Trump raser mot tilsidesettelse av innreiseforbud

Donald Trump går i strupen på dommeren som åpnet for at flypassasjerer fra svartelistede land igjen kan dra til USA. Presidenten lover å gjeninnføre forbudet.

Justisminister Bob Ferguson i delstaten Washington har satt kjepper i hjulene for Donald Trumps innreiseforbud for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Meningen til denne såkalte dommeren, som i bunn og grunn hindrer landet vårt å håndheve loven, er latterlig og vil bli omgjort, skriver Trump på Twitter lørdag.

Han sikter til James Robart, dommeren i delstaten Washington som har utstedt en midlertidig forføyning mot presidentens ordre om å nekte innreise for personer fra sju hovedsakelig muslimske land. Dommeren fastslo i fredagens kjennelse at forbudet er i strid med USAs grunnlov.

Siden har en rekke flyselskaper bekreftet at de nå lar passasjerer som var rammet av innreiseforbudet, gå ombord på fly til USA. Den føderale domstolens midlertidige forføyning mot innreiseforbudet er landsomfattende, og flyselskapene skal ha fått grønt lys fra amerikanske myndigheter til å la alle passasjerer med visum sjekke inn på flygninger til USA.

Forvirring

Det er imidlertid uklart hvor mange av dem som vil risikere å sette seg på et fly til USA, ettersom Trump har gjort det klart at han vil gjeninnføre forbudet så snart som mulig. Det hvite hus har bedt justisdepartementet om å bestride domstolens kjennelse og framholder at innreiseforbudet er «rettmessig og formålstjenlig».

Kjennelsen skapte stor forvirring blant reisende og flypassasjerer verden rundt lørdag. Fredag ettermiddag hadde imidlertid SAS har fått beskjed via det internasjonale flysamarbeidsorganet IATA om at innreiseforbudet er opphevet, melder Ritzau. Også Qatar Airways, Air France, Swiss International, EgyptAir og Etihad opplyser lørdag at alle passasjerer med gyldige reisedokumenter er velkommen til å sjekke inn på flyginger til amerikanske byer. 

-Kontakt ambassaden

Hos Norwegian er man usikre på hva kjennelsen innebærer.

- Ettersom det fortsatt er visse uklarheter omkring innreisereglene, må vi be passasjerer som er usikre, kontakte den amerikanske ambassaden for å få beskjed om de kan reise til USA eller ikke, opplyser pressetalskvinne Charlotte Holmbergh Jacobsson til NTB.

I en intern epost fredag i departementet for innenlands sikkerhet bes alle ansatte om å følge kjennelsen. Men USAs ambassade i Irak, et av landene som omfattes av innreiseforbudet, hadde lørdag ikke fått noen klare instrukser fra sine kollegaer i Washington.

Ambassaden opplyser samtidig at de har fått svært mange henvendelser fra irakere som lurer på om de nå har lov til å reise inn i USA.

Varsler omkamp

Kjennelsen er en stor seier for delstaten Washington, som tok innreiseforbudet til retten fordi de blant annet mener det er diskriminerende.

– Dommer Robarts beslutning trer i kraft umiddelbart og setter en stopper for president Trumps grunnlovsstridige og urettmessige ordre, sier justisminister Bob Ferguson i delstaten. 

Med presidentordren fredag for en uke siden innførte Trump et midlertidig innreiseforbud for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria. 60.000 visum har siden har blitt annullert, ifølge amerikansk UD.

Publisert:
  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Reise

Mest lest akkurat nå

  1. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  3. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

  4. Dette har du neppe sett før på et julemarked

  5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

  6. – Man er ganske alene hvis noe går galt