Navalnyj dømt til å sone over to år i fengsel

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble tirsdag dømt til fengsel i tre og et halvt år for å ha brutt meldeplikten for en betinget dom fra 2014.

Den russiske aktivisten og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj må sone en snart seks år gammel betinget dom på tre og et halvt års fengsel for hvitvasking og underslag, som følge av brudd på meldeplikten mens han lå forgiftet på sykehus i Tyskland.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj har brutt vilkårene for en betinget dom for underslag og hvitvasking som han fikk i 2014 og må derfor sone, har russisk påtalemyndighet fastslått. Tirsdag var det rettsmøte i Moskva, med stort politioppbud utenfor.
Store politistyrker var på plass utenfor rettslokalet i Moskva der den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj ble framstilt tirsdag.

Tatt i betraktning at Navalnyj allerede har sonet ett år av 2014-dommen i husarrest, må han nå trolig sone to og et halvt år i en straffekoloni. Navalnyjs advokat sier at opposisjonspolitikeren skal anke kjennelsen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

44-åringen sto oppreist i et glassbur, og han fremsto rolig med hendene godt begravd i lommene da rettens avgjørelse ble lest opp.

Straks etter at dommen hadde falt tok Navalnyjs støttespillere til orde for umiddelbare demonstrasjoner som en reaksjon på dommen. Navalnyj, som er en av president Vladimir Putins fremste kritikere, hevder at dommen fra 2014 var politisk motivert.

Ble forgiftet i fjor

Retten mente 44-åringen brøt vilkårene for en betinget dom for underslag og hvitvasking som han fikk i 2014.

I august i fjor ble Navalnyj akutt syk på et fly på vei fra Sibir til Moskva. To dager senere ble han evakuert til Berlin etter kraftig vestlig press.

Der ble det påvist at han var forgiftet med nervegiften novitsjok.

Navalnyjs advokater mener at han umulig kunne overholde meldeplikten overfor russiske myndigheter mens han lå på sykehus i Tyskland, og at den betingede dommen derfor ikke kan omgjøres til ubetinget.

Forsøker å skremme

I retten tirsdag gjentok Navalnyj anklagen om at det var Putin som sto bak forgiftningen, noe den russiske presidenten har avvist. Han hevdet også at rettsmøtet var et forsøk på å skremme russere fra å utfordre myndighetene.

– Det viktigste i denne prosessen er å skremme et stort antall mennesker, det er det som er tilfellet, sa Navalnyj.

– De setter én person i fengsel for å skremme millioner, sa han.

Protester

44-åringen ble umiddelbart pågrepet da han returnerte til Russland i forrige måned, noe som utløste store demonstrasjoner både i Moskva og andre byer.

Pågripelsen resulterte også i protester fra vestlige land, blant dem Norge.

– Europas stemme er sterkere når vi står sammen. Og jeg mener vi nå må stå sammen for å si følgende: Vi ber om at Aleksej Navalnyj umiddelbart slippes fri, tvitret statsminister Erna Solberg (H).

Store demonstrasjoner

Under søndagens demonstrasjoner ble 5.750 pågrepet, over 1.900 av dem i Moskva, og flere hevder å ha blitt mishandlet av politiet. De fleste ble løslatt etter kort tid, men risikerer bøter eller fengsel i opptil 15 dager. Noen er siktet for vold mot politiet.

Navalnyjs medarbeidere har oppfordret til nye demonstrasjoner i forbindelse med rettsmøtet tirsdag, og store politistyrker var på plass utenfor rettslokalet i Moskva da saken åpnet.

Ifølge organisasjonen OVD-info skal minst 320 demonstranter ha blitt pågrepet og kjørt bort til ulike politistasjoner tirsdag.

Reuters-journalister på stedet melder at de var vitne til at rundt 60 Navalnyj-tilhengere ble pågrepet.

Opptatt av forholdet til EU

Putins talsmann Dmitrij Peskov kommenterte tirsdag saken mot Navalnyj og sa at han håpet at den ikke ville påvirke Russlands forhold til Europa.

– Vi håper at dette tøvet, der man knytter forholdet mellom Russland og EU til en innsatt i et fengsel, opphører, sa han.

Publisert:
  1. Russland
  2. Aleksej Navalnyj
  3. Vladimir Putin

Mest lest akkurat nå

  1. Norge er åpnet opp – festen har startet i Fargegata

  2. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

  3. – Det må jo bli litt mer byturer fremover. Vi har savnet å kunne samles

  4. Haaland ute med skade: – Prøvde alt for å bli klar

  5. Berntsen: – Vi ga klar beskjed i pausen og fikk respons

  6. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil