Meksikansk toppøkonom frykter ikke Trump

Mexico har for mange fordeler ved frihandelsavtalen Nafta, mener Donald Trump, som insisterer på å reforhandle avtalen. Én ting er hva Donald Trump vil, mens en helt annen er hva han kan, sier den fremtredende meksikanske økonomen Luis de la Calle.

Disse trailerne venter i kø ved World Trade Bridge i Nuevo Laredo i Mexico, for å tollklareres inn i USA i november 2016.
  • Anne M. Sørensen
    Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stilt overfor Donald Trumps trussel om å åpne og reforhandle frihandelsavtalen Nafta bør Mexico holde nervene helt i ro og gå på offensiven i stedet for å vente på et utspill fra USA. Samtidig bør den meksikanske regjeringen kun godta skriftlige utspill og hverken reagere på tweets, provokasjoner eller spontane utbrudd fra Det hvite hus. Mexico har det ikke travelt med å reforhandle. Den som har det travelt er Donald Trump.

Luis de la Calle er en kjent økonom i Mexico. Han forhandlet fram Nafta for 14 år siden.

Nøkkelperson

Slik lyder rådene fra økonomen Luis de la Calle, som var en av Mexicos nøkkelpersoner da Nafta i sin tid ble forhandlet på plass med USA og Canada. Som handelsattaché ved den meksikanske ambassaden i Washington var han med på å lede de årelange forhandlingene som førte til den mest komplekse og ambisiøse avtalen som noensinne er inngått mellom de tre landene.

– Det var vanvittig komplisert og vanskelig, men det fantes en klar idé om at vi ville samme sted. Nå er det helt annerledes, for det er langt ifra klart om USA vil det samme som Mexico og Canada. Det vil vi finne ut av når og hvis forhandlingene starter, men med signalene Trump har sendt er det svært sannsynlig at vi oppdager at vi ikke lenger deler målsettinger, sier Luis de la Calle.

Dersom Trump klarer å redusere handelen mellom Mexico og USA blir det kanskje kortere ventetid for trailersjåførene ved grensen?

Egen tankesmie

Etter en lang karriere i det meksikanske diplomatiet og diverse styreverv har Luis de la Calle nå sin egen tankesmie, CMM, som gir råd til selskaper om frihandel. Han har med bekymring fulgt Trumps offensiv overfor Mexico og truslene om både å åpne Nafta og kaste ut meksikanske migranter. For ikke å snakke om muren Trump allerede har gitt ordre om å bygge mellom de to landene.

– Humøret i Mexico var ikke på topp dagene etter det amerikanske valget, og usikkerheten er fortsatt stor, men jeg synes det har blitt litt roligere nå. Jeg merker at både folk og markedene har begynt å innse at man ikke skal overreagere på Trumps mange uttalelser om både ditt og datt. Mexico skal ha is i magen når vi nå kanskje står overfor nye forhandlinger om Nafta, for travelhet og angst er ikke gode rådgivere i denne situasjonen. Vi er på vei inn i en ny etappe, men etter min mening blir forhandlingene mindre asymmetriske enn de fleste tror.

Trump har ikke frie tøyler

– Hva har Mexico lært?

– For det første har USA færre muligheter enn Trump tror når vi snakker om frihandel, og endringene han foreslår er ikke nødvendigvis noe som vil gagne USA. For det andre er ikke Mexico alene. Det er mange land i verden som vil forsvare frihandel. Mexicos styrke er at det er vi som har rett, og Trump som tar feil. Han tar feil over hele linja, om verden, om USA og i sitt syn på frihandel og rollen den spiller for det internasjonale samfunnet. Når man har de riktige argumentene så vil man før eller senere få rett. Selv om man på kort sikt ikke vinner, så gjør man det på lengre sikt.

Haster ikke

– I mellomtiden bør Mexicos regjering være bevisst på at man reforhandler Nafta hverken med Donald Trump eller Det hvite hus, men derimot med USA, sier de la Calle. Og Mexico bør fullstendig avvise å forhandle om noe som går imot landets interesser, eller som betyr en svekkelse av de nåværende vilkårene.

En an de ansatte ved Global Fruit Packing Company i Uruapan i Mexico merker og pakker avocado. Bkildet er tatt 31. januar 2017.

– I virkeligheten skal regjeringen unngå å gjøre for mye og med å signalisere at alt haster. Det gjør det nemlig ikke for Mexico. Samtidig bør vi mobilisere alle i USA som har interesse av handel med Mexico – både politikere, industri, jordbruk og andre. Dette slaget skal utkjempes politisk i USA, og Mexico skal holde liv i flammene på alle mulige måter.

