Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina

Jonas Gahr Støre stempler Donald Trumps plan for Midtøsten som en diktert løsning, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier det er opp til partene.

President Donald Trump lytter til Israels statsminister Benjamin Netanyahu da den amerikanske presidentens plan for fred i Midtøsten ble lagt fram i Det hvite hus tirsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Samtlige opposisjonspartier, med unntak av Fremskrittspartiet, var tirsdag enige om at Donald Trumps plan for å skape fred mellom Israel og palestinerne ikke innfrir.

– Dette er ikke en avtale. Den er ikke inngått mellom de to partene, israelere og palestinere. Det er en amerikansk plan utviklet i nær dialog med Israel, skriver partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet.

Israel vil i henhold til planen kunne annektere bosetningene på den okkuperte Vestbredden, samt Jordandalen, noe som vil være i strid med vedtatte FN-resolusjoner.

Palestinerne brøt kontakten med Trump-administrasjonen etter USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, og avviser planen som nå er lagt fram.

– Vil studere

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ville tirsdag ikke kommentere innholdet i Trumps plan. Søreide har tidligere slått fast at de israelske bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten og et alvorlig hinder i arbeidet med å finne fram til en varig fredsløsning.

– Det er opp til partene å avgjøre om dette forslaget kan være med på å danne grunnlag for å gjenoppta forhandlingene, var alt Søreide ville si tirsdag.

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norge vil nå studere hva Trumps forslag innebærer, sier utenriksministeren videre.

– En test

Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde er entydig positiv til Trumps initiativ og kaller avtalen en seier for både palestinere og Israel.

– Den er samtidig en test for hvorvidt palestinerne virkelig ønsker fred og ikke evigvarende kamp mot Israels eksistens, sier han til NTB.

De andre partiene på Stortinget er entydig negative til planen. Fra Senterpartiet til Rødt er det kritiske reaksjoner på planen som den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem sier vil føre til en permanent tilstand av apartheid i Israel.

– Palestinerne har ikke blitt hørt, og det legges opp til fortsatt brudd på folkeretten fra israelsk side, konstaterer MDGs utenrikspolitiske talsperson Sigrid Z Heiberg.

– Et diktat

– Dette er ingen fredsplan, men en endelig konsolidering og anerkjennelse av en ulovlig okkupasjon. Israel blir belønnet for maktbruk, ulovlige bosetninger og mange års undergraving av fredsprosessen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– USA intensiverer med dette støtten til Israels brudd på folkeretten og menneskerettighetene, mener partiet Rødts leder Bjørnar Moxnes.

– En fredsavtale som ikke er framforhandlet, er ingen fredsavtale, men et diktat som ikke kommer til å føre til fred, sier Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete som ikke tror at Norge vil kunne støtte om planen.

Realistisk?

Selv i Høyre er det liten optimisme. Partiets utenrikspolitiske talsmann Michael Tetzschner er usikker på om det ligger realistiske forventninger bak planen president Trump la fram tirsdag.

– Spørsmålet er om den er utarbeidet med realistiske forventninger om at den kan føre fram, eller om den er ment å skulle gjøre inntrykk på et hjemlig publikum, sier Tetzschner til NTB.

Publisert: