Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris

Over 200 personer er pågrepet i Paris, hvor det brøt ut sammenstøt flere steder da tusenvis av demonstranter i gule vester protesterte for 23. helg på rad.

«I morgen blir himmelen gul» står det på plakaten til demonstranten som går forbi en brann på gaten i Paris lørdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
Tungt utrustet opprørspoliti møtte igjen demonstrantene som protesterte i Paris for 23. helg på rad. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
De gule vestene demonstrerer lørdag på nytt i Paris. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Flere branner ble startet under opptøyer i Paris lørdag. De gule vestenes demonstrasjoner gikk fredelig for seg i flere timer før det brøt ut sporadiske sammenstøt. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Over 100 demonstranter er pågrepet i Paris lørdag, men demonstrasjonene var fredelige de fleste steder i byen. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
Lukten av tåregass blandet seg med tykk svart røyk der hvor det brøt ut sammenstøt mellom demonstranter og politi øst i Paris' sentrum lørdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Demonstranter i gule vester startet en rekke mindre branner langs protestruten i sentrum av Paris i et forsøk på å hamre inn sitt siste budskap til regjeringen, som de anklager for å ignorere de fattige: Å gjenoppbygge Notre-Dame-katedralen etter brannen er ikke det eneste problemet Frankrike må løse.

Totalt deltok flere tusen mennesker i protestene påskeaften. De gikk i flere timer rolig for seg før de også denne gangen utartet til sporadiske sammenstøt med opprørspoliti.

Flere biler, motorsykler og en rekke barrikader ble satt i brann, og flammene satte sitt preg flere steder i hovedstaden, og brannvesenet ble satt i sving for å slukke en rekke mindre branner rundt Place de la Republique.

Tåregass

Politiet brukte vannkanoner og tåregass for å forsøke å kontrollere de mer radikale demonstrantene som kastet stein og plyndret butikker.

Uroen var i stor kontrast til den fredelige protestmarsjen som påskeaften gikk gjennom Paris i retning Notre-Dame. De ble stanset av politiet noen hundre meter fra det brannskadde landemerket. Mange demonstranter er i sorg over ødeleggelsene, men de er samtidig sinte over at franske næringslivstopper donerer milliarder til gjenoppbyggingen – mens deres krav ignoreres.

– Jeg synes det som skjedde ved Notre-Dame er en stor tragedie, men mennesker bør være viktigere enn stein, sier demonstranten Jose Fraile.

28.000

60.000 politifolk var mobilisert i forbindelse med lørdagens protester i Frankrike, og tidlig på ettermiddagen hadde over 200 personer blitt pågrepet i Paris, mens politiet hadde kontrollert over 20.000 personer på vei inn til hovedstaden. På landsbasis protesterte nesten 28.000 personer, 9.000 av dem i Paris, ifølge offisielle tall. Det er noe lavere enn i forrige uke.

Protestbevegelsen De gule vestene krever endringer i regjeringens sosiale og økonomiske politikk. De anklager president Emmanuel Macrons sentrumsregjering for å favorisere de rike og store selskaper. Demonstrantene sier de forsvarer franske arbeidere, studenter og pensjonister i møte med høy arbeidsledighet, høye skatter og svekket kjøpekraft. Men vold og splittelse har satt sitt preg på bevegelsen.

Les også

 1. Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester

 2. Gule vester plyndret butikker i Paris

Publisert:
 1. Emmanuel Macron
 2. Paris

Mest lest akkurat nå

 1. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid

 2. Se alle bildene her

 3. Da hun ble gravid med sin homofile venn, ringte Anniken Huitfeldt for å spørre om det alle lurte på

 4. «Da gir vi gass siste 30 »

 5. Finn stanser annonser med passtimer til salgs

 6. Stadig flere russere blir skeptiske til krigen - unge er mest negative