikter nå de menneskene i Ungarn og Polen som i sin tid så på EU-medlemskapet som en garanti mot en gjentakelse av fortidens autoritære regimer, sier han.

Manglende mekanismer

Müller deltar i et panel sammen med den slovakiske utenriksministeren Miroslav Laycak som i fjor høst var vert for et EU-toppmøte om unionens framtid i hovedstaden Bratislava.

Han innrømmer at EU mangler en mekanisme for å sikre sin verdier når et land først har blitt medlem av unionen.

– Noen ganger overregulerer vi, andre ganger regulerer vi for lite, sier Laycak. - Det siste er tilfellet både i forhold til euroen og for å sikre våre verdier.

Jan-Werner Müller er imidlertid ikke fornøyd med svaret.

– Dersom det ikke finnes mekanismer, så må de store landene som Tyskland og Frankrike legge press på EU-kommisjonen og de andre medlemslandene for å iverksette en såkalt artikkel 7- prosedyre.

Demokratisk verdikamp

Artikkel 7 åpner for å suspendere visse rettigheter for medlemsland som handler i strid med grunnleggende EU-verdier. Det er en komplisert prosess, men i følge Müller er det viktig at de andre EU-landene tar slike oppgjør - for å sikre sitt eget fundament.

Nå foregår det en dragkamp mellom gamle liberale demokratier og østeuropeiske ledere som har stilt seg i spissen for en ny type «illiberalt demokrati». Det er noe så grunnleggende som en demokratisk verdikamp som man risikerer å tape hvis man ikke kjemper den. Og det skjer i en tid mens populismen skyller inn over store deler av Europa.

– Vi er ofte for raske til å sette likhetstegn mellom framveksten av nye partier og en demokratisk krise. Det må vi passe oss for, sier Müller.

Han framhever forskjellen på populistiske nasjonalister som franske Marine le Pen og nederlandske Geert Wilders på den ene siden, og nye partier som greske Syriza og spanske Podemos. Sistnevnte er riktignok nye partier som de gamle politikerne ikke bryr seg om, men de forfekter ikke populismens enkle fiendebilder og forakt overfor annerledes tenkende.

Skal levere endring

– Demokratiet er nettopp skapt for å levere endring. Hvis folk mener at de eksisterende partiene ikke leverer, så vil nye partier oppstå. Det er en del av den europeiske historien. Men vi skal samtidig forstå når våre grunnleggende verdier er truet, sier Müller.

Han advarer ellers mot å redusere populismen til en oppgjør mellom etablerte og nye politikere. Folk som britiske Nigel Farage og amerikanske Donald Trump har vært avhengig av støtte fra etablerte politikere for å slå gjennom.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. EU
 2. World Economic Forum
 3. EU-kommisjonen
 4. Storbritannia
 5. Ungarn

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 2. Kvinne til sykehus etter kollisjon i Randaberg

 3. Trebarnsmoren stresset hver morgen. Så fant hun løsningen. Fem tips for en bedre morgen.

 4. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt

 5. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 6. Åtte spørsmål og svar om vaksinen nå og fremover