Merkel erkjenner at TTIP-forhandlingene er over

Valget av Donald Trump innebærer at forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA inntil videre blir lagt på is, medgir Tysklands statsminister Angela Merkel.

Publisert: Publisert:

President Barack Obama tok torsdag farvel med Tyskland og statsminister Angela Merkel og takket for åtte år med godt samarbeid. Foto: Scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Merkel sa dette under en felles pressekonferanse med Barack Obama i Berlin torsdag, der den amerikanske presidenten takket for åtte år med tett og godt samarbeid.

– Jeg har alltid engasjert meg sterkt for å få sluttført en handelsavtale med USA. Vi har gjort mye framgang i forhandlingene, men de vil ikke bli sluttført nå, sa Merkel.

Håper

Merkel ga uttrykk for håp om at forhandlingene om den såkalte TTIP-avtalen mellom EU og USA en dag vil bli gjenopptatt, selv om det neppe kommer til å skje så lenge Donald Trump sitter i Det hvite hus.

Trump gjorde det helt klart i valgkampen at han er motstander av frihandelsavtaler som TTIP.

Obama medga under pressekonferansen at TTIP-forhandlingene har vært «utfordrende», men han understreket viktigheten av å holde kanalene åpne og ikke helt skrinlegge håpet om en avtale.

Har skapt skiller

Under besøket i Hellas tidligere i uka, medga Obama at globaliseringen ikke bare har ført godt med seg, men også har skapt nye skiller.

– Når vi ser hvordan folk, globale eliter og velstående selskap tilsynelatende lever etter helt ulike regler, unngår skatt og manipulerer smutthull, så nører dette opp under en dyp følelse av urettferdighet, sa Obama i Aten.

Han tok videre til orde for å justere kursen for å rette opp noen av skjevhetene, men understreket samtidig at åpne grenser og markeder er veien å gå.

Umulig å gå tilbake

Også under samtalen med Merkel var globalisering tema, og den tyske statsministeren understreket etterpå at det ikke lar seg gjøre å vende tilbake til tiden før globalisering.

Merkel understreket også at selv om forhandlingene mellom EU og USA om TTIP har strandet, så kommer Tyskland til å fortsette å forhandle om frihandelsavtaler med amerikanerne.

– Jeg er sikker på at vi en dag vil komme tilbake til dette, sa hun. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Leter etter John Olav med full styrke

 2. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 3. Tourist guide to Farter

 4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 5. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.

 6. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 1. USA
 2. Tyskland
 3. EU
 4. Barack Obama
 5. Angela Merkel