Iransk krav kan ha stanset evakuering i Aleppo

Det er fortsatt uklart hvorfor evakueringen fra Øst-Aleppo har stanset. En forklaring er at islamistiske opprørere nekter å la regimet evakuere sårede fra to landsbyer i Idlib-provinsen i bytte mot evakueringen fra Aleppo.

Russiske soldater inspiserer opprørere og sivile ved Al-Ramousah-brua i regjeringskontrollert område. De som ble brakt ut av det opprørskontrollerte Øst-Aleppo, før evakueringen stanset opp fredag formiddag. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er Iran som skal ha krevd at evakueringen fra de sjiamuslimske landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen skal være en del av avtalen som banet vei for en våpenhvile og evakuering fra enklaven i Øst-Aleppo som fortsatt kontrolleres av opprørere.

  • Ingeborg Eliassen om situasjonen i Aleppo: Død og Fordervelse AS

De to landsbyene har i lang tid vært beleiret av opprørsstyrker.

Ifølge en syrisk opprørskilde er det jihadistgruppa Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som har sagt nei til evakueringen, mens andre opprørere har gått med på kravet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fredag ettermiddag kom det imidlertid melding om at Jabhat Fateh al-Sham likevel gir etter, og at evakueringen fra Øst-Aleppo vil bli gjenopptatt straks evakueringen fra Foua og Kefraya blir innledet.

Les også

BBC: 3000 er evakuert fra Aleppo

– Rensker ut

Russland meldte tidligere fredag at evakueringen av opprørere fra Aleppo var fullført, og at den syriske hæren var i ferd med å renske ut de siste opprørskrigerne som gjorde motstand.

– Den syriske hærens operasjon for å frigjøre de opprørskontrollerte nabolagene i det østlige Aleppo er sluttført. Syriske regjeringsstyrker eliminerer ekstremistenes siste motstandslommer, het det videre.

Mens myndighetene i Moskva har kunngjort at det ikke er noen kvinner eller barn igjen i den ruinerte byen, bedyrer en syrisk general at evakueringen bare er innstilt, ikke fullført. Også Tyrkia avviser at evakueringen av Aleppo er over.

Flere tusen sivile skal fortsatt befinne seg i den lille beleirede enklaven.

Uklar situasjon

Samtidig kommer det motstridende meldinger om hvorvidt våpenhvilen i Aleppo er brutt. Russland meldte fredag om skyting og la skylden på gjenværende opprørere.

– Væpnede grupper bestående av radikale og uforsonlige gjenger som skyter på syriske soldater, er igjen i enkelte nabolag, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

Men meldingen står i kontrast til observasjonene til en AFP-korrespondent som befinner seg i nærheten av de opprørskontrollerte områdene, og som rapporterer at situasjonen tilsynelatende er rolig.

Publisert:
  1. Russland
  2. Iran

Mest lest akkurat nå

  1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

  2. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

  3. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

  4. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

  5. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

  6. Katten Tiril forsvant på bossplassen