EU vil straffe skatteparadisene

Det kan bli dyrt å havne på EUs «svarteliste» over land som fungerer som skatteparadiser.

Finanskommissær Pierre Moscovici strever med å få EU-land enige om en strategi mot skatte-triksing. Foto: Michael Kappeler / AP-foto Scanpix

 • Nilas Heinskou
 • Tonny Pedersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

EU skal utarbeide en liste over land som fungerer som skatteparadiser.

– Landene som blir oppført på denne lista skal også merke konsekvensen, sier EUs finanskommissær Pierre Moscovici.

Les også

Paradise Papers: Nike og Apple har sluppet unna milliarder i skatt

Etter avsløringene som har blitt offentliggjort i de såkalte «Paradise Papers» krever EUs finanskommissær nå at det blir innført sanksjoner mot skatteparadisene. På europeisk nivå har man enda ikke diskutert hva slags sanksjoner dette kunne være, men Moscovici har gjort seg opp noen tanker.

– Det kunne for eksempel være foranstaltninger som gjør økonomiske transaksjoner dyrere, eller som forhindrer at de kan motta lån fra EU-banker, sa Pierre Moscovici til den tyske avisa Der Spiegel.

Liste til nyttår

EUs svarteliste skal være utarbeidet innen nyttår, og skal gi et overblikk over land utenfor EU som opererer med tvilsomme skatteregler. Også land som ikke er samarbeidsvillige når det kommer til utveksling av skatteopplysninger vil bli satt i «gapestokken» på denne svartelisten.

– Paradise Papers-lekkasjens avsløringer av massiv skatteflukt har ført til økt press på EU-landene, med krav om at disse innfører tiltak for å bekjempe problemet, sier den franske EU-kommissæren.

EU-kommisjonen har begrenset innflytelse på utarbeidelsen av svartelisten. Forhandlingene finner sted i den såkalte adferdskodeksgruppa under Den europeiske unions råd, og der har man ikke oppnådd konkrete resultater, til tross for langvarige diskusjoner om emnet.

Pierre Moscovici under en pressekonferanse i Brussel 9. november 2017. Foto: Yves Herman / Reuters Scanpix

Blokkerer avtalen

Senest har Irland, Luxembourg og Storbritannia blokkert mulighetene for en felles avtale. Det skyldes nok at disse landene selv nyter godt av at skattepengene blir overført til dem før de ender opp i skatteparadiser i for eksempel Karibia. Og ettersom EU kun kan ta enstemmige avgjørelser i finansielle spørsmål, trengs det ikke mer enn ett land for å forhindre at man blir enige.

Denne uken har medier avslørt hvordan flernasjonale selskaper som Nike og Facebook finter seg rundt blant annet den danske statskassa ved å overføre sine fortjenester til kontorer i EU-land som Nederland og Irland før de til syvende og sist ender opp i lyssky selskapskonstruksjoner på Caymanøyene og Bermuda.

Frankrike pådriver

Frankrike er blant drivkreftene for å få utarbeidet en svarteliste som det kan bli dyrt å stå oppført på. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har foreslått at sanksjonene mot land som ikke innrapporterer sine skatteforhold blant annet kan innebære kutt i støtte fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.

Danmark er blant EU-landene som støtter utarbeiding av en slik svarteliste og medfølgende sanksjoner. Det fortalte Danmarks finansminister Kristian Jensen til Politiken da han denne uken møtte resten av EUs finansministere i Brussel.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Skatteparadis
 2. EU
 3. Irland
 4. Paradise papers

Mest lest akkurat nå

 1. Millionerstatning etter byggetabber

 2. Påskestemning på fjellet: - Helt kanon!

 3. Barnehageansatt i Stavanger smittet

 4. Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler

 5. Han ble rasende da han fikk vite at han skulle bli far

 6. Søppel flyter over ved bofellesskap