Fire personer pågrepet etter Berlin-angrepet

Fire personer er pågrepet i Tyskland etter å ha hatt kontakt med den ettersøkte tunisieren som mistenkes for terrorangrepet i Berlin, melder avisen Bild.

Tysk politi jakter nå på den 24 år gamle tunisieren Anis Amir, som mistenkes for å ha stått bak massakren som kostet tolv mennesker livet på et julemarked i Berlin.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Føderale påtalemyndigheter har ifølge Bild bekreftet opplysningene om at fire personer er pågrepet. Det er ikke kjent hva slags forbindelse de har hatt til 24 år gamle Anis Amri. Pågripelsene skjedde i forbindelse med en antiterroraksjon i byen Dortmund, melder nyhetsbyrået DPA.

Tysk politi aksjonerte natt til torsdag mot asylmottak i Emmerich i Vest-Tyskland, der den mistenkte bodde for noen måneder siden, samt mot to leiligheter i Berlin. Om lag 100 politifolk, deriblant spesialstyrker, deltok i operasjonen, som varte i en drøy time.

Les også

IS tar på seg ansvaret for Berlin-angrepet

Dusør

24-åringen, som har brukt flere ulike identiteter, er nå etterlyst over hele Europa. Tyske myndigheter har utlovet en dusør på 900.000 kroner for informasjon som kan lede til at han blir pågrepet.

ID-papirene hans ble funnet i lastebilen som ble styrt inn i en folkemengde ved et julemarked i Berlin mandag, da tolv mennesker ble drept og 48 såret.

Fortsatt er 24 mennesker innlagt på sykehus etter angrepet, 14 av dem er alvorlig skadd.

Samtidig er tyske myndigheter i hardt vær etter at det kom fram at Amri tidligere har vært etterforsket, mistenkt for å planlegge et terrorangrep. Det var angivelig også kjent at 24-åringen har forbindelser til den radikale islamistgruppen IS, som har påtatt seg ansvaret etter angrepet.

– Kastet bort tid

Flere større tyske aviser spør seg hvordan tyske myndigheter kunne kaste bort tid på å avhøre den pakistanske asylsøkeren som ble pågrepet like etter angrepet. Han ble senere løslatt.

Der Spiegel skriver at myndighetene hadde Amri på radaren, men at han likevel klarte å komme seg unna. Süddeutsche Zeitung legger mest vekt på at politiet kastet bort tid.

– Det tok svært lang tid før det føderale politiet mistenkte Amri, heter det i en artikkel onsdag kveld.

Les også

Berlin-gjerningsmenn trolig fortsatt på frifot

Jakten intensiveres

Tysk politi regner Amri som «bevæpnet og farlig». Jakten på Amri foregår over hele Europa, ettersom det antas at han kan ha reist ut av Tyskland i løpet av tiden politiet brukte på å avhøre den tidligere hovedmistenkte pakistaneren.

I Danmark har politiet gjennomført en aksjon mot Grenaa Havn, etter å ha fått tips om at Amri var observert. Dansk politi fant imidlertid ingenting som tyder på at 24-åringen har vært der.

Planla angrep

Tysk antiterrorpoliti har opplyst til myndighetene at de hadde informasjon om at Amri hadde planlagt et angrep senest i november.

Da var han mistenkt for å ha planlagt et ran for å skaffe penger til å kjøpe automatvåpen, potensielt for å gjennomføre et større angrep.

Ifølge New York Times skal han også ha søkt på nettet etter metoder for å lage eksplosiver, og han skal ha vært på en flyforbudsliste i USA.

Men etter å ha hatt ham på radaren mellom mars og september i år, fant ikke politiet bevis for annet enn at han var en småskala narkolanger.

Også statsminister Angela Merkel er i hardt vær, ettersom hennes liberale flyktningpolitikk hevdes å føre til at man vet for lite om de som ankommer Tyskland. (©NTB)

Publisert: