Tusener evakuert etter vulkanutbrudd på La Palma

Rundt 5.000 mennesker er evakuert etter at vulkanen Cumbre Vieja på den spanske øya La Palma hadde utbrudd søndag.

  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Rødglødende lava strømmer nedover fjellsiden etter et vulkanutbrudd på den spanske øya La Palma.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En enorm svart og hvit røyksøyle stiger opp fra vulkanen, og røde og oransje flammer lyste opp natten. Rødglødende lava har allerede krøpet inn i landsbyen Los Llanos de Aridane og gjort flere veier uframkommelige.

Evakuering er obligatorisk på et titall steder på den tynt befolkede sørkysten av øya der lavaen fra vulkanen er på vei, blant annet i hovedbosettingen El Paso.

Lavaen har en temperatur på 1.000 grader og beveger seg rundt 700 meter i timen, ifølge Instituttet for vulkanologi på Kanariøyene.

Det er to lavastrømmer fra to sprekker i fjellet som beveger seg langsomt mot sjøen, og som trolig flyter sammen til én etter hvert, sier Angel Victor Torres, som er sjef for Kanariøyenes myndigheter, til radiokanalen SER.

Rundt 100 hus ødelagt

Lokale myndigheter melder at rundt 100 isolerte hus er ødelagt av lavaen, og Torres sier man må vente store materielle ødeleggelser, men forhåpentlig ingen personskader.

Ifølge en lokal politiker på øya er lavaveggen omtrent seks meter høy, og den beveger seg sakte, men ustoppelig.

Utbruddet kom etter en uke med seismisk aktivitet som kulminerte med et skjelv som kunne kjennes godt på søndag.

– Folk bes om å være ekstremt varsomme og holde seg unna området rundt krateret for å unngå unødvendig risiko, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse.

Blokkerer veiene

Presidenten i øyas regjering, Mariano Hernandez, sier at de har problemer med evakueringen fordi skuelystne blokkerer veiene.

Statsminister Pedro Sánchez reiste søndag kveld til La Palma i stedet for FN-møtet i New York, og han forsikret innbyggerne om at de skulle være trygge.

– Vi har tilstrekkelig med ressurser og styrker for å håndtere utbruddet, sa han ifølge Reuters.

50 år siden sist

Det forrige vulkanutbruddet på La Palma i 1972 varte i mer enn tre uker. Det er ventet at det nye utbruddet også kan vare i flere uker eller måneder.

Det siste vulkanutbruddet på alle Kanariøyene skjedde under vann ved El Hierro i 2011 og varte i fem måneder.

La Palma er en av de mindre Kanariøyene og ligger lengst nordvest i øygruppa. Folk flest lever av landbruk, og øya er ikke noe turistmål v betydning.

Øya har rundt 83.000 innbyggere, hvorav 35.000 bor i områder ikke langt unna vulkanen.

Publisert: