Anspent før første debatt mellom Trump og Biden

Tirsdag braker første TV-debatt løs mellom president Donald Trump og utfordreren Joe Biden. Utnevnelsen av en ny høyesterettsdommer ventes å bli et hett tema.

President Donald Trump skal møte demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, til debatt tirsdag. Denne uken avholdt han et valgkamparrangement i Moon Township i Pennsylvania. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

 • NTB-DPA
Publisert: Publisert:

Demokratenes presidentkandidat, tidligere visepresident Joe Biden, vil la vinneren av valget utnevne ny høyesterettsdommer slik Obama gjorde det i 2016. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Trump-tilhengere viser sin støtte til den republikanske presidentkandidaten under et valgkamparrangement i Gilford i delstaten New Hampshire tirsdag 22. september. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB

Senator Kamala Harris, som er Joe Bidens visepresidentkandidat, skal i debatt mot sittende visepresident Mike Pence neste uke. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

Debatten er den første av i alt tre og er en god mulighet for både president Trump og hans demokratiske utfordrer Biden til å nå ut til nye velgere.

Splittende temaer står på rekke og rad: Koronaviruset, den sviktende økonomien, uro i forbindelse med rasisme og politivold, helseforsikring.

På toppen kommer den betente striden om hvem som skal erstatte den nylig avdøde høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg.

Høyesterett

Ginsburg døde fredag i forrige uke, 87 år gammel. Trump vil gjerne erstatte Ginsburg så raskt som mulig, mens Biden vil vente med avgjørelsen til etter valget.

Hvis Trump greier å få en dommer godkjent i det republikanskkontrollerte Senatet før valget, vil seks av ni dommere være konservative og utnevnt av republikanske presidenter, tre av dem av Trump.

Ved forrige valg nektet republikanerne å godta Barack Obamas kandidat ni måneder før valget. Den gang var det republikanerne som argumenterte med at velgerne hadde rett til at den nye presidenten som skulle velges, måtte få utnevne ny dommer.

Korona

Samtidig har USA passert en grufull milepæl nylig. Mer enn 200.000 koronasmittede amerikanere er døde.

Biden anklager Trump for å ha håndtert krisen dårlig. Mange amerikanere kunne overlevd dersom Trump hadde reagert raskere og bedre, ifølge Biden.

Presidenten har derimot antydet at han har håndtert krisen eksemplarisk og skylder på mediene og demokratene for negativ dekning.

Han må likevel forsvare blant annet enorme ledighetstall i arbeidslivet og den vanskelige situasjonen for små bedrifter.

Vil Biden miste tråden?

Mye står på spill for Republikanerne. Samtidig som presidentvalget er det også valg i Kongressen. Sjansene øker for at Demokratene kan få kontrollen i begge husene, både Representantenes hus og Senatet.

Biden leder foreløpig på meningsmålingene etter at Trump har slitt de siste månedene. Trump-leiren har gjentatte ganger brukt Bidens angivelig skrantende helse mot ham. 74 år gamle Trump mener den 77 år gamle tidligere visepresidenten er i ferd med å bli dement.

Påstandene øker presset på Biden under debatten. Han vil bli fulgt med argusøyne. Dersom han ordlegger seg feil, surrer eller argumenterer usammenhengende, kan det slå ut negativt for demokratenes kandidat.

Samtidig kan det tale positivt for Biden om bare han klarer å framstå som kompetent på de viktigste temaene og formulerer seg godt.

Fox News-journalist modererer

Fox News-journalisten Chris Wallace skal være moderator i den første debatten. Han er anerkjent som en tøff, men rettferdig debattleder, ifølge nyhetsbyrået AFP. Antallet journalister som er med å lede debatten, er blitt redusert i år i tråd med koronaretningslinjer.

To debatter til vil avholdes etter tirsdagens debatt, den 15. oktober og 22. oktober. Det vil også avholdes en debatt mellom visepresidentkandidatene, republikanernes Mike Pence og demokratenes Kamala Harris 7. oktober.

Valgdagen er 3. november.

Publisert:
 1. Donald trump
 2. Koronaviruset
 3. Amerikansk politikk
 4. Joe Biden

Mest lest akkurat nå

 1. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 2. Borghild Fiskå er død

 3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 4. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

 6. Da strømmen ble borte i kraftbygda Sirdal