Finne allierte

– Samtidig skal vi finne allierte utenfor USA og spre importen vår til andre regioner. Vi ser allerede at EU har fremskyndet frihandelsforhandlingene med Mexico i lys av den nye situasjonen, og det er viktig, for EU vil bli vår viktigste partner etter USA. Men også Canada, Japan, Australia og potensielt Argentina og Brasil bør komme mer i fokus.

– Hva skal man si når Trump sier at Mexico har hatt alle fordelene ved Nafta?

– Igjen tar Trump feil. Det han sier er helt galt. Man kan lett bevise at selv om det kommer flere meksikanske varer til USA, så går det ikke utover amerikanske arbeidsplasser.

Tar lang tid

Luis de la Calle er ikke overbevist om at Nafta overhodet blir gjenåpnet, for en ny avtale vil formodentlig ta flere år å få i havn, og dessuten forutsette godkjenning både i den amerikanske Kongressen, det meksikanske senatet og Canadas parlament. Og hvis man skal involvere Kongressen så innebærer det massevis av tid og en politisk kraftanstrengelse i Washington, sier han.

– Da vi opprinnelig forhandlet om Nafta var det den absolutt tyngste motbakken å få avtalen gjennom USAs Kongress. Slik vil det gå også denne gangen, og jeg synes det er vanskelig å tro at Trump har stemmene til å gjennomføre det, for i USA vil politikerne stemme slik valgkretsen deres ønsker, og ikke etter nasjonale interesser. Dessuten er Trump en utålmodig mann, og passer ikke temperamentet hans å vente årevis på godkjenning av en ny avtale.

Det er allerede bygget mye mur emmlom USA og Mexico. Dette bildet er tatt ved Sunland Park fra den meksikanske siden av grensen.

Liten seier blir stor?

De la Calle anser det dermed som mulig at ingenting skjer. Eller at det som skjer vil være så marginale tekniske endringer at de ikke behøver gå gjennom den amerikanske Kongressen, men at Trump likevel vil selge saken som en stor seier.

At USA rett og slett vil forlate Nafta mener han er usannsynlig.

– Men skulle det likevel skje, så er både USA og Mexico medlemmer av WTO, og dermed vil WTOs regler automatisk tre i kraft. Det betyr at USA kan pålegge meksikanske varer toll – og omvendt. Tollen som Mexico kan pålegge USA er imidlertid langt større enn tollen som USA kan pålegge Mexico, for Mexico har kun deltatt i Gatt-forhandlingene i få år, mens USA er en av grunnleggerne og har derfor sluttet seg til alle begrensningene de siste 60 årene. USA vil i gjennomsnitt kunne pålegge meksikanske varer 1,9 prosent.

Falsk trussel

– Så det er jo et stykke opp til de 35 prosentene som Trump truer med?

– Det kan han ikke, det er helt umulig. USAs president er svært mektig, men han kan ikke innføre en såpass stor skatt, hverken under Nafta, WTO eller amerikansk lovverk. Det er en falsk trussel.

– Er det grunn til å tro at USA vil respektere WTO?

– Det er jo det vi har, og ellers har vi ingenting. Trump kan beslutte å forlate WTO, men det vil innebære meget høye omkostninger for USA. Poenget mitt er at Trump ikke får det lett. Han kan ikke kjøre USA som en forretning, og andre land er ikke forretningspartnerne hans, fordi de ikke skal stå til regnskap overfor ham, men overfor egne velgere.

Skattereform?

Samtidig kan Trump utfordre WTO, og Luis de la Calle anser det som mulig at USA vedtar en skattereform som innebærer en tollsats på importerte varer. I så fall må Mexico og Canada gjøre det samme.

– Tollsatsene vil imidlertid gjelde hele verden, og det vil ramme EU hardest, fordi man ikke har et felles skattesystem, slik at det vil bli en meget stor jobb å tilpasse systemene til USAs. EU vil uten tvil mene at tollavgiftene er i strid med WTO, slik at det blir en stor debatt.

– Saken er jo at Trump ikke fører republikansk politikk og slett ikke amerikansk politikk. Jeg tror ikke at den amerikanske Kongressen vil tillate at USA forlater en avtale med et land som er deres nabo, partner, allierte og nest største marked. Hvis USA ikke vil respektere en avtale med sin nabo og partner, så vil ikke USA kunne respektere noen som helst avtale med noen i resten av verden. Derfor vil USAs rykte som troverdig partner forsvinne innenfor alle områder, både fra det militære, det sikkerhetsmessige, miljømessige etc. Det vil ikke være lett for USA å forlate en avtale som Nafta. Det kan skje, men da har vi en virkelig uvanlig situasjon.

Aftenbladet/Politiken

Publisert: