Republikanere kjemper hardnakket mot riksrettsprosessen

Donald Trumps partifeller gikk fysisk til verks mot riksrettsprosessen mot presidenten, men noen republikanere vedgår at det høringene avdekker, er alvorlig.

Demokratene har satt i gang høringer for å avdekke om det er grunnlag for å stille USAs president Donald Trump for riksrett for å ha bedt Ukraina om tjenester som vil hjelpe ham politisk på hjemmebane. Republikanere har gått til kraftig angrep på prosessen, som de mener er lukket og urettferdig. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
  • NTB-AP-DPA
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Om lag 30 republikanske kongressmedlemmer stormet den lukkede høringen onsdag i protest mot det de mener er en urettferdig prosess mot den amerikanske presidenten.

– Medlemmene hadde fått nok, og de ønsker å se selv hva som skjer og representere velgerne i sine valgdistrikter, sier Jim Jordan, representant for Ohio og Republikanernes fremste medlem i kontrollkomiteen (Oversight and Reform Panel).

Han sitter selv i en av de tre komiteene i Representantenes hus som gjennomfører høringene. Alle republikanske medlemmer i de tre komiteene får delta i høringene. De får like mye tid til å stille spørsmål som Demokratenes representanter, men republikanere mener prosessen er for lite åpen og urettferdig mot Trump.

Demokratene som har tatt initiativ til prosessen, mener det er viktig å samle vitnemål og opplysninger bak lukkede dører for å unngå at vitner koordinerer historiene sine. De har lovet at de detaljerte nedtegnelsene fra høringen blir offentliggjort senere.

– Desperat

Republikanerne velger heller å angripe prosessen enn å snakke om bevisene som kommer fram, hevdes det fra Demokratenes side.

– Når du er desperat, kan du ty til å klage på prosessen. Det er det de gjør, sier Val Demings, Demokratenes representant fra Florida.

Det skal ha oppstått kaos da republikanske kongressmedlemmer presset seg forbi sikkerhetsvaktene i bygningen onsdag. De ropte innvendinger mot at høringene holdes bak lukkede dører, og at vitneforklaringene ikke offentliggjøres i sin helhet.

Flere av inntrengerne hadde med seg mobiltelefoner og skrev kommentarer på sosiale medier underveis, noe som er et brudd på sikkerhetsreglene i Kongressen. Høringene blir holdt i et av flere rom som skal være ekstra sikre, og der mobiltelefoner ikke er tillatt.

Press mot Ukraina

Tre ulike komiteer i Representantenes hus er involvert i prosessen som kan lede fram til en riksrettssak. Det sentrale spørsmålet er om Trump har bedt en fremmed makt, Ukraina, om tjenester som skulle hjelpe ham politisk på hjemmebane.

Tirsdag vitnet USAs fungerende ambassadør til Ukraina, Bill Taylor. Den erfarne diplomatens vitnemål underbygger anklagen om at utbetaling av militærstøtte til Ukraina ble koblet til Trumps krav om at Ukraina må starte etterforskning av rivalen Joe Biden, ifølge lekkasjer.

Tause om innholdet

Republikanske folkevalgte har i stor grad unngått å kommentere opplysningene og vist til at de ikke selv har hørt vitnemålene.

Den ledende republikanske senatoren John Thune sa imidlertid at bildet som danner seg, ikke er bra, men understreket at det er vanskelig å trekke konklusjoner før det blir en åpen prosess.

Den tidligere guvernøren John Kasich, som kjempet mot Trump om å bli republikanernes presidentkandidat i 2016, omtaler Taylors vitnemål som svært ødeleggende.

Det hvite hus har på sin side økt presset på sine partifeller i Kongressen for at de skal støtte ham i kampen mot det Trump omtaler som en heksejakt. Det er nå hyppig kontakt mellom Det hvite hus og sentrale kongressmedlemmer om saken, ifølge nyhetsbyrået AP.

Trump selv langet ut mot partifeller som ikke støtter ham.

– De er i noen tilfeller verre og mer farlige for landet vårt enn Demokrater som ikke gjør noe. Vær på utkikk etter dem. De er avskum! skrev Trump på Twitter onsdag.

Publisert: