EU-razzia mot BMW

EU-kommisjonen gjennomførte denne uka en razzia mot den tyske bilprodusenten BMWs hovedkontor i München. 

Publisert: Publisert:

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

EUs konkurransemyndighet innledet i sommer gransking av flere tyske bilprodusenter, blant dem BMW, som mistenkes for kartellvirksomhet.

EU-kommisjonen har siden vært tause om granskingen, men bekrefter at en tysk bilprodusent fikk uanmeldt besøk av etterforskere mandag. Dette skjedde på bakgrunn av anklager om kartellvirksomhet, heter det.

EU-etterforskerne hadde følge med representanter for tyske konkurransemyndigheter under razziaen, opplyser kommisjonen, som kaller besøket hos BMW for «en inspeksjon».

– Inspeksjonen er et foreløpig steg i etterforskningen av antatt kartellvirksomhet. Det faktum at kommisjonen gjennomfører inspeksjoner, betyr ikke at selskapene som får besøk er skyldige i konkurransehindrende oppførsel, heter det videre.

Kommisjonen opplyser at Daimler, som produserer Mercedes, samarbeider med etterforskerne og derfor kan vente seg noe mildere behandling.

Volkswagen, som fra før står midt oppe i en stor skandale knyttet til juks med utslippsdata, bistår også etterforskerne. Audi og Porsche anklages også for kartellvirksomhet, men det er uklart i hvilken grad de samarbeider med kommisjonen.

Selskap som blir funnet skyldige i å ha brutt EUs konkurranseregler kan bli idømt bøter på opptil 10 prosent av global omsetning. For de tyske bilprodusentene vil det være snakk om enorme beløp.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Barnehageansatt i Stavanger koronasmittet – 16 i karantene

  2. Bent Høie: – Jeg vet at mange synes det er litt tungt nå

  3. Ryfylketunnelen måtte stenge et felt på grunn av tysk sykkelturist – begge felt gjenåpnet

  4. Countryartist gikk seg bort på sin egen tomt – måtte reddes ut av politiet

  5. Varaordfører: – Klønete av Statens vegvesen – bør dekke Ryfast-regningen selv

  6. Sterkt comeback fra Kaizers-gitaristen

  1. EU
  2. BMW