Danmark stenger alle skoler og barnehager i to uker etter kraftig smitteøkning

Danske myndigheter har bestemt at alle skoler og barnehager skal stenges i to uker. Antallet virussmittede i landet er mer enn tidoblet på to dager.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen opplyste onsdag at Danmark stenger skoler og barnehager i to uker for å hindre virusspredning.
  • NTB-Ritzau
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 1052 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Det opplyser Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse onsdag kveld.

Antall bekreftede smittede i Danmark er mer enn tidoblet på et par dager, og antallet var 514 da pressekonferansen ble holdt. Dette har gjort at den danske regjeringen nå tyr til vidtrekkende tiltak. Alle skoler og barnehager skal stenges fra og med mandag.

– Jeg vil oppfordre alle familier som har mulighet til det, til å holde barna hjemme allerede fra i morgen, sier Fredriksen.

Sender hjem ansatte

Alle offentlig ansatte som ikke har det som betegnes som kritiske funksjoner, vil bli sendt hjem fredag. Ansatte i helsevesenet, eldreomsorgen og politiet blir imidlertid på jobb som vanlig.

– Dere har vi bruk for, sier statsministeren.

De ansatte som sendes hjem, vil likevel motta lønn. Også her gjelder tiltaket i utgangspunktet to uker.

Frederiksen sier samtidig at det er viktig at danskene ikke får panikk.

– Det skal være mulig å kjøpe varer i butikkene, de skal produseres, transporteres og de skal selges, sier hun, og føyer til at det ikke er nødvendig å hamstre toalettpapir eller rugbrød.

– Folks atferd blir avgjørende for om spredningen blir verre eller ikke. Vi bør heller gjøre noe i dag enn i morgen, sier hun.

Hastelov

Danske myndigheter har også besluttet å forby ansamlinger av mer enn 100 personer, og de har dermed lagt seg på en strengere linje enn både Sverige og Norge. Også dette forbudet gjelder fra mandag.

I Sverige er det innført forbud mot forsamlinger på over 500 personer, mens det i Norge må søkes hvis man har planer om å samle mer enn 100 personer.

Tidligere har danske myndigheter kommet med et råd om å unngå forsamlinger på 1.000 personer eller mer, og regelen er dermed kraftig innskjerpet.

– Vi har ikke hjemmel til å forby dette ved lov i dag, men vi kommer til å be Folketinget få på plass hastelovgivning i morgen, sier Frederiksen.

Hun opplyser også om at tilstanden til to av de danske virussyke er kritisk.

Les også

Oversikt over koronasmittede i Rogaland

Publisert: