Berlin-gjerningsmenn trolig fortsatt på frifot

Tysk politi frykter at en eller flere bevæpnede gjerningsmenn fortsatt er på frifot etter angrepet på et julemarked i Berlin mandag. Mannen som er arrestert, er neppe gjerningsmannen.

Statsminister Angela Merkel legger ned hvite roser på julemarkedet som ble angrepet i sentrum av Berlin.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Vi kan ha en farlig kriminell på frifot i området, sa Berlins politisjef Klaus Kandt på en pressekonferanse tirsdag. Han varslet at beredskapen blir trappet opp.

Den tyske rikspolitisjefen Holger Münch sa at de slett ikke er sikre på at den pakistanske mannen som ble pågrepet kort etter ugjerningen, er mannen som kjørte lastebilen inn i julemarkedet.

Den tyske riksadvokaten Peter Frank sa på den samme pressekonferansen at «vi må like godt venne oss til tanken om at den pågrepne mannen ikke er gjerningsmannen».

Terrorangrep

Han gjør det imidlertid klart at myndighetene betrakter angrepet som et terrorangrep, selv om ingen så langt har påtatt seg ansvaret.

Tolv mennesker ble drept og 48 såret da den polskregistrerte lastebilen pløyde inn i det travle julemarkedet midt i sentrum av Berlin i 20-tiden mandag. Blant de drepte var den polske sjåføren som ble funnet skutt og drept i førerhuset.

Etter mellom 50 og 80 meter stanset lastebilen etter å ha etterlatt seg et spor av knuste boder, gløggutsalg og drepte og sårede mennesker.

Mannen som kjørte lastebilen greide å stikke av, men en mann som så angrepet løp etter mannen han trodde var gjerningsmannen, til han ble pågrepet av politiet nesten 2 kilometer unna.

Mannen ble identifisert som en 23 år gammel pakistansk mann som kom til Tyskland som asylsøker forrige nyttårsaften. Politiet ransaket stedet der han bodde på mottakssenteret på den gamle flyplassen Tempelhof.

Nekter ansvar

Mannen har imidlertid i avhør med politiet nektet for at han har noen som helst befatning med angrepet.

På pressekonferansen understreket politiet at man kan nye vente nye angrep med det første, særlig siden gjerningsmannen trolig fortsatt er på frifot.

Münch sa at byens sikkerhetsstyrker er varslet og at beredskapen opprettholdes.

Han sa at de ikke har funnet pistolen som ble brukt til å drepe den polske føreren av lastebilen.

Av den grunn «er vi naturligvis i høyeste beredskap og gransker i alle retninger», sa han.

Markeder stengt

Alle julemarkeder i byen var stengt tirsdag, men de åpner igjen onsdag. Myndighetene sier de ikke vil la angrepet ødelegge julestemningen mer enn nødvendig.

Statsminister Angela Merkel besøkte tirsdag ettermiddag åstedet, der hun mintes ofrene med ett minutts stillhet og signerte kondolanseprotokollen som er lagt ut i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche like ved.

Politisjef Münch sa at seks av de drepte er identifisert hittil, og at alle er tyskere. (NTB)

Publisert: